
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον σύντομο βίο του κληρικού Τζον Χάρβαρντ, αν και η βαριά κληρονομιά του έμελλε να ζήσει στους αιώνες που θα έρχονταν όταν άφησε τα βιβλία του και ένα σεβαστότατο καταπίστευμα για την ίδρυση εκπαιδευτικού ιδρύματος στη Μασαχουσέτη.
Το νεοσύστατο ίδρυμα θα μετονομαζόταν προς τιμήν του σε Κολέγιο Χάρβαρντ και θα γινόταν ένα από τα λαμπρότερα πανεπιστήμια του κόσμου, ένα πρότυπο κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης που δεν χρειάζεται πια καμία σύσταση!
Παρά το γεγονός ότι ο πάστορας ήταν στα σίγουρα ένας φτασμένος άνθρωπος, στη ζωή του δεν περιλαμβάνονται μεγάλα επιτεύγματα. Σε αυτό έπαιξε αναμφίβολα ρόλο το σύντομο του βίου του, καθώς πέθανε πριν συμπληρώσει το 31ο έτος της ηλικίας του, και κανείς δεν ξέρει τι θα είχε πετύχει ο ασίγαστος κληρικός αν δεν τον προλάβαινε η αρρώστια.
Γι’ αυτό και μνημονεύεται όχι για το τι πέτυχε στη ζωή, αλλά για το γενναιόδωρο κληροδότημα και το όραμά του συνάμα. Κι αν ο Χάρβαρντ φιγουράρει συχνά ως ιδρυτής του περίφημου πανεπιστημίου, αυτό μόνο ως υπερβολή μπορεί να λογιστεί, καθώς ήταν απλώς ένας βρετανός φιλάνθρωπος που θέλησε να συνδράμει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της νέας του πατρίδας, συμβάλλοντας με την κληρονομιά του στη δημιουργία του Χάρβαρντ, ενός από τα πρώτα πανεπιστήμια του αγγλοκρατούμενου Νέου Κόσμου.
Όταν ο νεαρότατος ιερωμένος έφυγε από τον κόσμο το 1638, άφησε τη μισή του περιουσία και όλη τη βιβλιοθήκη του με τα κλασικά και θεολογικά συγγράμματα σε ένα κολέγιο στη Μασαχουσέτη, το οποίο είχε ιδρυθεί μόλις δύο χρόνια νωρίτερα (Οκτώβριος του 1636) για να παρέχει ανώτερη εκπαίδευση στους κληρικούς του Νέου Κόσμου.
Το Νιούτον Κόλετζ, όπως ονομαζόταν, μετονομάστηκε σε Κέιμπριτζ το 1638 για να αλλάξει για άλλη μια φορά το όνομά του το 1639, μετά τον θάνατο του ευεργέτη Τζον Χάρβαρντ και το απλόχερο κληροδότημά του. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, παρακολουθούσαν μαθήματα μόλις 9 φοιτητές…
Πρώτα χρόνια
Κι έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σχεδόν για τίποτα: γιατί φοίτησε στο κολέγιο, γιατί χειροτονήθηκε ιερέας ή γιατί αποφάσισε να μετακομίσει στον αγγλοκρατούμενο Νέο Κόσμο…
Ξέρουμε ότι ο Τζον Χάρβαρντ γεννήθηκε πιθανότατα στα τέλη του 1607 (βαφτίστηκε στις 29 Νοεμβρίου) στο Σάρεϊ της Αγγλίας ως το τέταρτο από τα 9 παιδιά του τοπικού χασάπη και κατόπιν πανδοχέα Ρόμπερτ, ο οποίος πήγαινε μάλιστα στην ίδια εκκλησία με τον Ουίλιαμ Σέξπιρ (και κάποιοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο διαπρεπής θεατράνθρωπος ήταν αυτός που γνώρισε το ζεύγος Χάρβαρντ!). Ο Ρόμπερτ ήταν ωστόσο σαφώς πιο σημαίνον μέλος της κοινότητας απ’ όσο ενδεχομένως φανερώνει το επάγγελμά του και κρατούσε μια σειρά από ρόλους στην τοπική κοινωνία, όπως σκευοφύλακας και διαχειριστής του ενοριακού προπαρασκευαστικού σχολείου, την ίδια στιγμή που ζούσε με αρκετή άνεση τη μεσοαστική του οικογένεια.
Βρέθηκε λοιπόν στο Λονδίνο, ενδεχομένως για να μαθητεύσει δίπλα στον αδερφό του, που δούλευε σε εργαστήριο ενδυμάτων, αν και τα χειρότερα έμελλε να έρθουν: ο πατέρας του, η θετή αδερφή του και τρία ακόμα αδέρφια πέθαναν στην επιδημία πανούκλας που χτύπησε το Λονδίνο το καλοκαίρι του 1625. Όσοι απέμειναν, ζούσαν πια μια σαφώς πιο άνετη ζωή με τη σεβαστή πατρική περιουσία και η φαμίλια αυξήθηκε εκ νέου καθώς η μητέρα ξαναπαντρεύτηκε άλλες δύο φορές στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας.
Ο Νέος Κόσμος
Κι έτσι ο Τζον, πιθανότατα έπειτα από πρόσκληση και φιλικές πιέσεις από τους παλιούς του συμφοιτητές, φέρνει τη σύζυγό του (δεν απέκτησαν παιδιά) στις βρετανικές κτήσεις της Αμερικής και δη στη Μασαχουσέτη. Πριν εγκαταλείψει μάλιστα τη Βρετανία, πούλησε τέσσερα από τα σπίτια που κατείχε για να αγοράσει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων για το οριστικό του ταξίδι στην Αμερική. Αν και η μοίρα θα είχε τις δικές της βουλές: ο Τζον Χάρβαρντ έφτασε στον Νέο Κόσμο το καλοκαίρι του 1637 και λίγο περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1638, θα έφευγε από τον κόσμο χτυπημένος από φυματίωση.
Ήταν μάλιστα από τους φωτισμένους ανθρώπους που διείδαν έγκαιρα την ανάγκη για ανώτερη εκπαίδευση στον Νέο Κόσμο, κατά τα βρετανικά πανεπιστημιακά πρότυπα, και βάλθηκε να ιδρύσει ένα μικρό κολέγιο για την εκπαίδευση των πουριτανών κυρίως ιερωμένων της περιοχής. Ο ίδιος διέθετε εξάλλου επιβλητική για την εποχή βιβλιοθήκη με περισσότερους από 400 τόμους κλασικών έργων και θεολογικών συγγραμμάτων, την ίδια ώρα που και η προσωπική του περιουσία δεν μπορούσε να περάσει στα «ψιλά»: ήταν ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της κωμόπολης, με την περιουσία του να του εξασφαλίζει προνόμια, κυβερνητικές θέσεις αλλά και 120 στρέμματα γης.