Back to top

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης..

08/05/2019 - 21:15
Φυλάσσεται στο αριστερό κλίτος στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης
Λεπτομέρεια της Εικόνας.
Τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού είναι 
σχεδόν κατεστραμμένα

Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης προέρχεται από την ομώνυμη Μονή, που βρισκόταν (σήμερα σώζονται μόνο ερείπια) μεταξύ Αρτάκης και Περάμου στην Μικρασιατική χερσόνησο της Κυζίκου και λειτουργούσε μέχρι το 1922. 

 
Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή χτίστηκε επί αυτοκράτορα ΒυζαντίουΖήνωνος και ανοικοδομήθηκε αλλά και επεκτάθηκε περί τα 1860.
 
Όταν το 1922 οι Έλληνες εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κατάφεραν και διέσωσαν την εικόνα, την οποία μετέφεραν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. 
 
Στην εικόνα, που ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας, οι μορφές της Παναγίας και του Χριστού είναι σχεδόν κατεστραμμένες ενώ φέρει αργυρόχρυση επένδυση, έργο των νεότερων χρόνων που σε αυτή η Παναγία κρατά στην αγκαλιά της τον Χριστό και φαρδύ χρυσοκέντητο στέφανο περιβάλλει την κεφαλή της, όπως και αυτή του Χριστού. 
 
Τα στέφανα είναι διακοσμημένα με γαλάζιες και τιρκουάζ πέτρες από σμάλτο και τρία βαθυκόκκινα ρουμπίνια στο μέγεθος φουντουκιού, ένα στη κορυφή του στεφάνου, τα δύο στις άκρες δεξιά και αριστερά του προσώπου, στο ύψος των αυτιών, στολίζουν την κεφαλή της Παναγίας ενώ στα μέσα αυτών των αποστάσεων, δύο καταπράσινα σμαράγδια του ιδίου μεγέθους και όλα περιβάλλονται, κεντημένα κυκλικά, με διαμαντόπετρες.
 
Τα ερείπια της ιστορικής Μονής της Παναγίας 
Φανερωμένης στην Κύζικο
Εδώ και μερικά χρόνια στις 23 Αυγούστου, στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελείτε στα ερείπια της Μονής της Φανερωμένης Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
 
Πιθανότατα η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης μεταφέρθηκε στην Μονή μεταξύ Αρτάκης και Περάμου από τη Μονή της Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Σιγριανή ή Μονή του Μεγάλου Αγρού, κοντά στο παράλιο χωριό Κουρσουμλί της επαρχίας Κυζίκου.
 
Κατά την περίοδο της εικονομαχίας κάποιοι μοναχοί έφυγαν από την Μονή του Μεγάλου Αγρού και πήγανε στην Κύπρο και έτσι πήρε το όνομα του το χωριό Αγρός στην περιοχή της Πιτσιλιάς.
 
Η Κύζικος και η Αρτάκη καταγράφονται στην ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου, γιατί από το 688 μέχρι το 695 εγκαταστάθηκε εκεί, λόγω των Αραβικών επιδρομών, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Ιωάννης, με μεγάλο μέρος του ποιμνίου του. 
 
Στον Ιωάννη ανατέθηκε η διαποίμανση της Μητροπόλεως Κυζίκου και την εντολή της εγκατάστασης αυτής έδωσε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β’ ενώ για το λόγο αυτό η περιοχή της Αρτάκης ονομάστηκε Νέα Ιουστινιανή ή Νέα Ιουστινιανούπολις, για αυτό από τότε ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου φέρει και τον τίτλο του «νέας Ιουστιανιανής».