Back to top

ελγιν

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι επιστολές της συζύγου του Λόρδου Έλγιν

30/11/2023 - 19:22

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν «όμηροι» στο Βρετανικό Μουσείο και οι λεπτομέρειες για την αρπαγή από τον λόρδο Έλγιν, έρχονται ξανά στη δημοσιότητα.

Στις επιστολές της η Μαίρη Έλγιν που δημοσίευσε το MEGA, καταγράφει την πορεία της στην Αθήνα, αλλά και ποιους χώρους επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής της.

Οι επιστολές της έχουν ως παραλήπτες την μητέρα της και τον Λόρδο Έλγιν.

Απίστευτα ευρήματα από ναυάγιο του 1802 στα Κύθηρα - Γεμάτα τα αμπάρια του με τα κλοπιμαία του Έλγιν από την Ακρόπολη

15/10/2019 - 18:23

Με την ολοκλήρωση της φετινής ανασκαφικής περιόδου στο ιστορικό ναυάγιο από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Δρ. Δημήτρη Κουρκουμέλη ήρθαν στο φως ευρήματα που θεωρούνται σημαντικά από τους ειδικούς.

Το κύριο φορτίο του σκάφους ανελκύσθηκε σχεδόν αμέσως μετά τη βύθισή του το 1802 και αποτελούσαν 17 κιβώτια με αρχαιότητες από διαφορά μνημεία της Ακρόπολης και των Αθηνών, που είχαν κλαπεί από την ομάδα του Λόρδου Έλγιν.

Όταν ο Έλγιν "ξήλωνε" την μετόπη του Παρθενώνα

31/07/2019 - 12:14

Στις 31 Ιουλίου του 1801 ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

218 χρόνια μετά τα Γλυπτά δεν έχουν επιστρέψει...

Με πλαστό φιρμάνι έκλεψε ο Έλγιν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

20/04/2019 - 15:31

 
Ένα αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, προϊόν επιστημονικής έρευνας, της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet δημιουργεί νέα δεδομένα σε ότι αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Έλγιν από την Ακρόπολη και φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Γλυπτά Παρθενώνα: Απρόσμενη στήριξη στην Ελλάδα από τη Hürriyet

28/03/2019 - 16:05

Έναν απρόσμενο σύμμαχο στη «μάχη» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρήκε η Ελλάδα: Δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hürriyet αποδομεί το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, ότι δηλαδή ο 7ος κόμης του Έλγιν Τόμπας Μπρους είχε την άδεια του σουλτάνου για τη λεηλασία του Παρθενώνα.

Τούρκοι επιστήμονες: "Ανύπαρκτο το φιρμάνι για τα γλυπτά του Παρθενώνα–Ο Έλγιν τα έκλεψε"

28/03/2019 - 09:56
Παρέμβαση τούρκων επιστημόνων υπέρ των ελληνικών θέσεων όσον αφορά τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. 

Αποκάλυψη ειδικών! Ο Ελγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα χωρίς την άδεια του Σουλτάνου

21/02/2019 - 09:07

Xωρίς την άδεια του Σουλτάνου λεηλάτησε όπως αποδεικνύουν τοποθετήσεις ειδικών, ο λόρδος Έλγιν το μνημείο της Ακρόπολης, με τους ειδικούς να καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι υπήρχε οθωμανικό φιρμάνι το οποίο του τα παραχωρούσε.

Χειρότερος από τον Έλγιν: Ο Γάλλος που κατέστρεψε Σπάρτη, Τίρυνθα, Τροιζήνα, Άργος

18/02/2019 - 07:22

Θησαυροί της αρχαίας Ελληνικής τέχνης καταστραφήκαν και λεηλατηθήκαν, όπως είναι γνωστό, από Ρωμαίους, Φράγκους σταυροφόρους, από τον ενετό στρατηγό Μοροζίνι και από τον Άγγλο (Σκωτο για την ακρίβεια) Έλγιν.

Εξίσου μεγάλη καταστροφή επήλθε από περιηγητές και απεσταλμένους μουσείων, πανεπιστημίων και βασιλιάδων της Ευρώπης, που ήλθαν στην Ελλάδα στους χρόνους της τουρκοκρατίας, για να αποθησαυρίσουν νομίσματα, χειρόγραφα, επιγραφές και έργα τέχνης.

Απόγονος του Ελγιν προκαλεί: «Δώρο του σουλτάνου» ήταν τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα

04/12/2018 - 10:09

Στο γνωστό έωλο επιχείρημα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν εκλάπησαν, αλλά ήταν δώρο του σουλτάνου Σελιμ Γ΄στον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επιμένει ένας απόγονός του Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν.

Πως ο Λόρδος του Έλγιν κατάφερε να αποσπάσει τον ελληνικό θησαυρό του Παρθενώνα

04/08/2018 - 23:08

«Δεν υπάρχουν Ελγίνια Μάρμαρα! Υπάρχουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Όπως υπάρχει ο Δαυίδ του Michael Angelo, ο Μυστικός Δείπνος του Da Vinci, ο Ερμής του Πραξιτέλη[…]Ένας από τους διακεκριμένους καθηγητές σας με συμβούλεψε να εξιστορήσω το πως πάρθηκαν τα μάρμαρα από την Αθήνα και έφθασαν στις Βρετανικές ακτές.

Εγγραφή στο ελγιν