Back to top

Στα έσχατα χρόνια ο κόσμος θα αγριέψει σαν τα θηρία: Η ανατριχιαστική προφητεία του Αγίου Νείλου για την εποχή του Αντιχρίστου

12/11/2018 - 08:15

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς πολλά, διαβάζοντας μια προφητεία από έναν άγιο της ορθοδοξίας μας. Μόνο άνθρωποι φωτισμένοι της εκκλησίας μπορούν να αποπειραθούν να δώσουν κάποια ερμηνεία. Η προφητεία του όσιου Νείλου του Μυροβλήτη όμως, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα, είναι ξεκάθαρη και προειδοποιεί για την ηθική κατάπτωση που θα ξεκινήσει στις αρχές του 20ου αιώνα, και θα κορυφωθεί στα χρόνια του αντίχριστου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΝΕΙΛΟ

Ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης (ο νέος), έζησε τον 16ο αιώνα και καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο τής Κυνουρίας της Πελοποννήσου. Ασκήτευσε στο σπήλαιο του Αγ. Πέτρου του Αθωνίτη στο Άγιο όρος επί πολλά χρόνια, και είναι άγνωστο πώς τρεφόταν αφού το σπήλαιο εκεί είναι απρόσιτο. Πέθανε ειρηνικά στις 12 Νοεμβρίου 1651, στο απλό κελλάκι που έχτισε μέσα στη σπηλιά του.
Ο τάφος του βρέθηκε στις 7 Μαΐου 1845 από έναν μοναχό ονόματι Αιχμάλωτο, πού τού είχε υποδείξει τον τόπο στον ύπνο του ο ίδιος ο Όσιος. Κατά την ανεύρεση των λειψάνων του έγιναν πολλά θαύματα, ενώ μέσα από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο που γιάτρευε τούς πιστούς και έφθανε μέχρι τα απότομα βράχια τής παραλίας, από όπου με βάρκες οι ναυτικοί το μάζευαν καθώς έτρεχε κάτω προς την θάλασσα. Κατά το έτος 1815, ό Άγιος Νείλος εμφανίζεται σε κάποιον μοναχό Θεοφάνη και αρχίζει να του διηγείται όσα μέλλει να συμβούν στην ανθρωπότητα. Ό μοναχός Θεοφάνης επειδή δεν ξέρει γράμματα για να γράψει όσα ό Άγιος Νείλος του υπαγορεύει, βάζει ως γραφέα τον παπά-Γεράσιμο, έναν άλλον μοναχό.
Το κείμενο αυτό ,σώζεται στη Μονή Σταυροβουνίου, είναι αυτούσιο και δεν είναι νοθευμένο, ούτε έχει παραποιηθεί και ξεκινά ως έξης:

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ 

«..Κατά το 1900 έτος, βαδίζοντες προς τον μεσασμό τού 8ου αιώνος, άρχεται ο κόσμος τού καιρού εκείνου να γίνεται αγνώριστος. Όταν πλησιάσει ο καιρός τής ελεύσεως τού Αντιχρίστου, θα σκοτισθή ή διάνοια των ανθρώπων από τα πάθη τής σάρκας, και θα πληθυνθεί σφόδρα ή ασέβεια και ή ανομία.Τότε άρχεται ό κόσμος να γίνεται αγνώριστος…

Θα μετασχηματίζονται οι μορφές των ανθρώπων και δεν θα γνωρίζονται οι άνδρες από τις γυναίκες δια τής αναισχύντου ενδυμασίας και των τριχών της κεφαλής…

Οι τότε άνθρωποι θα αγριέψουν και θα γίνουν ωσάν θηρία από την πλάνην του Αντιχρίστου. Δεν θα υπάρχει σεβασμός εις τούς γονείς και γεροντοτέρους, η αγάπη θα εκλείψει, οι δε Ποιμένες των Χριστιανών Αρχιερείς και Ιερείς θα είναι ώς επί το πλείστον, άνδρες κενόδοξοι, παντελώς μη γνωρίζοντες την δεξιάν οδόν από την αριστεράν.

Τότε θα αλλάξουν ήθη και παραδόσεις των Χριστιανών και της Εκκλησίας. Η σωφροσύνη θα χαθεί από τους ανθρώπους και θα βασιλεύσει η ασωτία. Το ψεύδος και η φιλαργυρία θα φθάσουν εις τον μέγιστο βαθμό και αλλοίμονο εις τους θησαυρίζοντας αργύρια.

Οι π@ρνείες, μοιχείες, αρσενοκοιτίες, κλοπές και φόνοι θα πολιτεύονται εν τω καιρώ εκείνω και διά την ενέργειαν της μέγιστης αμαρτίας και ασελγείας οι άνθρωποι θέλουν στερηθεί την χάριν του Αγίου Πνεύματος όπου έλαβαν εις το Άγιον Βάπτισμα καθώς και την τύψιν και τον έλεγχο της συνειδήσεως…

Οι Εκκλησίες τού Θεού θα στερηθούν ευλαβών και ευσεβών Ποιμένων και αλλοίμονο τότε εις τούς εν τω κόσμω ευρισκομένους Χριστιανούς οι οποίοι θα στερηθούν τελείως την πίστιν, διότι δεν θα βλέπουν από κανένα φώς επιγνώσεως.

Τότε θα αναχωρούν από τον κόσμον εις τα ιερά καταφύγια διά να εύρουν ψυχική ανακούφιση των θλιψεών τους και παντού θα ευρίσκουν εμπόδια και στενοχώριες. Και όλα αυτά θα γίνονται διά το ότι ο Αντίχριστος θέλει κυριεύσει τα πάντα και γεννήσεται εξουσιαστής πάσης της Οικουμένης κάνοντας τέρατα και σημεία κατά φαντασία…

Θέλει δε δώσει πονηρά σοφία εις τον ταλαίπωρο άνθρωπο να εφεύρει να ομιλεί ο ένας προς τον άλλον από την μίαν άκρη της γης έως την άλλη. Τότε οι άνθρωποι θα πετούν στον αέρα όπως τα πουλιά, και θα διασχίζουν τον βυθό της θάλασσας όπως τα ψάρια…

Και κάνοντας όλα αυτά, οι δυστυχείς άνθρωποι, θα περνούν την ζωή τους με άνεση, μη γνωρίζοντες οι ταλαίπωροι ότι όλα αυτά, είναι μια πλάνη τού Αντιχρίστου. Και τόσον θα προοδεύσει την Επιστήμη κατά φαντασία, ο πονηρός, ώστε θα προσπαθήσει να ξεγελάσει τους ανθρώπους να μη πιστεύουν εις την ύπαρξη τού Τρισυπόστατου Θεού.

Τότε βλέπων ο Πανάγαθος Θεός την απώλεια τού ανθρώπινου γένους θέλει κολοβώσει ( περικόψει ) τις ημέρες διά τους ολίγους σωζόμενους, διότι θέλει να πλανήσει εάν είναι δυνατόν ακόμη και τούς εκλεκτούς.

Τότε αιφνιδίως θέλει έλθη η δίστομος ρομφαία ( εκ Θεού ), και θα θανατώσει τον πλάνο Αντίχριστο και τους οπαδούς αυτού.»

