
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι άστεγοι πρέπει να «μετακομίσουν» από την Ουάσινγκτον, καθώς δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στην πόλη, εγκαινιάζοντας οξεία αντιπαράθεση με τη δήμαρχο η οποία επέκρινε τον Λευκό Οίκο που παρομοίασε την πρωτεύουσα με τη Βαγδάτη. «Θα σας δώσουμε μέρη για να μείνετε, αλλά μακριά από την πρωτεύουσα. Οι εγκληματίες δεν χρειάζεται να μετακομίσετε. Θα σας βάλουμε στη φυλακή εκεί που ανήκετε», έγραψε την Κυριακή ο Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ακύρωσε επίσης μια συνέντευξη Τύπου για τη Δευτέρα σχετικά με το σχέδιό του να κάνει την πόλη «ασφαλέστερη και πιο όμορφη από ό,τι ήταν ποτέ πριν». «Δεν βιώνουμε αύξηση της εγκληματικότητας» διεμήνυσε η Δημοκρατική δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ.
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που διευκολύνει τη σύλληψη αστέγων και την περασμένη εβδομάδα διέταξε τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να εισέλθουν στους δρόμους της Ουάσινγκτον. «Οι άστεγοι πρέπει να μετακομίσουν αμέσως», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social .
Κοινοποιώντας παράλληλα φωτογραφίες με σκηνές και σκουπίδια, πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρξει 'Κύριος Καλός'. Θέλουμε την Πρωτεύουσά μας πίσω. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου του προέδρου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, αλλά σε μια ομιλία του το 2022 πρότεινε τη μεταφορά αστέγων σε σκηνές «υψηλής ποιότητας» σε φθηνή γη έξω από τις πόλεις, που θα προσφέρουν παράλληλα πρόσβαση σε τουαλέτες και ιατρικό προσωπικό. Την Παρασκευή, ο Τραμπ διέταξε ομοσπονδιακούς πράκτορες - συμπεριλαμβανομένων της Αστυνομίας Πάρκων των ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, του FBI και της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Επιθεωρητών των ΗΠΑ - στην Ουάσιγκτον να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν αυτό που αποκάλεσε «εντελώς εκτός ελέγχου» επίπεδα εγκληματικότητας.
