Back to top

«ΟΚ» : Το ντεμπούτο της λέξης που χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες

23/03/2021 - 11:56

Πρόκειται για μια λέξη που αποτελείται από δυο γράμματα και που χρησιμοποιείται σε διάφορες καταστάσεις.

Αυτές οι ευκολίες που την συνοδεύουν, την έχουν κάνει να χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Μα φυσικά και στα ελληνικά.

Το ντεμπούτο της λέξης «ΟΚ», έγινε στις 23 Μαρτίου του 1839, σε ένα άρθρο της The Boston Morning Post.

Ο αρθρογράφος θέλησε να την χρησιμοποιήσει ως μια συντομογραφία του «Oll Korrekt», ένα δημοφιλές ορθογραφικό λάθος της καθομιλουμένης της εποχής για την φράση «All Correct». 

Έτσι η λέξη «ΟΚ» μπήκε στην καθημερινότητα των Αμερικανών.

Την δεκαετία του 1830, οι μορφωμένοι νεαροί της εποχής είχαν ένα αγαπημένο παιχνίδι.

Έκαναν λάθος στην ορθογραφία των λέξεων επίτηδες και με τα αρχικά που προέκυπταν, δημιουργούσαν συντομογραφίες στην αργκό τους όταν μιλούσαν μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν έναν δικό τους κώδικα. Κάθε γενιά έχει την δική της αργκό άλλωστε, έτσι η νεολαία της εποχής του 1830 δημιούργησε τη δική της.

Μαζί με το «Οκ», υπήρχαν οι συντομογραφίες «ΚΥ», που σήμαινε «Νο Use» («Know yuse»), «KG» που σήμαινε «No Go» («Know Go») και το «OW», που σήμαινε «All Right» («Oll Wright»). Σε όλες τις παραπάνω, η ανορθογραφία είναι από πρόθεση ώστε να προκύψει κάτι που δεν θα είναι άμεσα κατανοητό. 

Από όλες αυτές τις συντομογραφίες εκείνης της περιόδου, το «ΟΚ» βγήκε στο προσκήνιο από εκείνο το άρθρο στην Boston Morning Post, το οποίο μάλιστα ήταν μέρος ενός αστείου. Η δημοφιλία του εξερράγη όταν χρησιμοποιήθηκε από τους σύγχρονους πολιτικούς. Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Martin Van Buren έβαλε υποψηφιότητα για επανεκλογή, οι υποστηρικτές του οργάνωσαν μια ομάδα κακοποιών ώστε να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Η ομάδα αυτή ονομάστηκε επίσημα «O.K. Club», όνομα το οποίο αναφερόταν και στο παρατσούκλι του van Buren, «Old Kinderhook», αλλά και στην συντομογραφία του «Oll Korrekt». Οι αντίπαλοι του Van Buren χρησιμοποιήσαν το «ΟΚ» για να υποτιμήσουν τον πολιτικό του μέντορα Andrew Jackson. Υποστήριξαν πως ο Jackson είχε επινοήσει το «ΟΚ» για να καλύψει την ανορθογραφία του στο «All Correct».

Η λέξη που ταξίδευσε

Σήμερα, χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε γλώσσα, ενώ έγινε ακόμα περισσότερο δημοφιλής μέσω του ίντερνετ.

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν να διεκδικήσουν την προέλευσή της.

Οι Έλληνες ισχυρίστηκαν ότι προέρχεται από το «Όλα Καλά», οι Σκωτσέζοι από το «Och Aye», οι Ινδοί από το «Okeh» και οι Γάλλοι από το «Aux Cayes».