Back to top

Πούτιν: Ο νέος πυρηνικός πύραυλος της Ρωσίας

06/10/2023 - 14:00

Η Ρωσία πραγματοποίησε μια «τελική πετυχημένη δοκιμή» πυρηνικού πυραύλου κρουζ, ισχυρίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα σχόλια του προέδρου Πούτιν έγιναν αφότου ο εκπρόσωπός του απέρριψε δημοσίευμα των New York Times ότι η δοκιμή του όπλου, γνωστού ως Burevestnik, ήταν επικείμενη. Το πειραματικό όπλο, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018, φέρεται να έχει δυνητικά απεριόριστο βεληνεκές.

Όμως λίγα είναι επισήμως γνωστά για τις δυνατότητές του και υπάρχουν αναφορές ότι προηγούμενες δοκιμές απέτυχαν. Ο ισχυρισμός του προέδρου Πούτιν δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές και δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά μέχρι στιγμής από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι η Ρωσία είχε πρόσφατα κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία της Αρκτικής, όπου πραγματοποιούνταν προηγουμένως σοβιετικές πυρηνικές δοκιμές. Οι εικόνες έδειχναν κατασκευαστικές εργασίες στο Novaya Zemlya, ένα νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βόρεια Θάλασσα Μπάρεντς.

«Τώρα έχουμε ουσιαστικά τελειώσει τις εργασίες για τα σύγχρονα είδη στρατηγικών όπλων για τα οποία έχω μιλήσει και τα οποία ανακοίνωσα πριν από μερικά χρόνια», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι την Πέμπτη, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Έχει πραγματοποιηθεί μια τελική επιτυχημένη δοκιμή του Burevestnik - ενός πυρηνικού πυραύλου κρουζ παγκόσμιας εμβέλειας» πρόσθεσε. Ο πύραυλος, με την κωδική ονομασία Skyfall από το ΝΑΤΟ, λέγεται ότι τροφοδοτείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος υποτίθεται ότι θα ενεργοποιηθεί αφού οι ενισχυτές πυραύλων στερεού καυσίμου τον εκτοξεύσουν στον αέρα.

Ωστόσο, οι New York Times επικαλέστηκαν μια ομάδα εκστρατείας ελέγχου των όπλων, την Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής, που είπε ότι οι προηγούμενες γνωστές 13 δοκιμές του συστήματος μεταξύ 2017 και 2019 ήταν όλες ανεπιτυχείς. Ο Πούτιν είπε επίσης στο ακροατήριό του ότι οι εργασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, που ονομάζεται Sarmat.

Παρά την προφανή αποκάλυψη του Πούτιν, είπε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα της, την πολιτική που καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι δυνάμεις της ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Πρόσθεσε ότι η ύπαρξη του ρωσικού κράτους δεν απειλείται και «κανένας με υγιές μυαλό και καθαρή μνήμη» δεν θα σκεφτόταν ένα πυρηνικό χτύπημα εναντίον του.

Ωστόσο, έδειξε ότι η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να αποσύρει την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών του 1996. Υποστήριξε ότι καθώς οι ΗΠΑ την είχαν υπογράψει αλλά δεν την επικύρωσαν ποτέ, ήταν δυνατό για τη Ρωσία να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο.

Κατά την ίδια συνάντηση στο Σότσι, ο Πούτιν είπε ότι το αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τον αρχηγό του Ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν τον Αύγουστο δεν προκλήθηκε από «εξωτερικές παρεμβάσεις», όπως μια επίθεση με πυραύλους. Είπε ότι ο αρχηγός των μισθοφόρων και άλλοι που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή βρέθηκαν να έχουν «θραύσματα χειροβομβίδας» στο σώμα τους, προσθέτοντας: «Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών μου το ανέφερε μόλις την άλλη μέρα».

Ο πρόεδρος δεν εξήγησε πώς θα μπορούσε να είχε εκραγεί μια χειροβομβίδα στο αεροσκάφος, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι οι ερευνητές έπρεπε να είχαν κάνει τεστ αλκοόλ και ναρκωτικών στα πτώματα των θυμάτων του δυστυχήματος. Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη επίσημη αναφορά για τα αίτια της συντριβής.