ΣΧΟΛΙΑ

Απ’ ότι λένε οι πατέρες της εκκλησίας, τον 8ο αιώνα στον οποίο αναφέρεται ο όσιος Νείλος, σύμφωνα με την αγία γραφή, τον μετράμε από κτίσεως κόσμου, από τότε πού ό Θεός έπλασε τον άνθρωπο. Από τότε, μέχρι και σήμερα, είμαστε 7500 χρόνια μετά τη δημιουργία του άνθρωπου. Στα Δίπτυχα της Εκκλησίας μας, το 1992 συμπληρώνονται 7500 χρόνια από τη δημιουργία του Αδάμ και της Εύας. Από τότε και στο έξης, λέει η προφητεία, θα αρχίσει ό κόσμος του καιρού εκείνου να γίνεται αγνώριστος.
Ο όσιος Νείλος αναφέρεται στην εποχή μας . Διαπιστώνουμε ότι σε κάθε φράση της προφητείας, περιγράφει ακριβώς την ηθική κρίση που βιώνουμε εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι. Τον σκοτισμό του μυαλού, λόγω της υποδούλωσής μας στα πάθη της σάρκας, και την απομάκρυνσή μας από το φως του Χριστού. Γι αυτό το λόγο κυριαρχεί η ασέβεια και η παρανομία.
Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τους άνδρες από τις γυναίκες λόγω της μόδας στα ρούχα και στα μαλλιά. Μάλιστα μιλά για μορφές που μετασχηματίζονται και για αναίσχυντη ενδυμασία. Είναι φυσικό, κανείς πριν τον 20ο αιώνα , δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί , ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα έχουν παράξενα κουρέματα, χτενίσματα, βαψίματα , τατουάζ , θα φοράνε σκουλαρίκια σε παράξενα σημεία και ρούχα που αποκαλύπτουν τόσο πολύ το σώμα τους.
Επίσης αυτό που αποτελούσε πάντα διαχρονική ηθική αξία, ο σεβασμός στους μεγαλύτερους, μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο σπάνιο, και η αληθινή αγάπη λείπει από τη ζωή μας εξαιτίας του ατομισμού και του εγωισμού. Ο καθένας ονομάζει αγάπη ό,τι βολεύει και ικανοποιεί τις επιθυμίες του.
Όσον αφορά την εκκλησία, η προφητεία λέει ότι οι Ποιμένες δεν θα είναι άνδρες ταπεινοί αλλά κενόδοξοι. Οι ιερείς δεν θα μπορούν να συμβουλεύσουν τον κόσμο, γιατί και αυτοί θα έχουν πέσει στην παγίδα. Θα έχουν άλλα δεδομένα στο μυαλό τους, και όχι το νόμο τού Θεού. Αυτό σήμερα είναι συχνό φαινόμενο. Βλέπουμε Ιεράρχες αλλά και απλούς παπάδες να παρασύρονται από κάθε λογής νεωτερισμούς, να ξεφεύγουν από τη διδασκαλία του ευαγγελίου και κάποιοι να κυνηγούν τις ανέσεις και τα χρήματα.
«Οι πορνείες, μοιχείες, αρσενοκοιτίες, κλοπές και φόνοι θα πολιτεύονται..». Πολιτεύομαι σημαίνει ζω ελεύθερα σε πολιτεία, αλλά και διοικώ, και αναμειγνύομαι στα πολιτικά. Η πραγματικότητα σήμερα ταυτίζεται ακριβώς και με τις τρεις ερμηνείες. Δηλαδή τα άτομα που πέφτουν στην αμαρτία της μοιχείας, της αρσενοκοιτίας, της κλοπής και του φόνου, σε αρκετές περιπτώσεις, όχι μόνο μπορούν να ζουν ελεύθερα, αλλά μπορούνε να εκλέγουν, να εκλέγονται και να διοικούν.
Ο όσιος Νείλος μας προειδοποιεί ότι «εξαιτίας της μεγάλης αμαρτίας το καιρό εκείνο, οι άνθρωποι θα στερηθούν την χάριν του Αγίου Πνεύματος που έλαβαν κατά το Άγιο Βάπτισμα καθώς και την τύψη και τον έλεγχο της συνειδήσεως». Σύμφωνα με τους πατέρες της εκκλησίας «η ζωή και η ύπαρξις της Εκκλησίας συνδέονται στενότατα προς την εν αυτή παρουσίαν του Αγίου Πνεύματος» Ο Χριστός αποτελεί την κεφαλή, το Άγιον Πνεύμα την ψυχή της Εκκλησίας, που ζωοποιεί το σώμα της και συνδέει τα μέλη με την κεφαλή και μεταξύ τους. Ο Άγιος λέει ότι η παρουσία του Πνεύματος μεταξύ των ανθρώπων εξαρτάται από της σχέση τους με τον Θεό. Αν είναι δηλαδή σχέση απομάκρυνσης ή προσέγγισης (από την πλευρά του ανθρώπου). Ο Θεός οργίζεται και αναστέλλει του Πνεύματος την χάριν, όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από Εκείνον. Αντιθέτως μας δίνει ως δώρο το Πνεύμα όταν υπάρχει εγγύτητα στη σχέση.

Τι θα γίνει αν ο Θεός «αποσύρει» την φώτιση και την προστασία Του Αγίου Πνεύματος από τον κόσμο, εάν η Εκκλησία ή ο λαός Το απαρνηθούν; Η Έλευση του Αντιχρίστου σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο (Θεσσαλονικείς Β,2 ) θα πραγματοποιηθεί όταν φύγει από τη μέση «το κατέχον» όπως αναφέρεται στη Κ. Διαθήκη, αυτό δηλαδή που τον εμποδίζει να φανερωθεί. Πολλοί πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι «το κατέχον» είναι το Άγιο Πνεύμα. Όταν η ανομία και η ασέβεια των ανθρώπων θα πληθυνθεί, τότε Το Άγιο Πνεύμα ,Το οποίο είναι η ψυχή της εκκλησίας θα σταματήσει να την «ζωοποιεί». Η εκκλησία θα γίνει ένα σώμα χωρίς ψυχή, ένας οργανισμός δηλαδή που θα λειτουργεί μηχανικά, ένας θεσμός που θα ακολουθεί τους τύπους και όχι την ουσία. Έτσι οι άνθρωποι για ό,τι κάνουν δεν θα έχουν τύψεις και έλεγχο της συνειδήσεως. Για αυτό λέει και ο όσιος Νείλος στη προφητεία «αλλοίμονο τότε εις τούς εν τω κόσμω ευρισκομένους Χριστιανούς οι οποίοι θα στερηθούν τελείως την πίστιν, διότι δεν θα βλέπουν από κανένα φώς επιγνώσεως»

Ο όσιος Νείλος λέει επίσης : «Θα αλλάξουν ήθη και παραδόσεις των Χριστιανών και της Εκκλησίας. Η σωφροσύνη θα χαθεί από τους ανθρώπους και θα βασιλεύσει η ασωτία». Ήδη έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο της εκκλησίας όπως λένε οι ιερείς. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει επέλθει σταδιακά αλλοίωση στα ήθη χωρίς να την αισθανόμαστε. Ο προηγούμενος αιώνας καλλιέργησε το έδαφος και έβαλε τα θεμέλια ώστε να «νομιμοποιηθεί» κάθε είδους ανθρώπινη επιθυμία και πάθος. Με σημαία τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι όλα αποδεκτά και όποιος λέει το αντίθετο φαίνεται οπισθοδρομικός ή ρατσιστής. Δεν νοείτο πριν από 100 χρόνια να υπάρχουν προγαμιαίες σχέσεις, να θεωρείται επαγγελματική επιτυχία για μια γυναίκα το ξεγύμνωμα στα περιοδικά, προσωπικό δικαίωμα η εναλλαγή συντρόφων, η τέλεση γάμου ομοφυλοφίλων και η υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, η προκλητική ενδυμασία γυναικών που συχνά εισέρχονται έτσι και στους ναούς αλλά και η ανοχή των ιερέων σε όλα αυτά. Εδώ, έγκειται και η πλάνη του αντίχριστου. Η αλλοίωση και η έκπτωση στα ήθη έρχεται σταδιακά . Κάτι που δεν μπορούσαμε να το αποδεχτούμε, σιγά σιγά εξοικειωνόμαστε μ’ αυτό και κατόπιν μας φαίνεται φυσιολογικό «γιατί ο κόσμος προχωράει».Έτσι, οι ιερείς που ζουν και αυτοί μέσα στον κόσμο, πολλές φορές αδυνατούν να κηρύξουν και να εφαρμόσουν πιστά το λόγο του ευαγγελίου , παρασύρονται από κάθε νέα μόδα που ακολουθούν οι άνθρωποι, και αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις παραδόσεις της εκκλησίας.

