Back to top

Χαμός με το Megxit: Γιατί αποκαλούν υποκριτές τον Χάρι και την Μέγκαν - Ποια προνόμια αφήνουν

09/01/2020 - 16:45

Πυρ και μανία είναι ο βρετανικός Τύπος με την απόφαση των Σάσεξ να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Daily Mail», Πιρς Μόργκαν, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Βασίλισσα Ελισάβετ θα πρέπει να διώξει από το Παλάτι τους «εγωπαθείς και αλαζόνες» Μέγκαν και Χάρι προτού διαλύσουν την βρετανική μοναρχία.

«Ποιοι στο δ... νομίζουν ότι είναι; Σοβαρά; Έχω δει κάποιες ντροπιαστικές βασιλικές απρέπειες στην εποχή μου, αλλά τόση αλαζονεία και απληστία, τίποτα δεν φθάνει τη συμπεριφορά του «Δούκα και Δούκισσα του Σάσεξ... Το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να στηριχτεί στις δυνάμεις του. Πώς; Με τα χρήματα του πατέρα του Χάρι;», λέει καυστικά ο Βρετανικός δημοσιογράφος.

Ο Χάρι και η Μέγκαν ουσιαστικά δεν θα λαμβάνουν πλέον το ποσοστό που τους αναλογούσε από τους φόρους που πληρώνουν οι Βρετανοί πολίτες. Κανείς δεν ξέρει το ακριβές ποσό αυτής της «επιχορήγησης» που αναλογεί στο πριγκιπικό ζεύγος, αλλά υπολογίζεται στις 100.000 λίρες ετησίως.

Αν και στην ανακοίνωση του ζευγαριού αναφέρεται με σαφήνεια ότι παραιτούνται από αυτό το προνόμιο, δε διευκρινίζεται τι θα συμβεί με τα μετρητά που παίρνουν από τον πρίγκιπα Κάρολο, από ένα ακίνητο στην Κορνουάλη, αξίας 1,2 δισ. λιρών που κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να θεωρείται δημόσιο περιουσιακό στοιχείο. Από αυτό το ακίνητο φέτος, οι Χάρι και ο αδερφός του Ουίλιαμ έλαβαν 4,9 εκατ. λίρες.

Ο Χάρι κληρονόμησε επίσης περισσότερα από 20.000.000 από την μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα και περίπου 7 εκατομμύρια από την προ-γιαγιά του.

Μετά την απόφασή τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους αξιώματα, χάνουν κάποια από τα χρήματα που λαμβάνουν.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η Βασίλισσα Ελισάβετ καταβάλει συνολικά στον πρίγκιπα Γουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι 5 εκατομμύρια βρετανικές λίρες από το ετήσιο βασιλικό καταπίστευμα, το οποίο προέρχεται από τους Βρετανούς φορολογούμενους και δίνεται στα προβεβλημένα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως αναφέρει η «Daily Mail».

Υπολογίζεται πως ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ λαμβάνουν από το ποσό αυτό, περίπου 2 εκατομμύρια λίρες. Επίσης τα δύο αδέρφια λαμβάνουν 3,15 εκατομμύρια λίρες για «ανεπίσημες δαπάνες», με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών. Το πριγκιπικό ζευγάρι έχει έσοδα και από την περιουσία του Καρόλου στην Κορνουάλη, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 4,9 εκατομμύρια βρετανικές λίρες.Ωστόσο το ποσό αυτό αναλογεί και στους δύο γιους του διαδόχου του βασιλικού θρόνου.

Επιπλέον, ο πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μάρκλ έχουν στην παρούσα φάση επιπλέον 1 εκατομμύριο λίρες για τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ διαθέτουν δική τους περιουσία, από την οποία λαμβάνουν σημαντικά έσοδα. Συγκεκριμένα η προσωπική περιουσία του πρίγκιπα Χάρι υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια λίρες, 20 εκ των οποίων κληρονόμησε από την μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα και περίπου επτά εκατομμύρια λίρες επιπλέον από την προγιαγιά του και βασιλομήτωρ. Η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ διαθέτει περιουσία γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια λίρες, αρκετά από τα οποία έχει κερδίσει από την συμμετοχή της στην σειρά «Suits», όπου πρωταγωνιστούσε πριν τον γάμο της με τον Χάρι, λαμβάνοντας 40 χιλιάδες λίρες ανά επεισόδιο. Επιπλέον, διαθέτει ένα lifestyle blog το οποίο της απέφερε το ποσό των 60 χιλιάδων βρετανικών λιρών το χρόνο, μέχρι την ημέρα του γάμου της, ενώ διαθέτει και σημαντική περιουσία στο Τορόντο.

Παρά την απόφαση του ζευγαριού, η γραμματέα τους, που αμείβεται με 146.000 λίρες το χρόνο, και η νταντά για τον γιο τους, Άρτσι λαμβάνει αρκετά υψηλό μισθό, δεν αναμένεται να χάσου την δουλειά τους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους δύο βοηθούς μάγειρες και τους δύο βασιλικούς υπηρέτες, οι οποίοι λαμβάνουν μισθό μεταξύ 20 και 30.000 λιρών έκαστος.

Μετά την απόφασή τους να παραιτηθούν από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα, οι Σάσεξ χάνουν από τις παραπάνω δαπάνες μόνο οκτώ εκατομμύρια λίρες στο σύνολό τους, τα οποία μοιράζονται οι δύο πρίγκιπες.

New York Post: Υποκριτές ο Χάρι και η Μέγκαν - «Είτε αποποιηθείτε τα προνόμιά σας ή μείνετε στο παλάτι»

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στην διεθνή κοινότητα ότι οι Σάσεξ - πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ - λαμβάνουν επισήμως αποστάσεις από την βασιλική οικογένεια προκειμένου να μετακομίσουν στην Βόρεια Αμερική κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα.

