Back to top

Δέος και σεβασμός για τον γέροντα που «έβλεπε» το μέλλον

10/02/2018 - 07:53

Με τα μάτια βουρκωμένα από το δέος και με βαθιά κατάνυξη συρρέουν συνεχώς πλήθη πιστών στο Λαύριο για να ασπαστούν για τελευταία φορά το σκήνωμα το χαρισματικού ασκητή πατέρα Νεκτάριου Βιτάλη, που εκοιμήθη σε ηλικία 89 ετών. Ο πολυαγαπημένος γέροντας άφησε την τελευταία του πνοή στις 5.30 χθες τα ξημερώματα, βυθίζοντας στο πένθος χιλιάδες ανθρώπους που τον επισκέπτονταν τακτικά για να ζητήσουν τη βοήθεια, τη συμβουλή και την ευλογία του. Ηδη, μάλιστα, συζητείται το ενδεχόμενο αγιοποίησής του.

Ο πατέρας Νεκτάριος ήταν ο ιδρυτής και κτήτορας του Προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα του Λαυρίου, που εξελίχθηκε σε πόλο έλξης χιλιάδων πιστών. Ως καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Κουβαρά, ξεκίνησε τα έργα για την κατασκευή του προσκυνήματος με χρήματα που πήρε πουλώντας τον σταυρό που φορούσε! Αλλωστε, πάντα μιλούσε συγκλονισμένος για την παρουσία του συνωνύμου του αγίου στο πλευρό του.

Κουράγιο

Η φιλανθρωπική δράση του γέροντα είχε φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όσοι τον γνώριζαν και τον επισκέπτονταν τον αποκαλούσαν «άγιο εν ζωή». Πονεμένοι, ασθενείς, προβληματισμένοι συνέρρεαν καθημερινά για να τον ακούσουν, να πάρουν ελπίδα και δύναμη στην κυψέλη αγάπης και ιερότητας, όπου νύχτα μέρα έδινε την ευχή του σε όποιον ζητούσε να τον δει. Ακόμα και όταν τα προβλήματα υγείας τον καθήλωσαν στο κρεβάτι, στο κελί του δίπλα από τον ναό, δεχόταν καθημερινά με γλυκύτητα εκατοντάδες πιστούς.

Πολλά άτεκνα ζευγάρια καθησυχάζονταν με τον λόγο του, καθώς τους βεβαίωνε ότι θα αποκτήσουν παιδιά, και ως εκ θαύματος πάντοτε προέβλεπε σωστά το μέλλον! Ακόμα και βαριά άρρωστοι έπαιρναν κουράγιο όταν τους έλεγε ότι θα ιαθούν κι αυτό συνέβαινε. Πολλοί μιλούν και για θαύματα που τους συνέβησαν έπειτα από επισκέψεις τους, όμως ο ίδιος ο π. Νεκτάριος δεν ήθελε να ακούει κάτι τέτοιο. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστική η περίπτωση του πατέρα Χρήστου Αμπατζόγλου που (ως λαϊκός) επισκεπτόταν συχνά τον γέροντα. Σε μία από τις επισκέψεις του τού είπε: «Την επόμενη φορά θα έρθεις ως ιερέας». Την επικείμενη χειροτονία του τη γνώριζαν ελάχιστοι και όχι ο π. Νεκτάριος, ο οποίος, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε!

Περιστατικά

Πολλά θαυμαστά περιστατικά συνέβησαν στη ζωή του, τα οποία έδειχναν ότι είχε έναν ιερό σκοπό να εκπληρώσει. Οταν ήταν μωρό, ασθένησε βαριά και έγινε άμεσα η βάπτιση. Τότε, ο ιερέας είδε έκπληκτος στην κολυμπήθρα να σχηματίζεται ο σταυρός, κάτι που ερμήνευσε ως σημάδι ότι θα πεθάνει ή ότι γεννήθηκε με τη Θεία Χάρη. Το 1948, σε ηλικία 17 ετών, ρώτησε πάνω από τον τάφο του αγίου Νεκταρίου της Αίγινας εάν θα γίνει ιερέας και πήρε καταφατική απάντηση και ότι θα ονομαστεί Νεκτάριος.

Επειτα από λίγους μήνες, ένα όραμα τον οδήγησε στο προαύλιο της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, όπου έσκαψε και βρήκε την εικόνα των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, κάτι που απασχόλησε τον Τύπο της εποχής. Ο δρόμος ήταν φανερός... Στα 20 του έγινε μοναχός στον Αγιο Μελέτιο στον Κιθαιρώνα, πήρε το όνομα Νεκτάριος και κατόπιν χειροτονήθηκε ιερέας.

Οι πιστοί που τον επισκέπτονταν μιλούσαν για έναν άγιο που ζει και κινείται ανάμεσά τους, αλλά ο ίδιος τους απέτρεπε να το λένε. Ομως, εξιστόρησε κάτι που άφησε συγκλονισμένους τους πιστούς. Πριν από λίγα χρόνια είδε μέσα στο εκκλησάκι μια μαυροφορεμένη γυναίκα να προσεύχεται γονατιστή στην εικόνα του Χριστού.

Οταν την πλησίασε και της είπε ότι την περιμένει για να κλείσει τον ναό, η γυναίκα απάντησε: «Προσεύχομαι στην εικόνα του Υιού μου για την Ελλάδα, γιατί θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση»!

«Δεν ξέρω πότε θα με πάρει ο Κύριος, αλλά αφήνω την ευχή της ιεροσύνης μου, ούτως ώστε να μας δώσει τον θείο φωτισμό με τα ουράνια μεγαλεία. Η Χάρις του Θεού να είναι κοντά σας» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο και είχε προετοιμάσει προσωπικά τον τάφο του κάτω από το καμπαναριό του προσκυνήματος που ανέγειρε όπου και θα κηδευτεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.