Back to top

Ιράν: Στη γενέτειρα του Σουλεϊμανί η σορός του

07/01/2020 - 08:35

Στην πόλη Κερμάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, μεταφέρθηκε και θα ταφεί η σορός του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα που εικονίζουν χιλιάδες ανθρώπους, πολλούς στα μαύρα, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Το τρέχον εικοσιτετράωρο έχει κηρυχθεί αργία στην Κερμάν, προκειμένου όσο περισσότεροι πολίτες της μπορούν να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποστράτηγο, που ηταν εξαιρετικά δημοφιλής στο Ιράν.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για να τιμήσουν τον αξιωματικό, συμπεριλαμβανομένου του αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας, που έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τη συγκίνησή του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο.

Μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος - που ήταν βετεράνος του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988) και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή - η Τεχεράνη ορκίστηκε να πάρει «εκδίκηση». Έκτοτε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη επιδίδονται σε εκατέρωθεν απειλές ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στις διμερείς σχέσεις και προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Το Ιράκ ζητεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ να καταδικάσει την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη

Η κυβέρνηση του Ιράκ κάλεσε με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την επιδρομή που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ στο έδαφός του την Παρασκευή. Η αμερικανική επιχείρηση συνιστά «επίθεση εναντίον του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ, κατάφωρη παραβίαση των όρων της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, και επικίνδυνη κλιμάκωση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πόλεμο, καταστροφικό για το Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», σημείωσε ο ιρακινός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Χουσέιν Μπαχρ-Αλ Ούλουμ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Ιράκ αξιώνει το Σ.Α. να «αναλάβει τις ευθύνες του» και «να εξασφαλίσει ότι αυτοί που διαπράττουν τέτοιες παραβιάσεις, οι οποίες δεν καταπατούν μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας στην κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας στη διεθνή κοινότητα, θα δώσουν λόγο», προστίθεται στην επιστολή του διπλωμάτη.

Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δεν ζητεί ρητώς να συγκληθεί εκτάκτως το Σ.Α. για να συζητήσει τις εξελίξεις. Αν και το Ιράκ δεν είναι μέλος του Σ.Α., μπορεί να ζητήσει να συγκληθεί, μέσω κάποιου από τα 15 κράτη-μέλη του.

Η επιστολή αυτή της Βαγδάτης ακολούθησε την αναγγελία του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών ότι ετοιμαζόταν να υποβάλει διαμαρτυρία στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

Πεντάγωνο: Δεν θα παραβιάσουμε το διεθνές δίκαιο του πολέμου

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν, όπως απείλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Έσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».