Back to top

Μητροπολίτης Πειραιώς: Οικτρό θέαμα να βλέπει κανείς νέους να μαστίζονται από χυδαιότητα και εγκληματικότητα

11/04/2024 - 14:32

"Καλούμεθα να υψώσουμε την πνευματική μας αντίσταση με το λόγο μας, αλλά προπάντων το βίωμά μας”, τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ προσθέτοντας σε σημείο της ομιλία του ότι “Eίναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, στο άνθος της ζωής, να μαστίζονται από χυδαιότητα, από παραβατικότητα, από εγκληματικότητα και να γίνονται θέαμα οικτρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. 

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία για τα Στελέχη Κατηχήσεως και Κατασκηνώσεων της τοπικής μας Εκκλησίας τέλεσε χθες Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς. Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του Σεβασμιώτατος αναφέροντας πως «ατενίζοντας τον Σταυρό του Κυρίου και τους Σταυρούς των Αγίων Μαρτύρων», «λαμβάνουμε ευψυχία και γενναιότητα σε αυτή την πολύ τραγική εποχή μεγάλης πνευματικής υποθερμίας και βαθιάς πνευματικής σκοτοδίνης», σημείωσε πως βιώνουμε μία κατάσταση «πικρίας για την κατάπτωση της ανθρώπινης κοινωνίας μας, του πολιτισμού μας, των προσώπων μας».

«Ζήσαμε την τραγωδία της πολιτείας μας που ενετάχθη στο σύστημα της απομειώσεως του ανθρωπίνου προσώπου με την θεσμοθέτηση της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας. Της ύβρεως απέναντι στον αιώνιο νόμο του Παναγίου Θεού. Της εναντιώσεως στο Ευαγγελικό μήνυμα που είναι πρόσκλησις Θεώσεως και Μετοχής στη ζωή του Κυρίου μας. Ανακράσεως και αλληλοπεριχωρήσεως με τον Αιώνιο Δημιουργό των απάντων», επεσήμανε στην συνέχεια, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «βλέπουμε τα απότοκα, ήδη, μιας ζωής ασυνέτου, μιας ζωής χωρίς πνευματικό έρεισμα, χωρίς αναγωγή από την κτήση στον Κτίσαντα, χωρίς ενοείδεια και πνευματική μεταρσίωση». «Για αυτό πονούμε και κλαίμε βαθιά, υπαρξιακά, οντολογικά», πρόσθεσε.

«Τελέσαμε αυτή την Προηγιασμένη Λειτουργία των Θείων Αχράντων Δώρων, για να παρακαλέσουμε για την πνευματική μας ανάκραση τον αιώνιον Θεόν έχοντες την πνευματική ευθύνη των νέων ανθρώπων στις Ενοριακές Συνάξεις της Νεότητος», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους Ιερείς Νεότητος και τα λαϊκά Στελέχη των Κατηχητικών Σχολείων, των Νεανικών Ενοριακών Συντροφιών και Δραστηριοτήτων και των Κατασκηνώσεών μας, σημειώνοντας πως «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, στο άνθος της ζωής, να μαστίζονται από χυδαιότητα, από παραβατικότητα, από εγκληματικότητα και να γίνονται θέαμα οικτρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μιλώντας για την «μοναδική πραγματικότητα την οποία διασαλπίζει η Αγία μας Εκκλησία επί δύο χιλιάδες χρόνια», υπογράμμισε πως «τα παιδιά, χωρίς πνευματική καλλιέργεια, χωρίς πνευματική μεταρσίωση, χωρίς ένθεο παράδειγμα αποβαίνουν κακέκτυπα πρόσωπα που αντιγράφουν τις δυσμενείς συμπεριφορές των μεγαλύτερων ανθρώπων» και εξήγησε πως αυτό συμβαίνει γιατί «φτάνουν οι άνθρωποι να νομοθετούν ως έννομο αγαθό την παράχρηση του ανθρωπίνου σώματος, την παρά φύσιν ασέλγεια, κάθε είδους δαιμονική έμπνευση για την καταστροφή του Παναγίου ανθρωπίνου προσώπου».

«Ο Κύριός μας» «θα εμπνέει και θα οδηγεί πάντοτε, αλλά χωρίς βία και καταναγκασμό», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και επεσήμανε: «Καθώς Εκείνος υψώνετε, μας καλεί και εμάς να συνανυψωθούμε μετ’ Αυτού. Να φύγουμε από την προσκόλληση στα γήινα, τα εφήμερα. Από τη βάναυση και σκληρή αυτή καθημερινότητα. Να ανεβούμε προς Αυτόν πάνω από όλα τα επιφαινόμενα και τα μικρά και τα ανόητα και τα ασήμαντα μιας μικρής και ανοήτου πορείας ζωής. Να κάνουμε ένα άλμα πνευματικό βλέποντας τη γη από ψηλά. Ατενίζοντας τον πλανήτη μας, τον μικρό αυτό ωραίο κόσμο που ο Θεός μας χάρισε για να αθληθούμε πνευματικά και να καταστούμε άξιοι της αιωνίου χαράς και μακαριότητος, από ψηλά».

 

Διαβάστε επίσης

Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς:"Ο θρύλος που τρομάζει τους Τούρκους"

Τη Υπερμάχω: Η σημασία του ύμνου στην Παναγία

Ποιος έγραψε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας