Back to top

Ένα ακόμα κειμήλιο από την Κωνσταντινούπολη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

18/03/2019 - 15:16

Ανεκτίμητης αξίας κειμήλια συνεχίζουν να βρίσκουν το δρόμο τους προς το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού το οποίο δημιουργεί σιγά-σιγά τις συλλογές του χάρη και στους πολλούς δωρητές, μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε η Επιστημονική Επιτροπή του υπό δημιουργία πολιτιστικού ιδρύματος έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα μέλη της προσφυγικής κοινότητας, αλλά και σε όσους έχουν στην κατοχή τους κειμήλια και θησαυρούς.

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα στεγαστεί στην «Αγια-Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια μαζί με το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ.

Η τελευταία προσθήκη για τις μελλοντικές προθήκες είναι ο Κανονισμός της Εκπαιδευτικής και Φιλανθρωπικής Αδελφότητας «Αγαπάτε Αλλήλους» που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1880. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως και το 1922 τα μέλη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης ανέπτυξαν πολυσχιδή σωματειακή δράση, ιδρύοντας συλλόγους εκπαιδευτικούς, φιλανθρωπικούς κτλ., μετά και τις οθωμανικές μεταρρυθμίσεις.

Τον Κανονισμό που φέρει ημερομηνία 1897 και τυπώθηκε στο τυπογραφείο «Νεολόγου» δώρισε μαζί με άλλα τεκμήρια ο Κωνσταντίνος Παυλίδης, ο οποίος είναι και ενεργό μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί». Όπως λέει στο pontos-news.gr πρόκειται για κειμήλια από την προσωπική του συλλογή και ο λόγος που αποφάσισε να τα δώσει στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που κάνει η ομάδα της καρδιάς του, η ΑΕΚ, αλλά και γιατί πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των ντοκουμέντων, ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να μάθει και να γνωρίσει τον ελληνισμό της Ανατολής, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

«Υπάρχει αρκετό ανέκδοτο υλικό που παραμένει ξεχασμένο στα ντουλάπια και στις αποθήκες κάποιων. Η γνώμη μου είναι θα έπρεπε όλο αυτό να αξιοποιηθεί. Όλα αυτά είναι “κομμάτια” του παζλ που αν μαζευτούν θα έχουμε μια πλήρη και πλούσια εικόνα για τον πολιτισμό των προγόνων μας στις αλησμόνητες πατρίδες», σημειώνει.