Back to top

Σύνοδος Κορυφής: Δίκαιη διανομή του εμβολίου- Ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού για τον έλεγχο της πανδημίας

30/10/2020 - 09:05

Στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού εστίασε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των αρχηγών κινήθηκε γύρω από το πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico στις Βρυξέλλες, David M. Herszenhorn, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι η επιβολή γρήγορων και σύντομων lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε με διάγγελμά του ότι η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Προς την ίδια κατεύθυνση αλλά λιγότερο δραστικά μέτρα και η Γερμανία, όπου αποφασίστηκε μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα.

Αποφασίστηκε επίσης κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας.

«Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Στη δίκαιη διανομή του εμβολίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ . «Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για τον κορωνοϊό.