Back to top

Κρίσιμες ώρες στην Βρετανία: Η Μέι έβαλε νέο υπουργό για το Brexit και αγωνιά για την πρόταση μομφής

16/11/2018 - 20:42

Ώρες αγωνίας στην Βρετανία με τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit και το σφυροκόπημα που δέχεται η Τερέζα Μέι από τους πάλι ποτέ συνοδοιπόρους της.

Η Τερέζα Μέι προχώρησε σήμερα στον διορισμό του νέου υπουργού Brexit και της νέας υπουργού Εργασίας, που ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός Brexit, είναι ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, πρώην διευθυντής στην Barclays που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2010, ψήφισε υπέρ του Brexit και μέχρι στιγμής είχε τη θέση του υφυπουργού Υγείας. Επίσης, η Άμπερ Ρουντ επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο και αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας, στη θέση της παραιτηθείσας Εσθέρ ΜακΒέι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Μέι, η Βρετανή πρωθυπουργός θα επιβλέψει προσωπικά τις τελευταίες δέκα ημέρες διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ και ο Μπάρκλεϊ θα εστιάσει στην εσωτερική προετοιμασία για το Brexit και να περάσει το σχέδιο συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η αποστολή επιστολών στην επιτροπή 1922, με την οποία υποβάλλουν πρόταση μομφής. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Μαρία Κόλφιλντ, ο Άνταμ Χόλογουεϊ, ο Τζον Γουτινγκντέιλ και ο Κρις Γκριν ενημέρωσαν ότι δεν στηρίζουν πλέον την πρωθυπουργό, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιστολών στις 21.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνάι για το Brexit και απέρριψε τα αιτήματα για πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας, που συμπεριλαμβάνει και τη βάση δεδομένων των ονομάτων επιβατών, τη europol και την Eurojust. Μάλιστα, ο Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε ότι κανένα άλλο κράτος εκτός ζώνης Σένγκεν δεν έχει τέτοιο επίπεδο πρόσβασης.

Telegraph: Παραίτηση Μέι ζητά το βορειοϊρλανδικό κόμμα για τα συμφωνία του Brexit
Στον «αέρα» βρίσκεται η συμμαχία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας με τον βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP για το Brexit εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη, διεμήνυσε το βορειοϊρλανδικό κόμμα, κατά πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph.

Κατά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η Telegraph επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

Διαβάστε επίσης: Μέι για Brexit: Η απόρριψη της συμφωνίας θα βάλει τη Βρετανία σε βαθιά αβεβαιότητα
Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το Brexit παρά τις παραιτήσεις υπουργών αλλά και τη διαδικασία για πρόταση μομφής εναντίον της.

«Στόχος μου είναι να προτάξω το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου πολιτικό συμφέρον παραπάνω. Θα κάνω το καθήκον μου να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Δεν θα κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο της και ότι όλες οι επιλογές περιελάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.