Back to top

Διάσκεψη στην Αθήνα για τον θρησκευτικό διωγμό στη Μέση Ανατολή

30/10/2017 - 12:34

Άλλη μια προσπάθεια αφύπνισης για τον διωγμό που υφίστανται οι θρησκείες στη Μέση Ανατολή πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου εξωτερικών και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Προκόπη Παυλόπουλου.

Στη δεύτερη διάσκεψη για την κρίση στη Μέση Ανατολή και την δίωξη των Θρησκειών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης. 

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μίλησε για όλους τους λαούς που έχουν υποστεί πλήγματα από τους πολέμους.

Τόνισε ότι "το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι ένα θέμα σοβαρό και ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει δικαίωμα στην θρησκευτική ελευθερία.

Ο πόλεμος δεν έχει τελείωσει, είπε και οι πρόσφυγες δεν έχουν σταματήσει να έρχονται. 

Η Ευρώπη εμφανίζει κάποιες περιπτώσεις χωρών που δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα και δεν ανταποκρίνονται και δυστυχώς η τρομοκρατική βαρβαρότητα του Isis δεν έχει τελειώσει. 

Οι θρησκευτικές διώξεις δεν έχουν σταματήσει  σε αυτές τις χώρες είπε στους συνέδρους κάτι το οποίο είναι πολύ θλιβερό για όλους μας.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των εκκλησιών και εκπροσώπους θρησκευμάτων τονίζοντάς τους ότι: "Με το κύρος που  σας προσδίδει το σχήμα σας πρέπει να προσπαθήσετε να σταματήσουν τα πλήγματα αυτά στον κόσμο. 

Πρέπει να προσπαθήσετε να μην είμαστε ένα λίκνο πολέμου. Ο πόλεμος πρέπει  να τελειώσει, οι πρόσφυγες να γυρίσουν στις εστίες τους, να είναι ολοκληρωτική η καταδίκη του Isis. 

Πρέπει να υπάρξει πανστρατιά από όλους να προφυλάξουμε τα ιερά κημείλια μια και τα μνημεία μας ώστε στο σταυροδρόμι των πολιτισμών να υπάρξει Ειρήνη.

Να θυμόμαστε ότι όσοι αποδίδουν αυτό που συμβαίνει στη μέση Ανατολή σε σύγκρουση πολιτισμών τότε είναι ανιστόρητοι. Οι πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Αυτό είναι αποτέλεσμα μείωσης της εμβέλειας των πολιτισμών μας 

Οι πολιτισμοί φθείνουν δυστυχώς και βρίσκονται σε παρακμή. Από αυτό το φόρουμ πρέπει να πολεμήσουμε. Εδώ βρίσκονται εκπρόσωποι από ολα τα θρησκεύματα και πολιτισμούς, σε αυτή την ευλογημένη περιοχή. Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπισθεί αυτό το έγκλημα.

Εσείς με το κύρος του ιερατικού σχήματος στείλτε από δω το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Επίκεντρο της ανθρωπότητας είναι ο άνθρωπος τον οποίο οφείλουμε να υπερασπιστούμε".

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «οι εξτρεμιστές εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων, σε βάρος της θρησκείας κοινοτήτων, σε βάρος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας και καταπάτησαν αξίες και δικαιώματα, κατέστρεψαν ιστορικές μνήμες και μνημεία». Τόνισε, μάλιστα ότι «στην περιοχή μας πρέπει να παλέψουμε για το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, ιδιαίτερα ως προς τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Γιαζίντι, αλλά και τους μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, Κούρδους και Άραβες.

Να σχεδιάσουμε πώς θα εξασφαλιστεί η επιστροφή στις εστίες τους και όχι πώς στο όνομα της κοινωνικής μηχανής θα αποκλειστούν με θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια ορισμένες ομάδες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την ποικιλομορφία της περιοχής μας, η οποία είχε πετύχει τον πλουραλισμό που πολλοί ονειρεύονται στη Δύση, ως στόχο νεωτερικότητας, εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ  Ιερώνυμος τόνισε πως «η εγγύτητα της χώρας μας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και η εκεί δραστηριοποίηση των Ελληνορθοδόξων Εκκλησιών, με μακραίωνη ιστορία, καθιστούν τον διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, ιδιαίτερο πεδίον ενδιαφέροντος για την ελληνική εξωτερική πολιτική και μάλιστα σε μια εποχή που αποκτούν επικαιρότητα τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως στην Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, ως μέσο για την διασφάλιση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στην θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων. Αναγνωρίζοντας την συμβολή του διαθρησκειακού μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην αντιμετώπιση και αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία και βίαιου εξτρεμισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες».

Μίλησε για την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη, αλλά και στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ κάνοντας αναφορά στην παρούσα Διάσκεψη υπογράμμισε πως «ο τρόπος ανοικοδόμησης κατεστραμμένων υποδομών, η βελτίωση συνθηκών υγείας, το επίπεδον εκπαίδευσης, οι συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων και κυρίως το μεγάλο θέμα των προσφύγων και ο τρόπος υποδοχής των από Μεγάλα Κράτη, τα οποία ουσιαστικά πρωτοστάτησαν στην καταστροφή της Μέσης Ανατολής, είναι τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των οποίων πρώτο εκείνο της επανεγκαταστάσεως των προσφύγων στις εστίες των».

Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του σημειώνοντας πως «η παύση των πολεμικών συρράξεων και των εχθροπραξιών και η άμεση ειρήνευση είναι ο μονόδρομος για μία αρμονική συνύπαρξη σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Διά τον λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν θα παύει να εργάζεται και να δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τoν Υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρμόδια για την Ανεκτικότητα, κ. Sheikh Nayan bin Mubarak al-Nahyan και την Πρέσβυ της Αυστρίας στην Ελλάδα, κα Andrea Ikić-Böhm και στην συνέχεια άρχισε η Συνεδρία υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών.

 κείμενο iellada.gr

πληροφορίες: Μάκης Αδαμόπουλος (ecclesia.gr)

Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος