Back to top

Το χρονικό της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ισλανδία (ΦΩΤΟ)

28/10/2017 - 13:35

Για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ισλανδία και είχε σειρά επαφών με τοπικούς άρχοντες, ενώ μίλησε σε Διεθνές Συνέδριο. Για την επίσκεψη μερίμνησε η Μητρόπολη Σουηδίας.

 

 

Για το χρονικό της επίσκεψης εξέδωσε ανακοινωθέν η Μητρόπολης Σουηδίας και αναφέρει: «Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας ανακοίνωσε, μέσω τακτικών δελτίων τύπου στην Ελληνική και την Αγγλική, στο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας στην Σκανδιναυΐα και στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως, ότι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Πνευματικός Ηγέτης των ανά τον κόσμον 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή Της στην Ισλανδία από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, ως επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου (Arctic Circle).

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας εξέφρασε πολλάκις εγγράφως, μέσω του Τύπου, τις ευγνώμονες ευχαριστίες της, τόσο προς τον Εξοχώτατο κ. Olafur Ragnar Grimsson, Πρόεδρο του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, για την ευγενική του πρόσκληση προς τον Παναγιώτατο, όσο και προς όλους ανεξαιρέτως τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς φορείς της Ισλανδίας, οι οποίοι συνετέλεσαν τα μέγιστα στη διοργάνωση της εν λόγω ιστορικής αυτής επισκέψεως.

Η πρώτη ημέρα της Πατριαρχικής Επισκέψεως στην Ισλανδία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 2017, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Χρήστο Αναστασιάδη και Πέτρο Bazgarlo. Εκεί τον υπεδέχθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Μαρία Διαμάντη, ο Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία, ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο Αιδ. Πρεσβύτερος Timur Ζοlotusky, Εφημέριος της Ρωσικής Ενορίας του Aγίου Νικολάου Ρέικιαβικ, η κ. Agnes M. Siguordardottir, Επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, ο Αιδ. Þorvaldur Vídisson, Γραμματέας της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, ο κ. Gunnar Palsson, Διευθυντής Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλανδίας, ο Αιδ. Ηalldor Reynisson, Γενικός Γραμματέας της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, οι Αιδ. κ.κ. Jakob Rolland and Peter Vosicky, εκπρόσωποι του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου της Ισλανδίας κ. David Bartimej Tencer και η Εντιμ. κ. Κristin Eva J. Sigurdardottir, Υπεύθυνη Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλανδίας.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τους εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς φορείς που παρευρέθησαν στην υποδοχή του στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια μετεφέρθη στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ισλανδία.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε με την συνοδεία του το ιστορικό κέντρο της πόλεως του Ρέικιαβικ και εν συνεχεία παρέστη σε δεξίωση προς τιμήν του στην Ευαγγελική Λουθηρανική Επισκοπή, όπου έγινε δεκτός από την κ. Agnes M. Siguordardottir, επικεφαλής της ως άνω Εκκλησίας, η οποία τον καλωσόρισε ενθέρμως.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πρώτη επίσκεψή του στην Ισλανδία επί πατριαρχίας του, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου και τους εκπροσώπους της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας για την πρόσκληση και φιλοξενία, επισημαίνοντας την έντονη ανησυχία της Ορθοδόξου Εκκλησίας για το μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, την αναγκαιότητα της Χριστιανικής ενότητας, θέματα τα οποία συνεζητήθηκαν στις συνεδριάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στην Κρήτη.

Η δεύτερη ημέρα της Πατριαρχικής Επισκέψεως στην Ισλανδία

Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, δεύτερη ημέρα της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ισλανδία, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Harpa, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 2000 άτομα από 80 χώρες του κόσμου, άνθρωποι των Τεχνών, της Επιστήμης, της Πολιτικής, των Επιχειρήσεων, της σύγχρονης τεχνολογίας, που τους συνδέει η ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το οικολογικό ζήτημα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Tην έναρξη των εργασιών κήρυξε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο επί 20ετία διατελέσας Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Ólafur Ragnar Grímsson, ο και διοργανωτής του εν λόγω συνεδρίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους παρισταμένους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τιμητική παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου και των λοιπών υψηλών προσκεκλημένων και ομιλητών.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Bjarni Benediktsson και ο νυν Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Guðni Th. Jóhannesson, οι οποίοι εξήραν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ισλανδία και της προβολής που λαμβάνει η χώρα τους, χάριν της παρουσίας τόσων εξεχουσών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, τις εισηγήσεις της Εξοχ. κ. Ségolène Royal, Πρέσβεως της Γαλλίας για θέματα αφορώντα τον Αρκτικό και τον Ανταρκτικό Πόλο, των Εντιμ. κ.κ. Lin Shanqing και Gao Feng, Υπευθύνων σε θέματα Ωκεανολογίας και Αρκτικής εκ μέρους της Κίνας, του Εξοχ. κ. Vladimir Barbin, Πρέσβεως της Ρωσίας με ευθύνη σε θέματα της Αρκτικής, του Εξοχ. κ. Keiji Ide, Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας υπευθύνου σε θέματα της Αρκτικής, του Εξοχ. κ. Kim Young-jun, Πρέσβεως και Υπευθύνου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κορέας σε θέματα της Αρκτικής, της κ. Patricia Espinosa, Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και του κ. Adnan Z. Amin, Γεν. Διευθυντού της Διεθνούς Εταιρείας ανανεώσιμης ενέργειας IRENA.

Το πρωί της ιδίας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου με τον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Harpa.

Ο Παναγιώτατος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ιδίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο και στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, που αποκλειστικό σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το οικολογικό ζήτημα, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την διαφύλαξη της Δημιουργίας.

Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τοιουτοτρόπως την αμέριστη συμπαράστασή του, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι οι διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, οι καταστροφές σπιτιών και ναών, ενέχει τον κίνδυνο να εκκενωθεί η ευρύτερη περιοχή από τη χριστιανική παρουσία.

Ο κ. Bjarni Benediktsson συνεγχάρη τον Παναγιώτατο για την ευαισθησία του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελλοντική τεχνολογία, λέγοντας ότι η τεχνογνωσία θα μπορούσε να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση του οικολογικού προβήματος, ώστε να αναστραφεί η παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στο τέλος της συναντήσεως, η οποία διήρκησε 20 λεπτά, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν συμβολικά δώρα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος κάθισε στο γεύμα που παραχώρησε ο Εξοχ. Πρωθυπουργός της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson προς τιμήν των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανταποκριθείς στην επίσημη πρόσκληση του πρώην Προέδρου της Ισλανδίας, Εξοχ. κ. Ólafur Ragnar Grímsson, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου, παρουσία εκπροσώπων Κυβερνήσεων από πολλές χώρες του κόσμου, Οργανισμών, Πανεπιστημίων και Οικολογικών Ιδρυμάτων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε περί της σπουδαιότητος και επιδράσεως της θρησκείας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την οικολογική κρίση στην εποχή μας, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα να διαλεχθούν μεταξύ τους οι πνευματικοί ηγέτες, οι επιστήμονες και οι πολιτικοί, εστιάζοντας την αναφορά τους στην κλιματική αλλαγή.

“Αν θέλουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας σε αυτό που βλέπουμε, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας ως προς το πως το βλέπουμε”, δήλωσε ο Παναγιώτατος.

“Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για το πως κατανοούμε και συμπεριφερόμαστε έναντι του κόσμου που μας περιβάλλει, το πως χρησιμοποιούμε τη γνώση και τις ικανότητές μας, να τον καταστήσουμε βιώσιμο και να τον ενισχύσουμε παντοιοτρόπως”.

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο Πατριάρχης παρακολούθησε την συζήτηση που ακολούθησε με θέμα: “ROADMAP: DEMOCRATIZING CLIMATE ACTION”, με ομιλητές την κ. Laurene Powell Jobs, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του οργανισμού Emerson Collective, τον κ. Peter Seligmann, Πρόεδρο του Conservation International, τον κ. Christoph Wolff, Διευθυντή του Ιδρύματος European Climate Foundation, και τον Εξοχ. Πρωθυπουργό των Νήσων Cook του Ειρηνικού κ. Henry Puna.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση σημαίνουσες προσωπικότητες από την διεθνή κοινότητα, σε χώρο που του παραχώρησε ο διοργανωτής του συνεδρίου.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας, όπου υπάρχουν εκθέματα θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου από τον 10 μ.Χ. αι. και έπειτα.

Το ίδιο βράδυ, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Ισλανδίας κ. κ. David Bartimej Tencer παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου στις εγκαταστάσεις της Επισκοπής του. Παρόντες, εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής, ήταν οι κληρικοί Patrik Breen, Jakob Rolland και Peter Vosicky, και στην συνοδεία του Πατριάρχου ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία, και οι κ.κ. Χρήστος Αναστασιάδης και Πέτρος Bazgarlo. Στο τέλος της συναντήσεως, αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα.