H αμερικανική εφημερίδα «New York Post», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Megxit» (υιοθετώντας τον όρο για την αποχώρηση του ζεύγους από τα Ανάκτορα) χαρακτήρισε τους Μέγκαν και Χάρι «υποκριτές» καλώντας τους είτε να αποποιηθούν τα βασιλικά τους προνόμια ή να παραμείνουν στο Παλάτι.

Μέγκαν και Χάρι σχεδιάζουν να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Αμερικής, όπως ανακοίνωσαν χθες μετά την επιστροφή τους από διακοπές έξι εβδομάδων στον Καναδά. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας «πληγώθηκε» από την απόφαση του ζευγαριού να αποσυρθεί από τα υψηλά κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας και να αλλάξει χώρα βγάζοντας μόνο του τον επιούσιο... Το ζευγάρι έλαβε την απόφαση χωρίς να έχει καν ενημερώσει τη Bασίλισσα Ελισάβετ, υπογραμμίζει ο βρετανικός Τύπος.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Post» θεωρεί ότι οι Σάσεξ δεν είναι σωστό να εγκαταλείπουν αυτό που μισούν αλά να συνεχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη των πραγμάτων που αγαπούν. Στο εξώφυλλο της αμερικανικής εφημερίδας, η Δούκισσα του Σάσεξ απεικονίζεται μάλιστα με μπικουτί στο κεφάλι και ο πρίγκιπας Χάρι με ανοιχτό το πουκάμισο και φανελάκι να πίνει αναψυκτικό στον καναπέ του σπιτιού βλέποντας τηλεόραση, σαν ένας κοινός θνητός.

nyp

Σε μια δήλωσή τους με μπερδεμένα λόγια, το ζευγάρι ανακοίνωσε χθες στο λαό της Βρετανίας: «Σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από "ανώτερα" μέλη της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε για να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι, συνεχίζοντας να υποστηρίζουμε πλήρως την Αυτού Μεγαλειότητα». Σύμφωνα με τον βασιλικό ανταποκριτή του BBC, Τζόνι Ντίμοντ, η δήλωση αυτή, όχι απλά αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τη βασιλική οικογένεια αλλά την πληγώνει κιόλας. Πώς θα χειριστεί το θέμα η Βασίλισσα Ελισάβετ;, είναι το μεγάλο ερώτημα, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

«Ο Χάρι και ο Μέγκαν θα κρατήσουν τους βασιλικούς τους τίτλους; Θα εργαστούν για να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία; Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα μέχρι να συμβεί αυτό; Πού θα ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο; Στο Frogmore Cottage, το κτήμα που τους παραχώρησε η Βασίλισσα, και ξόδεψαν άλλα 3 εκατομμύρια δολάρια -χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων - για να κάνουν ανακαίνιση;», διερωτάται το αμερικανικό δημοσίευμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ήδη οι Βρετανοί φορολογούμενοι έχουν δαπανήσει τρία εκατομμύρια δολάρια για το γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ.

Σήμερα, το βρετανικό δίκτυο BBC επισημαίνει ότι, από την βασιλική αποχώρηση των Σάσεξ, πληγώθηκε πολύ η βασιλική οικογένεια. Πρόκειται για μία κίνηση που αμαυρώνει το στέμμα και δημιουργεί ερωτηματικά για την ζωή στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σχολιάζει η εφημερίδα Guardian.

Για την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», o Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν παίρνουν επισήμως αποστάσεις από την βασιλική οικογένεια. «Είχαν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο ζωής τους στα ανάκτορα», επισημαίνει. «Η Βασίλισσα Ελισάβετ αισθάνθηκε ότι η ξαφνική ανακοίνωση των Σάσεξ ήταν μία πισώπλατη μαχαιριά σε όλη την οικογένεια και τον θεσμό... Χθες το βράδυ, οι Σάσεξ πίεσαν το πυρηνικό κουμπί της βασιλικής τους καριέρας ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπουν το Μπάκιγχαμ και τα σχετικά καθήκοντα», αναφέρει το BBC.

Ανώτερη βασιλική πηγή δήλωσε ότι η βασίλισσα είναι βαθιά απογοητευμένη ενώ άλλη πηγή αναφέρει ότι, εκτός από συγκλονισμένη και λυπημένη, είναι και εξαγριωμένοι. Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα Bild επισημαίνει ότι το Παλάτι είναι πλήρη μεσάνυχτα για την απόφαση των Σάσεξ. Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, η απόφαση του βασιλικού ζεύγους θυμίζει μια άλλη ιστορία αποποίησης των βασιλικών καθηκόντων στο Παλάτι.

Πρόκειται για την παραίτηση του Εδουάρδου Η' από τα βασιλικά του αξιώματα, η οποία υπήρξε και ο λόγος που η Ελισάβετ πέρασε στη γραμμή διαδοχής και αργότερα έγινε Βασίλισσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η απόφαση των Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να απαρνηθούν τον τρέχοντα ρόλο τους δεν επηρεάζει τη σειρά διαδοχής στο στέμμα, καθώς ο Χάρι ήταν ο 6ος στη σειρά για τον θρόνο. Μετά από την Βασίλισσα Ελισάβετ, σειρά έχει ο γιος της, Κάρολος, ενώ ακολουθεί ο πρωτότοκος γιος του και αδερφός του Χάρι, Πρίγκιπας Ουίλιαμ. Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον απέκτησαν τρία παιδιά, κατά συνέπεια ακολουθεί ο Πρίγκιπας Τζορτζ, η Πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο Πρίγκιπας Λούις.