Back to top

Το Φανάρι αύριο αποφασίζει την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής;

26/11/2018 - 19:55

Στην οριστική απόφαση και αποφασιστική πίεση, μετά 20 μήνες από το καλοκαίρι του 2017 τριών προσπαθειών που προηγήθηκαν, για αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, προσανατολίζεται το Φανάρι και προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μόλις πριν λίγες ημέρες, τον Οκτώβριο ανέβαλε μια ανάλογη πρωτοβουλία του εκκαθάρισης, όπως είχαμε αποκαλύψει.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνεδριάσει από την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ως την Πέμπτη 29/11 και αναμένεται να λάβει την σχετική απόφαση, της αποπομπής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Ηδη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει καλέσει δις φέτος (και μια φορά πέρυσι τον Οκτώβριο) τον κ. Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του, ωστόσο ο 90χρονος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αρνήθηκε.

Συγκεκριμένα, στην συνάντηση που είχε ο οικουμενικός πατριάρχης, Βαρθολομαίος με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο την περασμένη εβδομάδα στην Γενεύη φέρεται να απαίτησε έντονα πλέον να υποβάλλει επισήμως την παραίτηση του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα στις 23 Νοεμβρίου, είναι θέμα ημερών η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου, που έχει γεννηθεί τον Φεβρουάριο του1928., δηλαδή εισέλθει στο 91 έτος.

Ο Εθνικός Κήρυκας τονίζει ότι ο πατριάρχης, έχοντας ήδη δύο φορές προτρέψει τον αρχιεπίσκοπο να σκεφθεί και να θέσει πάνω από όλα το συμφέρον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Εκκλησίας γενικότερα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη δική του υστεροφημία και να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτησή του, εκείνος αρνήθηκε.

Το θέμα έχει απασχολήσει και σε προηγούμενες συνόδους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε ζητήσει πίστωση χρόνου προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Ωστόσο, φαίνεται πλέον ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και μετά από το 1999 που εξελέγη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής βρίσκεται προ των ευθυνών του και η αρχιεπισκοπή Αμερικής μπαίνει σε διαδικασία εκλογής νέου αρχιεπισκόπου. Εστω προσωρινού αντικαταστάτη σε πρώτη φάση.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας ο πατριάρχης κατά τη συνάντηση της Γενεύης πληροφόρησε τον κ. Δημήτριο ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την επίλυση του προβλήματος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαρθολομαίος και ο Δημήτριος είχαν ειδική μυστική συνάντηση στη Γενεύη, με αντικείμενο την επίλυση του προβλήματος από την πλευρά του Πατριάρχη… Αγνωστο αν η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη –βρέθηκε στη Γενεύη για εκδήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών– προκειμένου να πείσει τον Αμερικής να υποβάλει την παραίτησή του για να μην τον αποπέμψει, ή αν η πρωτοβουλία ήταν του Δημητρίου για να πείσει τον Βαρθολομαίο να μην επιμείνει στην αποπομπή του.

Το μόνο που απομένει είναι πλέον ο τρόπος: Αν ο Δημήτριος δεχθεί την πατριαρχική παράκληση να υποβάλει την παραίτησή του, τότε η έξοδος από την Αρχιεπισκοπή θα συνοδευθεί και από την «προαγωγή» του σε γεροντική μητρόπολη του οικουμενικού θρόνου. Αν επιμείνει και αποπεμφθεί, θα είναι απλά τέως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως διάδοχος του κ. Δημητρίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προαλείφεται ο μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος αν και συναντά αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ομογένειας. Επίσης με μεγάλες πιθανότητες έχει αναφερθεί ο Προύσσης Ελπιδοφόρος , σημαντική πνευματική προσωπικότητα του Ορθόδοξου χώρου.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή υπάρχει δυστοκία στην επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Δημήτριο, σκέφτονται να ορίσουν τοποτηρητή, ο οποίος θα είναι το ενδιάμεσο πρόσωπο μέχρι την τελική λύση.

Κατά πληροφορίες για τη θέση αυτή έχει επιλεγεί ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, για τον οποίο μερίδα της ομογένειας, θέλοντας να διαμορφώσει κλίμα, έχει αναφερθεί στην οικονομικά θέματα και την διαχείριση που κάνει.

Η είδηση πάντως έφθασε στα αυτιά της ομογένειας και αναμένεται να αποτελέσει το «φυτίλι» για «έκρηξη» της ομογένειας που απαιτεί εκλογή ενός προσώπου σοβαρού, δυναμικού, έμπειρου, με όραμα και σχέδιο να ενώσει τους ομογενείς γύρω από την Εκκλησία, όπως λένε χαρακτηριστικά ομογενείς.

«Η τοποτηρητία είναι κακό παιχνίδι συγκάλυψης ευθυνών και σκανδάλων και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στα άκρα τα πράγματα καθώς θα ενισχυθούν οι φωνές που θα ζητήσουν αποκοπή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ θα επιδεινώσει την εικόνα της Εκκλησίας στην ομογένεια αλλά και την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής» λένε οι ίδιες πηγές.