Η τρίτη ημέρα της Πατριαρχικής Επισκέψεως στην Ισλανδία

Το πρωί του Σαββάτου, 14 Οκτωβρίου 2017, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε το ιστορικό πνευματικό κέντρο Skálholt της Λουθηρανικής Εκκλησίας, το οποίο διετέλεσε από το 1056 έως το 1785 ως μια από τις δύο αρχικές επισκοπές της Ισλανδίας.

Τον Παναγιώτατο και τη συνοδεία του υπεδέχθη ο Επίσκοπος του Skálholt κ. Kristján Valur Ingólfsson, ο οποίος και τους προσέφερε ιδιωτική ξενάγηση στον ιστορικό ναό και την κατακόμβη του ναού, όπου εκτίθενται μια επισκοπική σαρκοφάγος και τάφοι επισκόπων της περιόδου του πρώιμου μεσαίωνα.

Η κ. Margrét Bóasdóttir έψαλε παραδοσιακούς ισλανδικούς εκκλησιαστικούς ύμνους και ο πρώην επίσκοπος της Ισλανδίας κ. Karl Sigurbjörnsson έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους δέκα αιώνες πνευματικής προσφοράς του ιστορικού κέντρου του Skálholt.

Η γυναικεία χορωδία του Skálholt τραγούδησε παραδοσιακά ισλανδικά τραγούδια και ύμνους και στη συνέχεια παρετέθη γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου, στο οποίο συμμετείχαν, πέραν του ιδίου και της συνοδείας του, η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Sigurðardóttir με συνεργάτες της και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. David Bartimej Tencer.

Μετά το γεύμα, σε μια συμβολική χειρονομία, έκφραση σεβασμού προς το περιβάλλον, οι προαναφερθέντες φύτεψαν τρία δενδρύλλια στον περίβολο του ιστορικού κέντρου.

Καθ’ οδόν προς το Ρέικιαβικ, ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στο παλαιό Ισλανδικό Κοινοβούλιο Thingvalla, όπου ο βασιλιάς της Δανίας υπέγραψε την ανεξαρτησία της Ισλανδίας το 1907, και θαύμασαν τις φυσικές ομορφιές του ισλανδικού τοπίου.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ισλανδικό Ινστιτούτο Θρησκευμάτων και Συμφιλίωσης Sigurbjörn Einarsson, στο πολιτιστικό κέντρο Safnahús, στο Ρέικιαβικ. Στο μήνυμά του, ο Παναγιώτατος μίλησε για τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του διαλόγου ανάμεσα σε θρησκείες, πολιτισμούς και έθνη. Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Πατριαρχείου Μόσχας, κατόπιν προσκλήσεως του εφημερίου, Αιδ. Πρεσβυτέρου κ. Timur Zolotuskiy, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο υλοποιούμενο έργο, προσφέροντάς του ένα ασημένιο θυμιατό και τον επιστήθιο σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η τρίτη ημέρα της επισήμου επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία ολοκληρώθηκε με το δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του από τον Ρώσο Πρέσβη στην Ισλανδία, Εξοχ. κ. Anton Vasiliev. Κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Ρωσική πρεσβευτική κατοικία, ο Πρέσβυς ευχήθηκε να αρχίσουν σύντομα οι εργασίες ανεγέρσεως του Ρωσικού ναού στο Ρέικιαβικ, ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σχέση του με τους Πατριάρχες Μόσχας και τα ταξίδια τα οποία έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει στη Ρωσία ως επικεφαλής αποστολών και ως πνευματικός ηγέτης της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας. Το δείπνο επισφραγίστηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Η τέταρτη ημέρα της Πατριαρχικής Επισκέψεως στην Ισλανδία

Το πατρικό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Ισλανδία εξεδηλώθη με την Πατριαρχική Χοροστασία στο ναό Ηallgrímskirkja της Λουθηρανικής Εκκλησίας, στο Ρέικιαβικ, την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017.

Την Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν περίπου 500 άτομα, ετέλεσε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλεξάνδρος Λουκάτος και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, τους δε ύμνους έψαλε στην ελληνική, αγγλική και νορβηγική ο Μουσικ. Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο κ. Παναγιώτης Παύλος.

Στην προσφώνησή του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην πρώτη ιστορική επίσκεψή του στην Ισλανδία και παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς φορείς για την φιλοξενία, συνεργασία και συμπαράστασή τους στη διοργάνωση της Πατριαρχικής επισκέψεως.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Επίσκοπος στον πρώην Πρόεδρο της Ισλανδίας κ. Olafur Ragnar Grimsson, για την πρωτοβουλία του να προσκληθεί ο Πατριάρχης ως κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ζήτησε τις ευλογίες του Παναγιωτάτου για την ίδρυση ενορίας στην Ισλανδία, επ’ ονόματι του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, και προσέφερε στον Πατριάρχη ένα Σταυρό Ευλογίας, για να ευλογεί τα τέσσερα σημεία της Οικουμένης.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον οικείο Επίσκοπο για τη δράση την οποία έχει αναπτύξει κατά την τριετή αρχιερατική διακονία του και για τη διοργάνωση της πρώτης επισήμου Πατριαρχικής επισκέψεως. Ευλόγησε την πρωτοβουλία ιδρύσεως ενορίας και του προσέφερε την εικόνα του Προστάτου του, Αποστόλου Βαρθολομαίου, και ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

 

Στην Πατριαρχική Χοροστασία παρέστησαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Μαρία Διαμάντη, η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Sigurðardóttir, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος των νήσων Fiji Dr. Peter Loy Chong, ο Επίσκοπος κ. Darren McCartney της Επισκοπής του Αρκτικού Καναδά, κληρικοί από διάφορες χριστιανικές ομολογίες και πολιτειακοί άρχοντες της Ισλανδίας.

Στο τέλος της Πατριαρχικής Χοροστασίας, ο Πατριάρχης μοίρασε ευλογίες στα παιδιά, φωτογραφήθηκε μαζί τους και παρακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν του, που διοργάνωσε η Διεκκλησιαστική Επιτροπή της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας παρέθεσε γεύμα ευχαριστίας προς τον Παναγιώτατο, την συνοδεία του, τους συντελεστές και διοργανωτές των εκδηλώσεων και εορτασμών, επ’ ευκαιρία της Πατριαρχικής επισκέψεως.

Τελευταίος σταθμός της Πατριαρχικής επισκέψεως ήταν η Προεδρική κατοικία Bessastadir, στην οποία ο Παναγιώτατος έγινε δεκτός από τον Εξοχ. Πρόεδρο της Ισλανδίας κ. Guðni Thorlacius Jóhannesson. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών που διεξήχθη σε κλίμα εγκαρδιότητος, ο μεν Πρόεδρος εξήρε τις πρωτοβουλίες του “πράσινου Πατριάρχη” για την προστασία του περιβάλλοντος σε διεθνές επίπεδο, ο δε Πατριάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στα συνέδρια και συμπόσια που διοργάνωσε η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως επί Πατριαρχίας του. Ζήτησε, επίσης, την συμπαράσταση του Προέδρου στην υλοποίηση του οράματος της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας για την ίδρυση Ελληνορθόδοξης ενορίας στην Ισλανδία.

Τον Παναγιώτατο κατευόδωσαν στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Timur Zolotuskiy, ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο Εντιμ. κ. Grunnar Palsson, Υπεύθυνος Πρωτοκόλλου της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, η Επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Sigurðardóttir, ο Αιδ. κ. Thorvaldur Vidisson, Γραμματέας της Επισκόπου της Ισλανδίας, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson μετά της συζύγου του κ. Anna Juliana Sveinsdottir και ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος Νορβηγίας ‘Ευαγγελισμός της Θεοτόκου’ κ. Παναγιώτης Παύλος.

Σκέψεις του Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα περί της πρώτης Πατριαρχικής Επισκέψεως στην Ισλανδία

Με βαθύτατη συγκίνηση, χαρά ανεκλάλητη και ιερόν δέος υποδεχθήκαμε στην Ισλανδία την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Πνευματικό Ηγέτη και στοργικό Πατέρα των 300 εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων ανά την οικουμένη. Η Πατριαρχική Επίσκεψη ήταν υψίστης ιστορικής σημασίας, μιας και είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τη χώρα αυτή του Βορρά.

Το ευχάριστο αυτό γεγονός αντιπροσωπεύει μια καθοριστική στιγμή στη πνευματική ζωή της τοπικής Εκκλησίας, μιας ιεραποστολικής επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για τον υπέροχο λαό της Ισλανδίας.

Ο Πατριάρχης είναι μια ηγετική και εμπνευσμένη φωνή, αναφορικά με τα πλέον σημαντικά παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας, όπως η ειρήνη, ο διάλογος και η προστασία του περιβάλλοντος, γι᾽ αυτό και με ευρύτατο πνεύμα και με διαίσθηση της συντελούμενης ιστορίας, συνέλαβε το οικουμενικό πνεύμα των καιρών.

Είναι χαρακτηριστική η φράση της Α. Θ. Παναγιότητος: «Έχοντας ανατραφεί εξ απαλών ονύχων σε μια ατμόσφαιρα όπου ανθούσε ο διάλογος και μια ανοικτή και απροκατάληπτη ματιά στα πράγματα του κόσμου, ιδίως κατά την πατριαρχία του Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄, έμαθα από την τρυφερή μου ηλικία να αναπνέω τον αέρα της οικουμένης, να αναγνωρίζω την ανάσα του θεολογικώς διαλέγεσθαι και να αγκαλιάζω τον κόσμο της εκκλησιαστικής συμφιλίωσης… Για μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο όρος οικουμενικός είναι κάτι περισσότερο από ονομασία: είναι κοσμοθεωρία και τρόπος ζωής».

Η τετραήμερη επίσκεψη του Πηδαλιούχου της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας στην Ισλανδία λειτούργησε καταλυτικά προς τις εξής κατευθύνσεις: α) ενίσχυσε την ενότητα και την συνεργασία των Ορθοδόξων αδελφών μας στην Ισλανδία και ιδιαιτέρως των Ρώσων, οι οποίοι έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό Ορθοδόξων πιστών στη χώρα – αριθμούνται περί τους 500 -, β) στήριξε τον οικουμενικό διάλογο και τις διεκκλησιαστικές σχέσεις, γ) προώθησε και γνωστοποίησε το έντονο ενδιαφέρον και την αγωνία της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας για το οικολογικό πρόβλημα, με τα όσα ανέφερε στην κεντρική ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου, και δ) πιστοποίησε, για μια ακόμη φορά, το κύρος και το σεβασμό που απολαμβάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε παγκόσμιο επίπεδο, στα όσα συνεζητήθησαν στις συναντήσεις που είχε με την εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία της Ισλανδίας, καθώς και με σημαίνουσες προσωπικότητες από την διεθνή κοινότητα.

Η εισήγησή του στο ως άνω διεθνές συνέδριο δεν ήταν απλώς μια θεωρητική παρέμβαση, αλλά έκφραση αγάπης, αγωνίας, πνευματικής αφύπνισης και προσευχής για το μέλλον του πλανήτη μας και για τα θύματα της φτώχειας, των διακρίσεων και κάθε μορφή κοινωνικής αδικίας.

Είναι γεγονός, ότι η 26χρονη Πατριαρχία του κ. Βαρθολομαίου έχει διαμορφώσει μια θεολογική πρόταση και στάση, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία οφείλει να λαμβάνει θέση στα δρώμενα της ιστορίας και ενώπιον των σοβαρών προκλήσεων της εποχής μας, παραμένοντας ταυτόχρονα στο πλευρό των πασχόντων και εμπερίστατων συνανθρώπων μας και καταδικάζοντας όλες τις μορφές εκμετάλλευσης.

Στις επίσημες συναντήσεις του με τους εκκλησιαστικούς και λαϊκούς άρχοντες της Ισλανδίας, ο Πατριάρχης επαλήθευσε την ποιμαντική μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για το ποίμνιό Της στην Ισλανδία, και τους έκανε κοινωνούς της αντιλήψεώς του για την οικουμένη, η οποία περικλείει τη συστηματική προσπάθεια για τη χριστιανική ενότητα και την κοινή μαρτυρία υπέρ της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού προς την Δημιουργία.

Είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ισλανδία – η ιστορική αυτή επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βορρά – δεν υπάρχει ούτε θυμιατό, παρ᾽ όλα αυτά η Ι. Μητρόπολη Σουηδίας αξιώθηκε να υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να τολμήσει, με τις ευλογίες του, να δρομολογήσει την ίδρυση ενορίας, επ᾽ ονόματι του προστάτου του, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου.

Εκφράζω για μια ακόμη φορά τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου προς την Α. Θ. Παναγιότητα, για την υψίστη αυτή τιμή, για τα δώρα της πατρικής αγάπης και στοργής του και για την συνεχιζόμενη, εκ μέρους του, στήριξη προς την ελαχιστότητά μου και προς την ταπεινή μου επαρχία, καθώς και προς τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες μου, οι οποίοι συνέβαλαν παντοιοτρόπως στη διοργάνωση της ιστορικής αυτής πρώτης Πατριαρχικής Επισκέψεως».