Back to top

NYT: Η Ελλάδα εγκαταλείπει πρόσφυγες στη θάλασσα - Διαψεύδει το υπ. Μετανάστευσης..

15/08/2020 - 18:40

Στην καταγγελία πως πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείπονται στα ανοιχτά της θάλασσας από τις ελληνικές αρχές, προχώρησαν οι New York Times - Τι απαντά η Αθήνα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, ωθώντας πολλούς από αυτούς στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτές και μερικές φορές υπερβολικά φορτισμένες σωσίβιες λέμβους» καταγγέλλουν με δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, από τον Μάρτιο, τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο έχουν πέσει στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματούχους σε τουλάχιστον 31 ξεχωριστές επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων από τρεις ανεξάρτητους παρατηρητές, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές και την τουρκική ακτοφυλακή.


Μάλιστα, οι Times πήραν συνέντευξη από τους επιζώντες, πέντε εξ αυτών και εξέτασαν φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό αποδεικτικό υλικό και από τα 31 επεισόδια.

«Ήταν πολύ απάνθρωπο», δηλώνει η Νάιμα αλ - Κατίμπ, 50χρονη Συρία δασκάλα, η οποία λέει ότι Έλληνες αξιωματούχοι με καλυμένα πρόσωπα την πήραν μαζί με ακόμη 22 άτομα, μεταξύ τους και δυο μωρά, μέσα στη νύχτα από ένα κέντρο κράτησης στο νησί της Ρόδου, στις 26 Ιουλίου, και εν συνεχεία τους εγκατέλειψαν σε μία σχεδία χωρίς πηδάλιο και κινητήρα, προτού τελικά διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή. 

«Έφυγα από τη Σύρια υπό το φόβο του βομβαρδισμού, αλλά όταν συνέβη αυτό, ευχόμουν να είχα πεθάνει από τη βόμβα», υποστηρίζει η γυναίκα.

«Αυτή η πρακτική είναι εντελώς άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα», δηλώνει η Νιάμ Κέντι - Ταμπάλ, διδακτορική ερευνήτρια στο Ιρλανδικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τώρα τον εξοπλισμό διάσωσης για να εκδιώξουν παράνομα τους αιτούντες άσυλο σε ένα νέο, βίαιο και εξαιρετικά ορατό μοτίβο τύπου "pushbacks" που χρησιμοποιείται σε πολλά νησιά του Αιγαίου», τονίζει.

Ο Νότης Μηταράκης διαψεύδει τους New York Times
«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή  έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο Πέλαγος και χάρη στις προσπάθειες του, το 2020, είχαμε μόνο ένα θανατηφόρο συμβάν» σημειώνει με ανακοίνωσή του ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός προσθέτει πως παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορονοϊού: «συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Και σήμερα η χώρα μας φιλοξενεί 160 χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο».

Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας πως η χώρα μας προστατεύει σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αρνείται κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο.