Back to top

Κύπρος: Ανεβαίνει το θερμόμετρο μερικά 24ωρα πριν τις Προεδρικές εκλογές

30/01/2023 - 12:08

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μόνο μερικά 24ωρα απομένουν μέχρι την Κυριακή, οπόταν και θα διεξαχθούν οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα δύο ντιμπέιτ (ΡΙΚ και διακαναλικό), η τελική παγκύπρια συγκέντρωση του Αβέρωφ Νεοφύτου και οι εκατοντάδες συναντήσεις υποψηφίων και επιτελείων συνθέτουν το πρόγραμμα της εβδομάδας. Μια εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι των αντιπαραθέσεων.

Οι εθνικά υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου ανησυχούν από τα τετελεσμένα που δημιουργεί το πέρασμα του χρόνου, είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα Τάσου Κωνσταντίνου, που τελέστηκε στην Αναφωτία.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι αναλαμβάνουν την ίδια ώρα το ιστορικό βάρος που τους αναλογεί, για να αποτρέψουν τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και την εθνική συρρίκνωση και παίρνουν δύναμη από τη θυσία των ηρώων μας για τη μάχη που ορίστηκε από τη μοίρα να δώσουν.

«Ανασκοπώντας το παρελθόν αβίαστα εξάγουμε το συμπέρασμα ότι οσάκις μπήκε ανάμεσά μας το σαράκι της εθνικής διχόνοιας κλάψαμε επί εθνικών ερειπίων. Ακόμη βιώνουμε την τραγωδία του 1974 και στο πέρασμά του ο Αττίλας δεν ξεχώρισε αριστερούς και δεξιούς, κεντρώους και σοσιαλιστές. Μαυροφορεμένες μάνες είναι όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, αγνοούμενοι το ίδιο, πρόσφυγες, αιχμάλωτοι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου διατύπωσε τη θέση πως με σύνεση και σωφροσύνη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο «πρέπει να προσπαθούμε όλοι ενωμένοι, με τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα, να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα, για μια πατρίδα ελεύθερη, ειρηνική και ασφαλή, χωρίς καμιά διαίρεση και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του κάθε πολίτη της».

Συμπλήρωσε πως «είναι ώρα να πορευτούμε με ομοψυχία και με πατριωτική υπευθυνότητα και, όποιες και να είναι οι διαφορές μας, να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και να οικοδομήσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, συνεχίζει με συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο. Κατά τις χθεσινές ομιλίες του, τόνισε ότι οι δύο επίδοξοι συνεχιστές του Νίκου Αναστασιάδη, δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες.

«Ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να λάβουν μέτρα για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Δεν έχουν ούτε την αξιοπιστία ούτε το πολιτικό κεφάλαιο, να προβούν σε μεταρρυθμίσεις ή να λάβουν μέτρα προς όφελος των πολιτών. Πρέπει να δοθεί ένα τέρμα στη δεκαετία που πλήγωσε την κυπριακή κοινωνία και την οικονομία, που αμαύρωσε το όνομα του κράτους μας από τα σκάνδαλα της διαφθοράς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι, «έχουμε το όραμα, την ισχυρή βούληση και τους κατάλληλους ανθρώπους, για να φέρουμε την αλλαγή στον τόπο μας. Μία αλλαγή, που θα προσφέρει ευημερία και ποιότητα ζωής, σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και όχι για μία χούφτα λίγων και εκλεκτών». Κλείνοντας, υπογράμμισε πως κάθε ψήφος μετρά, καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, για την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