Back to top

Συγκινητική η επιστροφή του Γέροντα Εφραίμ στη Μονή της μετανοίας του..ΕΙΚΟΝΕΣ

11/09/2021 - 23:01

Η υποδοχή ήταν σεμνή και συγκινητική. Έφθασε γύρω στις 7:00 μ.μ. στο λιμανάκι της Μονής όπου τον περίμενε όλη η Σύναξη των Προϊσταμένων της Μονής, ενώ σύσσωμη η αδελφότητα τον περίμενε έξω από την πύλη της Μονής, όπου οι πατέρες, με εμφανή χαρά στα πρόσωπά τους, παραταγμένοι ένθεν και ένθεν έπαιρναν την ευχή του ασπαζόμενοι το χέρι του.
Στην πύλη της Μονής τον περίμεναν όλοι οι ιερείς και διάκονοι της Μονής φορώντας τα άμφιά τους και ένας από αυτούς κρατούσε την Αγία Ζώνη της Παναγίας για να προσκυνήσει ο Γέροντας.

Έδειξε να συγκινείται, όμως προχώρησε μπαίνοντας στην είσοδο της Μονής, ενώ προπορεύονταν οι χοροί των μοναχών ψάλλοντας το Άξιον Εστί σε δεύτερο ήχο, το λεγόμενο «Αγιορείτικο». Έτσι προχώρησε προς τον ναό η πομπή (ψάλτες, ιερείς, διάκονοι, ο Γέροντας έχοντας φορέσει τον ηγουμενικό μανδύα, και ακολουθούσαν οι μοναχοί και λίγοι προσκυνητές).

Μέσα στον ναό έψαλαν κάποια τροπάρια οι χοροί και την αργή δοξολογία και έγιναν δεήσεις από τους διακόνους. Ο Γέροντας είπε συγκινημένος την προσευχή «Επάκουσον ημών ο Θεός…». Ακολούθως μαζεύτηκαν όλοι οι ψάλτες και έψαλαν ένα ωραίο πολυχρόνιο για τον Γέροντα.

Εν συνεχεία προσφώνησε τον Γέροντα, ο κατά την απουσία του αντικαταστάτης του π. Γερμανός, αρχίζοντας έτσι: «Πολυαγαπημένε και πολυσεβαστέ μας Γέροντα, με πολλή χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση σας υποδεχόμαστε σήμερα και δόξα τω Θεώ για την αίσια έκβαση και αυτής της θλίψεως και δοκιμασίας, ποὺ επήλθε πρωτίστως σ᾿ εσάς και κατ’ επέκταση σε όλη την αδελφότητα…».

Ακολούθως τόνισε ότι η αποκατάσταση της υγείας του Γέροντα αποτελεί ένα θαύμα που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στις προσευχές όχι μόνο της αδελφότητας αλλά και όλης της Εκκλησίας, αλλά που δείχνει ότι η παρουσία του είναι αναγκαία. Επίσης είπε ότι η αδελφότητα τον αισθάνεται ως πατέρα που επιστρέφει στα παιδιά του και που είναι Σίμωνας Κυρηναίος και φορέας ενότητος γι’ αυτούς.

Ο π. Γερμανός ευχαρίστησε τον κ. Αχιλλέα Νταβέλη, Πρόεδρο του Κέντρου Αποκαταστάσεως Animus –όπου ο Γέροντας νοσηλεύθηκε του τελευταίους μήνες μέχρι την αποθεραπεία του– ο οποίος συνόδευσε τον Γέροντα μέχρι την Μονή και βρισκόταν εκεί. Επίσης ευχαρίστησε τις καθηγήτριες ιατρούς Αναστασία Κοτανίδου και Ελένη Μάγειρα, στις οποίες, όπως είπε, μετὰ Θεὸν «οφείλουμε τα μέγιστα για την αποκατάσταση της υγείας του Γέροντος».

Ο Γέροντας αντιφώνησε τον π. Γερμανό και όλη την αδελφότητα ευχαριστώντας τον Θεό για το θαύμα αυτό που του επεφύλαξε, γιατί μέσα από την βίωση αυτής της εμπειρίας που έφθασε μέχρι τις πύλες του θανάτου, του χάρισε δυνατότητα να Τον ευχαριστεί με όλο του το είναι. Είπε στους αδελφούς ότι με την βοήθεια του Θεού θα είναι δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία τους και προέτρεψε όλους να έχουν εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού που φθάνει μέχρι και λεπτομέρειας της ζωής του κάθε ενός από εμάς.

