Back to top

«Ανοίγουν» θρησκευτικά μονοπάτια σε όλη την Ελλάδα – Αυξημένα τα κονδύλια για τουρισμό και πολιτισμό- Στο επίκεντρο τα προσκυνήματα

20/12/2019 - 18:12

Ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας έχει ανοίξει μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού με την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κρήτης αλλά και με τις κατά τόπους περιφέρειες και Μητροπόλεις. Η κυβέρνηση αναδεικνύει την τουριστική βιομηχανία σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης και η Ορθόδοξη παράδοση μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Αυτό διεφάνη και κατά την τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Θεοχάρης γνωστοποίησε ότι «ο νέος προϋπολογισμός θέτει τις βάσεις και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το νέο τουριστικό μοντέλο της χώρας, αυξάνοντας από 24 εκατ. το 2019 σε 33 εκατ. το 2020, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 28%, στις δαπάνες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού».

«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ καταθέτει έναν προϋπολογισμό επενδυτικό και αναπτυξιακό που αποτυπώνει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές για τους Έλληνες», τόνισε ο κ. Θεοχάρης επαναλαμβάνοντας τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη αλλά και την έμφαση που δοθεί στον θεματικό τουρισμό, στον οποίο σημαντικό ρόλο παίζει η θρησκευτικός- προσκηνυματικός τουρισμός.

Παράλληλα, με την εκστρατεία προβολής που έχει ξεκινήσει για την προσέλκυση τουριστών το υπουργείο Πολιτισμού «ανοίγει» νέους προσκηνυματικούς δρόμους, αρχικά στην Μακεδονία και έπονται κι άλλοι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να προχωρήσει σε αναστήλωση συνολικά 17 μνημείων.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση ενώ συζητήθηκαν και οι πολιτιστικές –προσκυνηματικές διαδρομές στη Μακεδονία καθώς και τα έργα στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Η λίστα με τα μνημεία που θα χρηματοδοτηθούν ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργου Διδασκάλου, η Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη, στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας, αλλά και οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ημαθία:

Κατασκευή Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Βέροια
Συνοδά έργα στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας.

Θεσσαλονίκη:

Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και Αγίου Ιωάννη.
Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Σωτήρος στο Χορτιάτη.
Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αχειροποιήτου.
Παρεμβάσεις στη Ροτόντα.
Παρέμβαση στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Βασιλικών.
Παρεμβάσεις στην Πλατεία Διοικητηρίου.

Κιλκίς:

Αποκατάσταση δύο τάφων στην Τούμπα Παιονίας.
Έργα γεωθερμίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας.

Πέλλα:

Διαμόρφωση εισόδου και υποδοχής επισκεπτών στο Ανάκτορο Πέλλας

Πιερία:

Παρέμβαση στο Τετράγωνο Αρχαίας Αγοράς στο Δίον.
Ανακατασκευή δύο τάφων στην είσοδο της Κατερίνης.

Σέρρες:

Β’ φάση αποκατάστασης στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Πολιτιστικές Διαδρομές Αμφίπολης.

Χαλκιδική:

Β’ φάση ανάδειξης Σπηλαίου Πετραλώνων.
Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.

Στην Κρήτη

Ανάλογες πρωτοβουλίες ξεκινούν και στην Κρήτη. Τον περασμένο Οκτώβριο αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, αποτελούμενη από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμο καί Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Κυρίας των Αγγέλων Γωνιάς στο Κολυμβάρι Κισάμου

Κατά τη συνάντηση επιδόθηκε στην Υπουργό Υπόμνημα με θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής καί των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, για την περαιτέρω προώθηση των απαραιτήτων διαδικασιών, στις αρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν έργα συντήρησης και ανάδειξης Εκκλησιαστικών Μνημείων, σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο Κρήτη.

Η κ. Υπουργός ανέφερε ότι από πλευράς του Υπουργείου θα μελετηθούν οι προτάσεις και τα θέματα που κατατέθηκαν από την Εκκλησία Κρήτης και βεβαίωσε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο συνεργασίας με την Εκκλησία της Κρήτης για τη στήριξη, αλλά και την ανάδειξη του Πολιτισμικού πλούτου των Θρησκευτικών Μνημείων της Μεγαλονήσου.