Back to top

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός

26/04/2024 - 11:43

«Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τις απόψεις. Τις μετράμε. Και κάνουμε αυτό που λέει ο Θεός» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνυμος πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις στο Δήλεσι. Ερωτηθείς αν υπάρχει χριστιανόμετρο, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε αρνητικά και προσέθεσε μόνο η αγάπη, η συναδέλφωση και η συνεργασία. Μάλιστα, επανέλαβε με έμφαση την ανάγκη συνεργασίας σήμερα. Υπογράμμισε πως η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνεργασία και ο καθένας παλεύει για τις απόψεις του. Επισήμανε πως έχει διαφορετικές απόψεις με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως κοιτάει αυτό που λέει το Ευαγγέλιο.

Η επίσκεψη στο Δήλεσι

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού ήταν ο Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”. Λίγο μετά τις 11:30 π.μ. έφτασε στον πρώτο σταθμό της κοινής συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης. Τους υποδέχθηκαν οι μικροί μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους στους οποίος ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός ευχήθηκαν για το Πάσχα.

Εκκλησία και πολιτεία συνεργαζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε τέτοια έργα όπως αυτά εδώ και να τα καμαρώνουμε. Σας ευχαριστούμε που είστε και σήμερα κοντά μας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος προς τον κ. Μητσοτάκη. Τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος. Από την πλευρά της κυβέρνησης παρέστη η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

“Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μας θεσμικά ήταν, είναι και παραμένει στενή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι “μπαίνοντας στην Μεγάλη Εβδομάδα τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για αγάπη και σεβασμό είναι πιο επίκαιρα από ποτέ”. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το σπουδαίο και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, επισήμανε ότι “προσβλέπουμε στο κοινωνικό αποτύπωμα της εκκλησίας που συμπληρώνει τις κρατικές δομές”.

Αμέσως μετά επισκέφθηκαν τον Παιδικό Σταθμό “Ζωοδόχος Πηγή”, ενώ ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στο Κέντρο Γεροντολογίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Δήλεσι Βοιωτίας). Και σε αυτούς τους σταθμούς ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο και την προσφορά της Εκκλησίας συγχαίροντας τον Μακαριώτατο και τους συνεργάτες του.

Αρχιεπίσκοπος: Σταθερή γραμμή μας το Ευαγγέλιο

“Αυτές οι ημέρες είναι άγιες ημέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες” απάντησε νωρίτερα σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου ο Αρχιεπίσκοπος κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, όπου πραγματοποίησε κοινή επίσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

“Η Εκκλησία μας καλεί όλους, για ποιο λόγο; Ο ένας να αγαπάει τον άλλο, να σέβεται ο ένας τον άλλον και να προσπαθεί να κάνει αγώνα μαζί και με τους άλλους. Τώρα ποιος είναι αυτός ο αγώνας. Από εδώ κρίνεται το τι πιστεύει. Που αποβλέπει, τι θέλει. Αυτή είναι και η διαφορά μας πολλές φορές. Αυτός που αποβλέπει στο δικό του συμφέρον βλέπει τα πράγματα κατά την δική του άποψη και σε αυτούς είμαστε και εμείς πολλές φορές. Αλλά υπάρχει ο λόγος του Θεού,  υπάρχει η Εκκλησία η οποία λέει: Δεν κάνω διακρίσεις. Και ο αμαρτωλός και αυτός που φταίει και αυτός που αγωνίζεται είναι δικό μου παιδί. Πρέπει, λοιπόν, να το καταλάβουμε ότι υπάρχει μια διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός, αλλιώς τα βλέπει ο πιστός, αλλιώς τα βλέπει αυτός που δεν πιστεύει τίποτα”, είπε προσερχόμενος στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις και ο καθένας τα βλέπει από την πλευρά του.

“Εμείς θα θέλαμε να είμαστε στον χώρο που αγαπάμε όλους τους ανθρώπους”, τόνισε. “Δεν κάνουμε διακρίσεις. Έχουμε τις σταθερές γραμμές μας. Το Ευαγγέλιο, τον λόγο του Θεού, τις θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιασδήποτε πολιτικός”, είπε.

Για το αν υπάρχει χριστιανόμετρο, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο η αγάπη και η συνεργασία. “Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Πολλά πράγματα είναι που μας χωρίζουν, αλλά κοιτάμε πώς μπορούμε από αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά”, ανέφερε. “Δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο. Ας μου τα πει οποιασδήποτε Πρωθυπουργός. Κοιτάω αυτό που λέει το Ευαγγέλιο”, είπε για τις διαφορετικές θέσεις που έχει με τον Πρωθυπουργό.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη μετά την επίσκεψη

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής επίσκεψής του σε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

“Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκα τον παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο «Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου», τον παιδικό σταθμό «Η Ζωοδόχος Πηγή» και το Κέντρο Γεροντολογίας «Άγιος Πορφύριος». Τρεις δομές που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής. Θέλω να συγχαρώ τον Μακαριώτατο για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελείται. Η συνεργασία μας στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιό της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή. Προσβλέπουμε ακριβώς σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα της Εκκλησίας, το οποίο έρχεται και συμπληρώνει τις κρατικές δομές, την κρατική πρόνοια, δίνοντας πάντα περίσσευμα αγάπης και στήριξης σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη”.

πηγη ope.gr