Back to top

S-400: «Πονοκέφαλος» για την Τουρκία

05/07/2019 - 19:11

Και ενώ η Τουρκία προετοιμάζεται για την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας ήδη από την επόμενη εβδομάδα, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το πώς θα προστατεύσει τους πυραύλους S-400 από τα αεροσκάφη που μπορούν να πετούν σε χαμηλά υψόμετρα, όπως ανέφερε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak επικαλούμενη εμπειρογνώμονα της πολεμικής αεροπορίας.

Ο εμπειρογνώμονας Hakan Kılıç δήλωσε ότι τα συστήματα άμυνας, όπως τα S-400, απαιτούν συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς τόσο εδάφους αέρος όσο και αέρος αέρος προκειμένου να προσταευτούν τα λεγόμενα «τυφλά σημεία» των S-400.

Ο Kılıç δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα συστήματα S-400 το 2017, η Άγκυρα και η Μόσχα είχαν επίσης συζητήσει την αγορά ενός συστήματος προστασίας των πυραύλων, όμως δεν είχε ακολουθήσει κάποια επίσημη δήλωση.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάεφ δήλωσε το 2018 ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία το σύστημα Pantsir που είναι μεσαίας εμβέλειας. Ο Kılıç δήλωσε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει επίσης τα πυραυλικά συστήματα TOR M-2 γκαι τα συστήματα Buk για την προστασία των S-400.

Σύμφωνα με τον Kılıç, οι τουρκικές αρχές ενδέχεται να σχεδιάζουν να προστατεύσουν τους S-400 μέσω νέων συστημάτων που παράγονται από την εγχώρια βιομηχανία. Ο Κίλιτς ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιοήσει το Korkut, ένα αυτοπροωθούμενο σύστημα πυροβόλων όπλων που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan. Με το Κorkut, η Άγκυρα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ρωσικό σύστημα Tunguska,. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες Aselsan και Roketsan αναπτύσσουν από το 2007 ένα άλλο σύστημα που μοιάζει με το ρωσικό Pantsir.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά το ποια μέθοδο προστασίας θα επιλέξει η Τουρκία για τα S-400, αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι τα δικά μας συστήματα, τα οποία αναμένω να αναλάβουν σημαντικά καθήκοντα, θα τεθούν σε λειτουργία σε ένα ή δύο χρόνια μετά την έναρξη της σειριακής παραγωγής «, ανέφερε ο Kılıç.