Ιάπωνες μηχανικοί έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη τεχνολογία στα πλαίσια της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν έναν ανελκυστήρα στο διάστημα και να τον δοκιμάσουν.
Η πρώτη δοκιμή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία ερευνητές της κατασκευαστικής εταιρείας Obayashi και του Πανεπιστημίου Σιζουόκα θα εκτοξεύσουν με τη βοήθεια της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας ένα πύραυλο Η-2Β, που θα μεταφέρει σε μικρογραφία έναν ανελκυστήρα.
Ο εν λόγω διαστημικός ανελκυστήρας έχει μήκος μόλις έξι εκατοστά, πλάτος τρία και ύψος έξι και θα δοκιμαστεί να κινηθεί κατά μήκος ενός καλωδίου δέκα μέτρων, που θα είναι τεντωμένο ανάμεσα σε δύο μικροσκοπικούς δορυφόρους.
Ο ανελκυστήρας θα κινείται κατά μήκος του καλωδίου και θα καταγράφεται από κάμερες εγκατεστημένες στους δύο δορυφόρους. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στο διάστημα.
Η ιδέα του ανελκυστήρα στο διάστημα δεν είναι όμως καινούρια, αφού για πρώτη φορά διατυπώθηκε το 1895 από τον Ρώσο επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. Η δυσκολία βέβαια της παρουσίας και της λειτουργίας ενός ανελκυστήρα στο διάστημα είναι οι λόγοι που η ιδέα έχει καθυστερήσει τόσο.
Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, οι Ιάπωνες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να στείλουν έναν ανελκυστήρα στο διάστημα έστω και σε.. μίνι έκδοση. Η κατασκευή του βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας των νανοσωλήνων άνθρακα, οι οποίοι είναι πολύ πιο ισχυροί από το χάλυβα.
Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η δημιουργία ενός διαστημικού ανελκυστήρα που θα φτάνει σε ύψος περίπου τα 96.000 χλμ. πάνω από τη Γη και τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι διαστημικοί τουρίστες το 2050.