Back to top

Βασιλιάς Κάρολος: Η συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς και η ιστορική ομιλία στη «Μπούντεσταγκ»

30/03/2023 - 13:05

Ιστορική επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο βασιλιάς Κάρολος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα.

Ο βασιλιάς θα γίνει σήμερα ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που θα απευθυνθεί σε Γερμανούς πολιτικούς από το βήμα της Μπούντεσταγκ ενώ το γερμανικό κοινοβούλιο συνεδριάζει, κατά την ιστορική επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ο Βρετανός μονάρχης έτυχε θεμής υποδοχής από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς καθώς έφτασε στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας. Αργότερα, ο Κάρολος θα εκφωνήσει ομιλία στη Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος στους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

.H επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και της βασιλικής συζύγου Καμίλα στη Γερμανία, η πρώτη της θητείας του, ξεκίνησε χθες Τετάρτη (29/3) με έναν εθιμοτυπικό χαιρετισμό στην εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Ο μονάρχης επρόκειτο να βρεθεί στη Γαλλία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το ταξίδι του ωστόσο αναβλήθηκε από τον πρόεδρο Μακρόν λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού του συστήματος. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε ένα κρατικό συμπόσιο που διοργανώθηκε προς τιμήν του, ο Κάρολος δεσμεύτηκε να «ενδυναμώσει τις σχέσεις» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, αποτίοντας φόρο τιμής στη «διαρκή αξία» της σχέσης των δύο εθνών. 

Το βασιλικό ζεύγος θα επισκεφθεί την αγορά τροφίμων Wittenbergplaztz και θα συναντήσει τοπικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ενώ θα περιοδεύσει στο Κέντρο Προσφύγων Tegel για να συναντήσει Ουκρανούς πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην πατρίδα τους. Η Καμίλα θα επισκεφθεί επίσης το κοινοτικό κέντρο Refugio House, ένα σημείο συνάντησης για ντόπιους και νέους κατοίκους του Βερολίνου.

Ο Κάρολος και η Καμίλα πόζαραν για selfies με τους θαυμαστές τους, ενώ έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τη σύζυγό του Έλκε Μπούντεμπεντερ, πριν από την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Ο Γερμανός πρόεδρος εκθείασε τη διορατικότητα του Βασιλιά για την κλιματική αλλαγή σε δεξίωση για την πράσινη ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στο Schloss Bellevue.

Τον ευχαρίστησε επίσης για την πρώτη του κρατική Επίσκεψη στη Γερμανία, λέγοντας: «Αυτή η επίσκεψη, το πρώτο ταξίδι της Μεγαλειότητάς σας στο εξωτερικό ως ο νέος Βασιλιάς, είναι μια τεράστια προσωπική χειρονομία - και γι' αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου. Ανυπομονώ για τις επόμενες μέρες και τις πολλές ευκαιρίες που θα έχουμε για να ανταλλάξουμε απόψεις».

Ο μονάρχης ενημερώθηκε ότι φέτος θα ξεκινήσουν οι εργασίες για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ρεύματος μεταξύ του Isle of Grain στο Κεντ και του Wilhelmshaven στη Γερμανία, με τον πρόεδρο να προσθέτει: «Αυτή η πρώτη άμεση ενεργειακή σύνδεση υπογραμμίζει πόσο στενά συνεργάζονται η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να να κάνουμε τις οικονομίες μας κλιματικά ουδέτερες»

Ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ φύτεψαν ένα δέντρο στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, με τον μονάρχη να χαϊδεύει τον κορμό του δέντρου μόλις τελείωσαν. Το δενδρύλλιο φυτεύτηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Queen's Green Canopy στη μνήμη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'.  

Η επίσκεψή του θεωρείται ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν και οι δύο κυβερνήσεις στην επίσκεψη μετά το Brexit και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η «ήπια διπλωματίας» της βασιλικής οικογένειας θεωρείται σημαντικό όπλο για τη βρετανική κυβέρνηση με στόχο να οικοδομήσει πάνω στους ήδη ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.