Back to top

Εκλογές στην Τουρκία: Κυρίαρχος της κάλπης ο Ερντογάν

28/05/2023 - 19:58

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει το πιο δύσκολο στοίχημα της καριέρας του, λαμβάνοντας από τους ψηφοφόρους νέα εντολή για να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας για τρίτη δεκαετία. Οι αντιδράσεις στη Δύση και η επόμενη ημέρα στην Άγκυρα. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύει προς μια νέα νίκη για την προεδρία της Τουρκίας, μετά το τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που επιβεβαιώνει μια επιθυμία για σταθερότητα από την πλευρά των πολιτών. Οι οπαδοί του Τούρκου προέδρου, έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται για τη νικητήρια ομιλία που θα εκφωνήσει από ωρα σε ώρα στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετά την καταμέτρηση των δύο τρίτων των ψηφοδελτίων, ο αρχηγός του κράτους που είναι στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει σημαντικό προβάδισμα με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, έναντι του υποψηφίου της εξακομματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Προς τρίτη δεκαετία ο Ερντογάν

Μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σε μία τρίτη δεκαετία, με τον Κιλιτσντάρογλου να χάνει -σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- τη «μάχη» του δεύτερου γύρου της κρίσιμης αναμέτρησης.

Ο 69χρονος «σουλτάνος» αψήφησε τις δημοσκοπήσεις και προηγήθηκε με διαφορά σχεδόν πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου, εικόνα που φαίνεται πως επαναλήφθηκε στις σημερινές κάλπες (28/5).

Η συμμετοχή μειώθηκε στον δεύτερο γύρο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το ποσοστό μειώθηκε στο 84,2%, από 87% που ήταν στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, με καταμετρημένο το 94,11%, o Ερντογάν εξασφαλίζει το 52,43%, έναντι 47,57% του Κιλιτσντάρογλου, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, που κουράστηκε από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο Ερντογάν επικράτησε.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στο πλήθος που τον περίμενε εκεί, οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έδωσε για μία ακόμη φορά χαρτονομίσματα στα παιδιά. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν», δήλωσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε νωίτερα στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

Διαφορετική εικόνα από τα αντιπολιτευόμενα μέσα

Οι αρχικές καταμετρήσεις ψήφων από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu όσο και από το ANKA που στηρίζεται στην αντιπολίτευση, εμφάνιζαν διαφορετική εικόνα, όπως ακριβώς και στον πρώτο γύρο, εικόνα ωστόσο που άλλαζε όσο προχωρούσε η εκλογική βραδιά.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, τόσο το ANKA όσο και το Anadolu έδιναν διαφορετικά ποσοστά μέχρι αργά το βράδυ, οδηγώντας σε αντικρουόμενες αφηγήσεις σχετικά με το αν κέρδισε ο Ερντογάν ή η αντιπολίτευση. Ο Kιλιτσντάρογλου και αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι επέκριναν επίσης το Anadolu.

Ο εκπρόσωπος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Φαίκ Οζτράκ επανέλαβε τους ισχυρισμούς για το Anadolu. «Έχουμε δει στο παρελθόν πώς τα αποτελέσματα χειραγωγήθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu, γι' αυτό δεν πρέπει να αφήνετε τις κάλπες», είπε στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Ο Οζτράκ είπε ότι ο αγώνας είναι ακόμη σε εξέλιξη. «Προς το παρόν, φαίνεται ότι έχουμε μία στις δύο ψήφους» είπε. Τα τελευταία αποτελέσματα από τα δύο πρακτορεία ειδήσεων δίνουν πάντως και τα δύο προβάδισμα στον Ερντογάν - το κρατικό πρακτορείο τον δείχνει σχεδόν έξι μονάδες μπροστά, ενώ το αντίπαλο πρακτορείο Anka λέει ότι προηγείται με μόλις μία μονάδα.

Ο Οζτράκ ξεκίνησε προειδοποιώντας ότι η πλευρά του προέδρου είχε ήδη ξεκινήσει επιχείρηση εξαπάτησης και υποσχέθηκε ότι το στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου θα διασφαλίσει ότι τυχόν παρατυπίες θα αποτραπούν από τον στρατό των εθελοντών του. Στη συνέχεια κάλεσε τον Ερντογάν να μην εκφωνήσει νικητήρια ομιλία: «Μην προσπαθήσετε να λασπώσετε τα νερά με ομιλίες από το μπαλκόνι».

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, απάντησε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του CHP. «Τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν τα δικά τους δεδομένα ως δεδομένα ολόκληρης της Τουρκίας. Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα άλλα δεδομένα για να λασπώσουν τα νερά», είπε, αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Oζτράκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν και ο αντίπαλός του έδιναν μάχη σώμα με σώμα.

«Να τι πρέπει να γνωρίζει: Η μόνη δήλωση που θόλωσε τα νερά σε όλη αυτή τη διαδικασία προήλθε από δύο δημάρχους το βράδυ της 14ης Μαΐου. Ενήργησαν με εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο», είπε, αναφερόμενος σε δημόσιες δηλώσεις των δημάρχων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης το βράδυ του πρώτου γύρου, όπου υποστήριξαν ότι η αντιπολίτευση προηγείτο.

«Έχουμε μια πολιτική παράδοση που θα σεβόταν τα αποτελέσματα μέχρι να καταμετρηθεί η τελική ψηφοφορία. Θα περιμένουμε με σεβασμό μέχρι να καταμετρηθεί η τελική ψηφοφορία και να προκύψει το αποτέλεσμα», είπε ο Τσελίκ. Και πρόσθεσε: «Θα περιμένουμε να καταμετρηθεί η τελευταία ψήφος».