Back to top

Πώς θα εορτασθούν τα Χριστούγεννα – Οι περιορισμοί στις εκκλησίες και ο «κωδικός μετακίνησης» για τη Θεία Λειτουργία

24/12/2020 - 15:16

Κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει η πανδημία, θα τελεστεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων φέτος.

Η ήδη ισχύουσα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο διάστημα αυτό, η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δηλώνουν πως θα είναι «παντού» έξω στους δρόμους.

Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών έχουν εντολή να είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.
Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδώσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναφορικά με τις εκκλησίες το Άγιο Δωδεκαήμερο  ισχύουν τα εξής:

Ειδικότερα, έως και τις 7 Ιανουαρίου (οπότε λήγει η ισχύς της συγκεκριμένης ΚΥΑ) οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή, όπως επίσης και για συμμετοχή στις Θείας Λειτουργίες των τριών κυρίως μεγάλων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού , Θεοφάνεια)
Η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών θα είναι σύμφωνα με την αναλογία ενός προσώπου ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς (έως 375 τ.μ. σύμφωνα με την ως άνω αναλογία) τα 25 άτομα και σε κεντρικούς ναού (όχι μόνο Μητροπολιτικούς ) τα πενήντα πρόσωπα.
Αν και η σχετική Κοινή υπουργική απόφαση έκανε λόγο απλώς για παρουσία «φυσικών προσώπων» στον ναό, στην σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του ανωτάτου αυτού αριθμού παρουσίας στην εκκλησία, εξαιρούνται οι Λειτουργοί και το προσωπικό του Ιερού Ναού (ιεροψάλτες, νεωκόροι, επίτροποι κλ.π)
Ο αριθμός των Ιεροψαλτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον τριών μέτρων.

Πώς θα γίνεται η Θεία Κοινωνία
Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη, την διανομή του αντιδώρου και άλλων ευλογιών (άρου , κολλύβων κλπ) απαιτείται, με ευθύνη του εκκλησιαστικού συμβούλου, να τηρείται με ακρίβεια η προβλεπόμενη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί στην σχετική εγκύκλιο γίνεται σύσταση, όπου είναι δυνατόν, να τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες την ίδια ημέρα, προς αποφυγή συνωστισμού των πιστών και αφού έχει προηγηθεί επαρκής εξαερισμός μισής ώρας μεταξύ των λειτουργιών,. Επιπλέον συνιστάται η τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου αφ’ εσπέρας, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού και η χρονική μετάθεση των μικρών Αγρυπνιών κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίες μετά τις 10 το βράδυ.

Πώς θα μοιραστεί ο Αγιασμός τα Θεοφάνεια

Κατά την εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες εκτός των ιερών ναών και ο μέγας αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθούν εντός των εκκλησιών. Προς αποφυγή συνωστισμού έμπροσθεν των δοχείων με τον Μεγάλο Αγιασμό θα γίνεται η τοποθέτησή του σε φιαλίδια και η διανομή του στους πιστούς.

Γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες

Αναφορικά τώρα με τα υπόλοιπα Ιερά Μυστήρια Γάμου, Βαπτίσεως και των Εξοδίων Ακολουθιών, ισχύει ο περιορισμός της συνολικής παρουσίας των εννέα ανθρώπων εντός των ιερών ναών, εξαιρουμένων των Ιερέων και του προσωπικού του Ιερού Ναού.
Οι πιστοί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό, υποχρεούνται να φορούν προστατευτικό κάλυμμα προσώπου (υφασμάτινη μάσκα) την οποία θα αφαιρούν μόνο για τη Θεία Μετάληψη

Έξω από κάθε ναό θα είναι αναρτημένος ο συνολικός αριθμός των πιστών , που μπορούν να βρίσκονται ταυτοχρόνως εντός του ναού, το ωράριο τέλεσης των λειτουργιών τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά και το ωράριο κατά το οποίο ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός για την προσέλευση των πιστών για ατομική προσευχή και προσκύνηση

Τα ιδιωτικά εκκλησάκια

Δεν επιτρέπεται η προσέλευση των πιστών στα παρεκκλήσια τα οποία βρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων, διότι ως Ιδιωτικοί Ναοί είναι προορισμένοι για τν εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των ιδιοκτητών και των οικείων τους.
Στην εγκύκλιο καλούνται οι κατά την παρούσα χρονική περίοδο να απέχουν από εμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προς τα οποία τη θέση της ιεράς Συνόδου θα εκφράζει μόνο εκπρόσωπος Τύπου αυτή, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση
Τέλος η προτρέπει τα μέλη της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους ευλαβείας κληρικούς και τον πιστό Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό, να αναλάβουμε δέσμευση για την πιστή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ως προς την τέλεση της Θείας Λατρείας, προκειμένου να καταστούμε άπαντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες πολίτες

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης