Στην Ινδονησία, προωθείται μια νέα επικίνδυνη τάση, που θέλει τους ανθρώπους να καταναλώνουν υγρό άζωτο, τρώγοντας ένα σνακ στο δρόμο, γνωστό ως «ανάσα του δράκου».
Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μέχρι στιγμής, ωστόσο, τουλάχιστον 25 παιδιά υπέστησαν σοβαρά τραύματα, όπως εγκαύματα στο δέρμα τους, έντονους πόνους στο στομάχι και τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση των πολύχρωμων καραμελών. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, χρειάστηκαν νοσηλεία. Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας καλεί τους γονείς, τους δασκάλους και τις τοπικές υγειονομικές Αρχές να είναι σε επαγρύπνηση.
Οι καραμέλες βυθίζονται σε υγρό άζωτο για να δημιουργήσουν ένα φαινόμενο ατμού όταν τρώγονται. Είναι δημοφιλές στα παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν ανεβάσει κλιπ στην πλατφόρμα σύντομων βίντεο TikTok που τους δείχνει να βγάζουν αναθυμιάσεις από το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά τους. Ένα βίντεο που δείχνει την προετοιμασία του σνακ από έναν πλανόδιο πωλητή έχει προβληθεί σχεδόν 10 εκατομμύρια φορές.
Η χρήση υγρού αζώτου στην παρασκευή τροφίμων δεν είναι παράνομη. Οι κορυφαίοι σεφ χρησιμοποιούν συχνά τους ατμούς για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά εφέ στο σερβίρισμα των πιάτων. Είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο και χρησιμοποιείται συνήθως σε ιατρικούς χώρους και ως συστατικό για την κατάψυξη τροφίμων.
Ωστόσο, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι επικίνδυνο.
«Το υγρό άζωτο δεν είναι μόνο επικίνδυνο όταν καταναλώνεται, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες από αναθυμιάσεις αζώτου που εισπνέονται για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας.
Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με το υπουργείο, όταν ένα παιδί από ένα χωριό στην Ανατολική Ιάβα υπέστη εγκαύματα στο δέρμα του αφού έφαγε το σνακ.
Περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου αγοριού που εισήχθη στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τζακάρτα με έντονους πόνους στο στομάχι.
Ο διευθυντής του υπουργείου προτείνει «τα σχολεία πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά της κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους του υγρού αζώτου στα τρόφιμα (για να) αποτρέψουν περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης».
«Δεν θα συμβούλευα κανέναν να το φάει»
Το 2018, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε προειδοποιήσεις για την ασφάλεια, εφιστώντας την προσοχή ότι μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός από την κατανάλωση τροφών όπως παγωτό, δημητριακά ή κοκτέιλ που παρασκευάζονται με υγρό άζωτο.
«Έχουν προκληθεί τραυματισμοί από το χειρισμό ή την κατανάλωση προϊόντων που παρασκευάζονται με την προσθήκη υγρού αζώτου αμέσως πριν από την κατανάλωση, ακόμη και μετά την πλήρη εξάτμιση του υγρού αζώτου λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας του φαγητού», ανέφερε το FDA.
«Πρόκειται για μια επικίνδυνη χημική ένωση», δήλωσε ο Clarence Yeo, γιατρός με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο στόμα και στον οισοφάγο. Τα παιδιά θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα (στις επιπτώσεις του) εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες».
Ο Yeo προειδοποίησε ότι «δεν θα συμβούλευε κανέναν να το φάει». «Θα μπορούσατε να καταλήξετε στο νοσοκομείο και το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να είναι βλάβη οργάνων», είπε.