Ανέβηκαν όλοι στο συνοδικό όπου παρατέθηκε κέρασμα και ο Γέροντας Εφραίμ μίλησε με λόγους παρηγορητικούς στους αδελφούς και στους προσκυνητές της Μονής. Οι πατέρες έψαλαν το Άξιον Εστί και τον καλοφωνικό ειρμό «Κύκλω της τραπέζης σου» προς τιμή του Γέροντα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

 Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός στο Κέντρο Αποκατάστασης Animus

Με μια λιτή αλλά πλούσια από συναισθήματα και γεμάτη συγκίνηση τελετή, αποχαιρέτησαν γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus τον ηγούμενο της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου γέροντα Εφραίμ, αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποθεραπείας και αποκατάστασής του.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του κέντρου και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη αφού η παρουσία του Γέροντα στο Animus ήταν μια ευλογία για όλους τους εργαζόμενους όπως τόνισε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ομίλου Animus, κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Για 55 μέρες γιατροί και νοσηλευτές έδωσαν μεγάλη μάχη για την αποκατάσταση του Γέροντα αφού όταν μεταφέρθηκε στο κέντρο δεν μπορούσε καν να περπατήσει μετά την σχεδόν δίμηνη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό και την διασωλήνωσή του στην ΜΕΘ. 

 «Όταν ήρθα εδώ δεν μπορούσα ούτε καν να σταθώ όρθιος και τώρα φεύγω περπατώντας» είπε ο γέροντας Εφραίμ στους εργαζόμενους του Κέντρου στην αποχαιρετηστήρια τελετή.

«Πέρασα πολύ δύσκολα, αντιμετώπισα τον θάνατο κατάματα, αλλά μου φαίνεται ότι πήρα αναβολή για τον θάνατο». Ο γέροντας εμφανώς συγκινημένος τόνισε και την πνευματική σχέση που αναπτύχθηκε με το προσωπικό λέγοντας «10 άτομα ήρθαν στο δωμάτιο μου και μου είπαν να μη φύγεις. Όταν τους απάντησα ότι πρέπει να φύγω γιατί πρέπει να πάω στην Μονή της Μετανοίας μου, μου είπαν ότι όταν είσαι εδώ αισθανόμαστε ασφάλεια. Όμως ο καθένας, συνέχισε ο γέροντας, πρέπει να πάει στην αποστολή του. Μετά από τρεισήμισι μήνες θα επιστρέψω στην αδελφότητα που έμεινε ορφανή. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τον κόπο σας, για την προσφορά σας, όλους σ’ αυτό εδώ το ίδρυμα που έζησα σχεδόν δύο μήνες και είδα ότι προσφέρει πολλά. Θα φύγω από εδώ, αλλά δεν θα ξεχάσω. Οι προσευχές μου την ώρα που κοιμάται ο λαός και ακούει ο Θεός, θα περνάνε κι από εδώ».

 Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ομίλου Animus, κ. Αχιλλέας Νταβέλης, σε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό του τόνισε πως: «Στις ημέρες νοσηλείας του ηγούμενου Εφραίμ δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα, για να μπορέσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή φροντίδα». Ο πρόεδρος μάλιστα αναφέρθηκε στην ταχεία και εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης του γέροντα Εφραίμ από την ημέρα που εισήχθη στο Animus μέχρι την ημέρα που φεύγει.

Συνέχισε ωστόσο λέγοντας «Είμαι διπλά ευτυχής γιατί σ’ αυτές τις 55 μέρες μάθαμε πολλά. Μάθαμε για τις πραγματικές αξίες, όπως η πίστη μας περιγράφει σε σχέση με το ποιοι είμαστε, ποια είναι η αποστολή μας, τι προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Μάθαμε για το ποια είναι η αξία της ίδιας της ζωής και της ίδιας της ύπαρξής μας. Βρεθήκαμε σε μια προσωπική αναζήτηση για θέματα που η καθημερινότητα μέχρι πρότινος δεν μας επέτρεπε να σκεφτούμε. Η παρουσία του στο Animus ήταν για μας επένδυση στην καρδιά και στην ψυχή μας».

Το Σάββατο το μεσημέρι ο γέροντας Εφραίμ αναχώρησε από το Animus με την συνοδεία του για το Άγιο Όρος.