Back to top

ECOFIN: Νέος απολογισμός των επιπτώσεων του κορωνοϊού

15/04/2020 - 08:22

Ο απολογισμός των «τριγμών» που έχει προκαλέσει η πανδημία στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε., η παροχή ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι παραμέτρους σύνταξης και κατάθεσης των Προγραμμάτων Σταθερότητας από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου αλλά και οι τελευταίες, δυσοίωνες, εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία θα απασχολήσουν το ECOFIN που συνεδριάζει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ύφεση ανάλογη με της Ευρώπης

Η Αθήνα, με βάση τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, εκτιμά ότι φέτος η ύφεση θα είναι βαθιά, είναι ανάλογη με της Ευρώπης, δηλαδή 5% με 10% με βάση και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Το τελικό ύψος της ύφεσης θα εξαρτηθεί από   

  • την έκταση του προβλήματος (ακόμα δεν είναι γνωστό),
  • την πιθανότητα επιστροφής της υγειονομικής κρίσης το Φθινόπωρο αλλά και
  • τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό κι άλλους κλάδους, εντός και εκτός Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% το 2020 και ανάπτυξη 5,1% το 2021. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η χώρα θα περάσει μια βαθιά ύφεση φέτος και πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».

Νέος απολογισμός των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία

Σε μία ακόμα αποτίμηση των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στην αυριανή συνεδρίαση του ECOFIN η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και την Κομισιόν να παρουσιάζει τις επικαιροποιημένες της προβλέψεις.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα υποβάλουν έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα ενώ αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τις πρωτοβουλίες που είναι προγραμματισμένες.

Η παροχή χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μικρο-μεσσαίων επιχειρήσεων, από τις τράπεζες αποτελεί βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται εξαιτίας του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται μάλιστα να προχωρήσουν σε δήλωση στήριξης για την εφαρμογή των ευέλικτων κοινοτικών κανόνων και στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα θα καλέσουν τις τράπεζες να αποφύγουν στην διανομή μερισμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν, επίσης, τα τελευταία δεδομένα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια ρεαλιστική προσέγγιση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Δεδομένων μάλιστα των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, βασικός στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος για τον καθορισμό των στοιχείων που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χώρα-μέλος. Γι αυτό το λόγο τα  Προγράμματα  Σταθερότητας που πρέπει να υποβληθούν εκτιμάται ότι θα έχουν μια πιο απλοποιημένη προσέγγιση.  

«Μια σοβαρή ύφεση θα είναι αναπόφευκτη. Ακριβείς προβλέψεις δεν είναι ακόμη εφικτές. Αυτό έχει συνέπειες στον συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών της Ε.Ε.. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλλουν τα Προγράμματα Σταθερότητας στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου – με στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το συνολικό χρέος.  Λόγω της κρίσης, αυτό δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου, ενημερώσαμε τους υπουργούς Οικονομικών ότι περιμένουμε απλοποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας τα οποία θα περιέχουν περισσότερες ποιοτικές παρά ποσοτικές πληροφορίες» δήλωσε  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανικά εφημερίδα Handelsblatt.

Με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 7,5% το 2020 για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% το 2021, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα ενημερωθούν για την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν αποκλείει η ύφεση στην Ευρώπη φέτος να είναι χειρότερη από το 2009. «Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους που ακολούθησε, έπληξε σημαντικά ορισμένες χώρες του ευρώ, κάποιες άλλες καθόλου ή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζουμε μία συμμετρική κρίση σε όλες τις χώρες. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να υποχωρήσει πιο έντονα αυτή τη φορά σε σχέση με το 2009» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.