Back to top

Η ΔΙΣ συζητά για τα θρησκευτικά - Τι λένε Θεολόγοι και υπουργείο

01/10/2019 - 10:09

Το μάθημα των Θρησκευτικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να απασχολήσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «θα μελετήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου ακολούθως να επανεξετάσει εξαρχής το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών και για την τροποποίηση της δήλωσης απαλλαγής από αυτό»

Άρα οι αλλαγές θα αφορούν σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός προς την κατεύθυνση αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών και αφετέρου ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα λαμβάνει ένας μαθητής απαλλαγή από το μάθημα.

Στο θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ήδη πάντως, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Και απευθύνει έκκληση προς την υπουργό να ανακαλέσει τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών και επομένως να αποσυρθούν οι «Φάκελοι του Μαθήματος των θρησκευτικών».

Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση θεολόγων από την πλευρά της ζητεί συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και προτείνει την άμεση απόσυρση των Προγραμμάτων Σπουδών, επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016, και την έναρξη διαδικασίας εκπόνησης Νέου Προγράμματος και νέων σχολικών εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ΠΕΘ όλα τα τελευταία χρόνια στάθηκε πιστή στη συνταγματική ευθύνη. Θεωρεί, λοιπόν, ότι στην κατά το Σύνταγμα σύνταξη θρησκευτικών πονημάτων της αρμόζει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση τους.

Η ΔΙΣ συνέρχεται σε μία καθοριστική περίοδο, με δεδομένες τις εξελίξεις, αλλά και ενόψει της σύγκλησης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας τον Οκτώβριο.
Η Ιεραρχία καλείται να εκλέξει τρεις νέους Μητροπολίτες για τις μητροπόλεις που έχουν χηρέψει (Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου) αλλά και δύο βοηθούς επισκόπους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την συνεδρίαση στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη για την Ιεραρχία του επόμενου Οκτωβρίου έχει ήδη βγει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ Ιερώνυμος αναζητεί τρόπο ώστε η απόφαση αυτή να ληφθεί τότε.

ΔΙΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΠΕΘ