Back to top

ΔΙΣ: Στη Μονή Πετράκη αντί για τη Μητρόπολη θα εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας

05/03/2024 - 13:43

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ιερουργήσει στις 24 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία πέφτει φέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αντί του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, σύμφωνα με το ope.gr.

Αντί για την καθιερωμένη Συνοδική Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτουργούν τα μέλη της ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος θα συλλειτουργήσει με ακόμη δύο Αρχιερείς. Παράλληλα, την ίδια ημέρα κατά την εθιμοτυπία η Προεδρία της Δημοκρατίας παραθέτει γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΔΙΣ. Ωστόσο, μετά και την εξέλιξη που φαίνεται να έρχεται κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατον. Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα οι φωνές από την πλευρά της Εκκλησίας υπήρξαν ηχηρές, ενώ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αρκετοί Ιεράρχες εξέφρασαν την δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία “πανηγύρισε” την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ΔΙΣ συνεδριάζει από το πρωί ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Οι δηλώσεις Αρχιεπισκόπου 

Ο Μακαριώτατος προσήλθε λίγο πριν τις 9 το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο προκειμένου να προεδρεύσει των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 167ης Συνοδικής Περιόδου, η οποία συνέρχεται από σήμερα για το μήνα Μάρτιο. Η συνεδρίαση έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αρχικά για τη στάση της Εκκλησίας από εδώ και πέρα και για το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις. “Η Εκκλησία δεν αντιδρά, αγαπάει. Τώρα συναντιόμαστε όλοι και συζητάμε. Το μεσημέρι θα μας τα πείτε. Πρώτη συνάντηση είναι τώρα”, απάντησε. Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το πώς είδε τη στάση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στην ψήφιση του νομοσχεδίου. “Ελευθερία έχουμε, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αλλά αυτό το ό,τι θέλει να μην γίνεται… ας μην πω εγώ”, απάντησε. Για την στάση της Εκκλησίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την 25η Μαρτίου:, είπε: “Δεν έχουμε κουβεντιάσει ακόμα. Σήμερα θα βρεθούμε, θα κάνουμε μια ανασκόπηση. Κάντε υπομονή”. Για το θέμα της βάπτισης τέκνων ομοφυλόφιλων ζευγαριών απάντησε ότι “η Εκκλησία θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα αφού δούμε όλη την γκάμα. Σάς βλέπω όλους νέους. Να κάνετε βαπτίσεις σάς εύχομαι. Γάμους τέτοιου είδους δεν σάς εύχομαι”. “Ό,τι πούμε τώρα είναι περίσσιο. Το μεσημέρι ίσως μπορούμε να πούμε περισσότερα”, κατέληξε.

Οι αποφάσεις της ΔΙΣ:

– Ενημερώθηκε περί του Γράμματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, αναφερομένου στη συμπλήρωση πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο. Ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον κυπριακό λαό, την οδύνη, αλλά και την αγωνία τους επειδή απέτυχαν όλες οι προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου.

– Αποφάσισε τον ορισμό Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών ως Συνοδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κατά την επίσκεψη Αυτού στο Κιλκίς, την 21η Ιουνίου 2024, λόγω των εορτασμών των Ελευθερίων της πόλεως. Επίσης, ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο περί των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κιλκίς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.

– Ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα για την υπογραφή στη Λευκωσία, την 27η Φεβρουαρίου 2024, του Μνημονίου Συνεργασίας για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία και εκπροσώπησε, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

– Ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, περί της αποφάσεως του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για τη διοργάνωση, τον Οκτώβριο του 2025, Θεολογικού Συνεδρίου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Η Δ.Ι.Σ. έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα Αυτής και ενέκρινε τον διορισμό των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής και το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

– Ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, περί της συμμετοχής του Διορθοδόξου Κέντρου, κατόπιν ειδικής προσκλήσεως, ως μοναδικού Εκπροσώπου της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διακεκριμένων Ειδικών κατά του Αντισημιτισμού – The European Practitioners Network against Antisemitism (EPNA), το οποίο αποτελεί φορέα που περιλαμβάνει οργανισμούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πέραν αυτής, και τελεί υπό την αιγίδα και εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

– Αποφάσισε την έκδοση, από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, του εγχειριδίου του Προκαθημένου του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ. Αράμ Α’, με τίτλο «Η Αρμενική Εκκλησία», το οποίο μετέφρασε στην ελληνική γλώσσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

– Ενημερώθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, περί των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας, τα οποία θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως για τη διοργάνωση της Η’ Ημερίδος, με σκοπό την ενημέρωση των υπευθύνων Γραφείων Τύπου, καθώς και άλλων προσώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων των Περιφερειών Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024.

– Ενέκρινε την πρόταση του Ινστιτούτου Μελέτης Νεοπλασμάτων Πεπτικού (Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ.), να τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η Διημερίδα με τίτλο: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού και Μεταμοσχεύσεις».

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. κατάρτισε τον Συμπληρωματικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.