Back to top

Χαρδαλιάς: Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στις Σέρρες, υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή

25/10/2020 - 13:37

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωι στις Σέρρες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή, με την παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.
Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, δήλωσε: Είμαστε εδώ όχι για να επιβάλλουμε οποιοδήποτε lockdown, αλλά για να δούμε πως θα δουλέψουν τα μέτρα που βρισκόμαστε στο πορτοκαλί, ώστε να αποφύγουμε, χειρότερα μέτρα. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, οτι δεν υπάρχει συζήτηση για τα επόμενα μέτρα χωρίς να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά και να τα δούμε σε επίπεδο κοινωνίας. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόσει τα μέτρα. Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση, υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή. Αυτό νομίζω προκύπτει και από τα κρούσματα, Έχουμε 239 αυτή τη στιγμή ενεργά κρούσματα, Η συντριπτική πλειοψηφία είναι στον Δήμο Σερρών αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και στους υπόλοιπους Δήμους. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων, εντατικοποίηση και στοχευμένες δειγματοληψίες. Ενημέρωση του κόσμου. Καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Και το βασικότερο είναι πως σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι άμεσοι σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Και τους καλούμε και τις επόμενες μέρες όλοι μαζί να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Μια μάχη που έχει αποδείξει η περιοχή και στην πρώτη φάση, ότι μπορεί να την κερδίσει μέσα από την πιστή τήρηση των μέτρων. Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε επιφυλακή. Ήταν πολύ χρήσιμη και γόνιμη η συζήτηση με όλους, με τους Δημάρχους και θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Σερρών και τον Αντιπεριφερειάρχη, γιατί από την πρώτη στιγμή έδειξαν αντανακλαστικά και πιστεύω ότι μαζί με όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης θα τα καταφέρουμε. Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη είναι καθημερινή, η βόρεια Ελλάδα δέχεται μια μεγάλη επιδημιολογική πίεση - με πιστή τήρηση των μέτρων θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε στις δηλώσεις του ότι στόχος των τεστ που γίνονται όλες αυτές τις μέρες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία των Σερρών, είναι να βρεθούν τα θετικά κρούσματα και να απομονωθούν, ώστε να μην υπάρχει μετάδοση του ιού - και όχι για να τεθεί η πόλη σε lockdown. Προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να προσέρχονται στα υπαίθρια συνεργεία και να υποβάλλονται στο τεστ, καθώς μόνο έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η μείωση της μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ακόμα, ότι καθημερινά σε όλη την Ελλάδα γίνονται περί τα 25.000 τεστ και ότι «ανεξάρτητα σε ποιά κατηγορία βρίσκεται μια περιοχή, επιβάλλεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και να ακούνε τις συμβουλές των ειδικών».

«Θέλουμε τις επόμενες εβδομάδας να δούμε τα μέτρα να αποδίδουν και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και οι όμοροι δήμοι να αναμένεται να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και στις δυο περιοχές είναι χαμηλός, παραμένοντας στα 28 με 29 χρόνια - άρα αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ένταση και πίεση, τόσο στους νέους ανθρώπους, όσο και στον μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι τις επόμενες ώρες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας, των δήμων και της αστυνομίας, θα εντατικοποιηθούν με βασικό στόχο την πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα οποία εφαρμόζονται και στην πόλη των Σερρών που βρίσκεται στο στάδιο 3. Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμα, ότι στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι η αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, και πρέπει να αποφθεχθεί με κάθε μέσο και τρόπο.