Back to top

Διαμάχες του παρελθόντος ροκάνισαν το μέλλον της ενότητας της Εκκλησίας

19/10/2017 - 12:24

Μια ιστορική διαμάχη με τους προκαθήμενους της Ορθόδοξης εκκλησίας που έφερε τη θλίψη στο παρελθόν σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει λήξει.

Ανατρέχοντας στα κείμενα του παρελθόντος και στην επικαιρότητα, η αποθήκη θεμάτων φέρνει στην επιφάνεια διαμάχες που έγραψαν ιστορία και που μας άφησαν γεμάτους ερωτηματικά γιατί τελικά τα συμφέροντα κάποιων χτυπούν τα συμφέροντα της ενότητας. Ίσως αυτή η διάσπαση να αποδυνάμωσε τη σημερινή φωνή της εκκλησίας που θα έπρεπε να σκιάζει τις σατανικές αλλαγές που ψηφίζουν στη Βουλή.
Θυμόμαστε :

Και πάλι εκκλησιαστικές έριδες θα φέρουν εθνικές καταστροφές.

Γιατί τώρα; Ρωτάμε, γιατί τώρα; οι επικεφαλείς των εκκλησιών, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ορθοδοξία μάχονται μεταξύ τους.
Αντί να φροντίσουν να ενισχύσουν τα τείχη της «Πόλης» και να προστατεύσουν το έθνος και τη θρησκεία εκείνοι ως άλλοι γαιοκτήμονες παλεύουν για το μέτρο γης.
Ο Οικουμενικός πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος ζήτησε να περάσουν διοικητικά στο φανάρι οι 36 Μητροπόλεις από τη Θεσσαλία και πάνω και καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα τα Ιωάννινα και τον Έβρο, με αποτέλεσμα να εξοργίσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Ο αρχιεπίσκοπος φανερά ενοχλημένος του έστειλε το μήνυμα από την διαρκή σύνοδο: «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις μεταξύ μας σχέσεις. Διότι κατά το παρελθόν εκκλησιαστικές έριδες συνετέλεσαν στο να επακολουθήσουν εθνικές καταστροφές».

Πριν καιρό μάλιστα και πάλι απόψεις για την προσπάθεια του Οικουμενικού να δημιουργήσει προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις είχαν δει το φως της δημοσιότητας και κυκλοφορούσαν στους κόλπους των μητροπολιτών: «Διασπά την Εκκλησία ο Βαρθολομαίος» και «περίεργα παιγνίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη» ήταν οι τίτλοι των συζητήσεων και των δημοσιευμάτων διαφόρων εφημερίδων.

Η πρόσφατη μάλιστα επίσκεψη του Οικουμενικού στον Ίασμο της Κομοτηνής συνοδεύτηκε από ένα πολεμικό τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση από τη μια, αλλά με εννοούμενο αποδέκτη τον Αρχιεπίσκοπο:
«Εις ουδένα επιτρέπομεν να αμφισβητήση τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί των περί ων πρόκειται Μητροπόλεων, αι οποίαι αποτελούν την ενδοχώραν αυτού»! Και για να μην υπάρξει... παρανόηση για το τι εννοούσε, πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων»!
Και τότε τι θα γίνει αν οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπαχθούν στο οικουμενικό Πατριαρχείο ; Θα σημάνει παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν είναι ενιαίο κράτος;

Σε ώρες που η Ελλάδα έχει απέναντί της, τους Τούρκους να απειλούν την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της. Σε ώρες που οι Μητροπόλεις και τα Πατριαρχεία στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν από τις αρπαγές χριστιανών και τους διωγμούς εμείς μοιράζουμε Μητροπόλεις ; Αντί να ενωθούμε απέναντι στον εχθρό του έθνους και της θρησκείας; Δεν βλέπουν ότι ο εχθρός καραδοκεί; Ότι μπήκε μέσα στα σπίτια μας , στις γειτονιές μας;

Και ο μόνος κερδισμένος από την αναταραχή που προκαλείται είναι η Τουρκία.

Οι αντιπαραθέσεις στην Ιεραρχία με αφορμή την επιστολή, σε σκληρό ύφος, που έστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι πλέον γνωστή,τον επικρίνει για την παρέμβασή του στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η αντίδραση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου -η Μητρόπολή του υπάγεται στις Νέες Χώρες-, ο οποίος χαρακτήρισε την επιστολή «επαίσχυντη», με τον Αμβρόσιο να ξεπερνά τα όρια λέγοντάς του: «Αν δεν αισθάνεστε Έλληνας και μέλος της Ιεραρχίας, να πάτε στην Τουρκία»! Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που το μεγάλο τζαμί της Αθήνας είναι προ των πυλών , τη στιγμή που οι απαχθέντες μητροπολίτες δεν έχουν γυρίσει και δεν θα γυρίσουν ποτέ από ότι φαίνεται. Την στιγμή που οι εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι έχουν γίνει ουρητήρια από τους Τούρκους και την στιγμή που όλη η Ροδόπη γέμισε μουσουλμάνους . Αυτά ας πούμε δεν απασχολούν τους σεβαστούς κατά τα άλλα Ιεράρχες.