«Το ψεύδος και η φιλαργυρία θα φθάσουν εις τον μέγιστο βαθμό και αλλοίμονο εις τους θησαυρίζοντας αργύρια» λέει η προφητεία. Η φιλαργυρία σήμερα αποτελεί την πηγή κάθε κακού και κάθε αισχρής πράξης. Δυστυχώς πληθαίνει συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που σκοπό τους έχουν μόνο την απόκτηση χρημάτων και ανέσεων, δεν αντιλαμβάνονται την ματαιότητα του πλούτου, και για λίγα «αργύρια» πωλούν φίλους, πατρίδα και Θεό.
Στη συνέχεια η προφητεία του όσιου Νείλου που γράφτηκε το 1815 αναφέρεται στα μελλοντικά επιτεύγματα των ανθρώπων, καθώς και στις ανέσεις που θα απολαμβάνουν, αλλά και αυτά θα είναι πλάνη του αντίχριστου. Όντως η ψυχή και το πνεύμα μας έχουν υποδουλωθεί στα υλικά αγαθά και στην κατανάλωση. Η ικανοποίηση των αναγκών μας μέσω της ύλης έχει κοιμίσει τη συνείδησή μας και έχει καλλιεργήσει μέσα μας την εγωπάθεια, τον ατομισμό και τον ναρκισσισμό. Τόσο πολύ έχει αλλοτριωθεί το ανθρώπινο πλάσμα ώστε θεώρησε περιττό τον Θεό και τον έβγαλε από τη ζωή του. Η διαφήμιση μέσω της τηλεόρασης έχει προκαλέσει «ανήκεστο βλάβη» στην ανθρώπινη ψυχή καθώς προβάλλει το πρότυπο του υπέρ-ανθρώπου ο οποίος έλκει, νικά, κατατροπώνει, χειρίζεται τους πάντες και δεν έχει ανάγκη κανέναν. Κάθε προϊόν στη διαφήμιση παρουσιάζεται στον άνθρωπο με τέτοιο τρόπο που θυμίζει την πλάνη του φιδιού στους πρωτόπλαστους όταν τους πρόσφερε τον απαγορευμένο καρπό: « Αν φάτε από αυτό θα γνωρίσετε τα πάντα, δεν θα έχετε ανάγκη τον Θεό γιατί θα μπορέσετε οι ίδιοι να γίνετε Θεοί».

Η πιο σημαντική επίπτωση αυτής της βλάβης είναι η αθεΐα. Αυτό που λέει και ο όσιος Νείλος ότι «τόσον θα προοδεύσει την Επιστήμη κατά φαντασία, ο πονηρός, ώστε θα προσπαθήσει να ξεγελάσει τους ανθρώπους να μη πιστεύουν εις την ύπαρξη τού Τρισυπόστατου Θεού». Στις μέρες μας η πίστη στον Χριστό, σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με τον οπισθοδρομισμό και την στενότητα πνεύματος. Στην καλύτερη των περιπτώσεων αναφέρεται σε κύκλους διανοουμένων που δεν την απορρίπτουν τελείως, ως μια φιλοσοφική θεωρία, άξια προς διερεύνηση, και ο Χριστός ως έξυπνος και ριζοσπαστικός δάσκαλος που πήγε κόντρα στα ήθη της εποχής του.
Στο τέλος ο Άγιος Νείλος μας καθησυχάζει λέγοντας ότι ο Θεός θα περικόψει τις μέρες της βασιλείας αυτού του πλάνου, ο οποίος θα φέρει τόσα δεινά στην ανθρωπότητα και θα θελήσει να πλανήσει ακόμα και τους εκλεκτούς. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, θα θανατώσει αυτόν και τους οπαδούς του.
Η εποχή που διανύουμε χρειάζεται εγρήγορση. Ο καιρός γαρ εγγύς! Ας θυμηθούμε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην επιστολή προς Κορινθίους Α :
Γρηγορεῖτε, στήκετε ἐν τῇ πίστει, ἀνδρίζεσθε, κραταιοῦσθε. Πάντα ὑμῶν ἐν ἀγάπῃ γινέσθω.
(Μένετε άγρυπνοι και προσεκτικοί, σταθείτε στερεοί και ακλόνητοι εις την πίστιν. Να έχετε ανδρείο φρόνημα• πάρετε δύναμιν και ισχύν. Όλα όσα λέγετε και κάνετε ας γίνονται με αγάπη.)