Back to top

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν στην κόντρα με τις ΗΠΑ

13/08/2018 - 07:19

Παρά την κλιμάκωση των πιέσεων, με διπλασιασμό των δασμών από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει απτόητος και αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που προκαλεί έντονες αναταράξεις στις αγορές.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες -με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό ναδίρ- είναι οι «πύραυλοι» ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στην παραθαλάσσια πόλη της Τραπεζούντας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε εθνικό νόμισμα, ώστε να στηρίξουν τη λίρα. Η λίρα έχει απολέσει περίπου το 40% της αξίας της από τις αρχές του έτους, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στην οικονομία. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, τα επίπεδα στα οποία έχει υποχωρήσει η λίρα και οι έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία της δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη κατρακύλα του εθνικού νομίσματος «συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας».

Με αφορμή την απόφαση Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της φυλάκισης από την Άγκυρα του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν Χριστιανό Αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν. «Αν οι ΗΠΑ μάς γυρίζουν την πλάτη τους... επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη... συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», είπε ο Ερντογάν ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του. 

«Ο τρόπος με τον οποίο η Αμερική αντιμετώπισε τον στρατηγικό της σύμμαχο στο ΝΑΤΟ μας ενόχλησε, μας αναστάτωσε». Όπως είπε ο ίδιος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα -από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα. 

Η βουτιά της λίρας προκάλεσε την Παρασκευή «σεισμό» στις διεθνείς αγορές, τόσο λόγω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αλλά και εξαιτίας ανησυχιών για μετάδοση της τουρκικής κρίσης, επηρεάζοντας την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές. Παρότι οι επενδυτές αναμένουν μια κίνηση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας τα επιτόκια ώστε να στηρίξει τη λίρα, ο Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι τα επιτόκια αποτελούν εργαλείο εκμετάλλευσης, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. «Δεν πρόκειται να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα» ανέφερε.