Back to top

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Ορθοδοξία είναι βαθιά πληγωμένη από τις εθνικές διαιρέσεις»

12/01/2023 - 12:52

Η «Ορθόδοξη Θεολογία να υπηρετεί σήμερα την ενότητα, με οικουμενική ευαισθησία και διαλογικό ήθος». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στον χαιρετισμό του στο 2ο Συνέδριο που διοργανώνει η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association) και φιλοξενεί στον Βόλο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών.

Το τετραήμερο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία, ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, με γλώσσα εργασίας τα αγγλικά.

Το επίσημο καλωσόρισμα των 450 συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν στην πόλη, επιφανών Ορθοδόξων Θεολόγων, εγκρίτων μελετητών της Ορθοδοξίας, Επισκόπων, Κληρικών, Μοναχών και λαϊκών, γυναικών και ανδρών, πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, όπου τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορέας κ. Αμβρόσιος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και Ιεράρχες σύνεδροι από το εξωτερικό. Τους συνέδρους καλωσόρισε θερμά ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας ότι η διοργάνωση του συνεδρίου συνιστά προέκταση της χαράς των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και τους υποδέχθηκε στον φιλόξενο τόπο μας, όπου διακονείται με συνέπεια ο θεολογικός διάλογος, διαχρονικά.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, όπου την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ενώ παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και εκπρόσωποι των Αρχών.

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δημητριάδος

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την συγκίνησή του για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, που συνιστά τιμή για τον ίδιο και την Τοπική μας Εκκλησία. Επεσήμανε ότι το Συνέδριο διεξάγεται σε μια εποχή, που σηματοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία, την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την έξαρση του φονταμενταλισμού και του αυταρχικού λαϊκισμού, φαινόμενα απέναντι στα οποία η Ορθοδοξία καλείται να κηρύξει τον λόγο του Ευαγγελίου.

Παρατήρησε ότι «η Ορθοδοξία, βαθιά πληγωμένη από τις εθνικές διαιρέσεις όσο και από τις επεκτατικές τάσεις ορισμένων εκκλησιών, καλείται να βρει το σθένος να σταθεί στα πόδια της και να ανταποκριθεί στις επείγουσες προκλήσεις, προσφέροντας «λόγον ελπίδος και απολογία», δίδοντας έτσι απτή και χειροπιαστή μαρτυρία για το σωτηριώδες μήνυμα του Ευαγγελίου… Πρόκειται για προκλήσεις οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω το ίδιο το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης και αποκαρδιώνουν συχνά τον λαό του Θεού, απομακρύνοντάς τον από την οδό προς την Βασιλεία…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «χρειάζεται η Θεολογία, ως η προφητική και κριτική φωνή της Εκκλησίας, να μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ο κόσμος μας θέτει σήμερα και τα οποία συχνά είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά του παρελθόντος… αυτό που χρειάζεται είναι οι διαρκείς συνθέσεις στο εκάστοτε παρόν, ώστε να μπορέσει, αξιοποιώντας τα πρόσφορα ερμηνευτικά εργαλεία, να εγκεντρίσει δημιουργικά τον δημόσιο λόγο με το αποστολικό κήρυγμα, το πνεύμα των Πατέρων και το ευχαριστιακό ήθος της λατρείας μας…».

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, επεσήμανε την ανάγκη η «Ορθόδοξη Θεολογία να υπηρετεί σήμερα την ενότητα, με οικουμενική ευαισθησία και διαλογικό ήθος», όπως θα πράξει αυτό το Συνέδριο, «να γονιμοποιήσει μια ανοικτή, δημόσια θεολογία, να πραγματώσει στην πράξη την ενότητα μέσα στην ποικιλία, εικονίζοντας, έτσι την αρχετυπική Τριαδική ενότητα».

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται στον Βόλο, «μια πόλη με παράδοση στον διάλογο και στην ειρηνική συνύπαρξη, μια πόλη που αγωνίστηκε υπέρ της ειρήνης και αντιστάθηκε έμπρακτα σε κάθε κατακτητή και σε κάθε απάνθρωπη ιδεολογία, όπως ο Ναζισμός… μια πόλη στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά οι χριστιανικές παραδόσεις με τα δημοκρατικά ιδεώδη».