Back to top

Διπλωματούχος και άνεργη η καμικάζι αυτοκτονίας της Τυνησίας

30/10/2018 - 14:33

Η καμικάζι αυτοκτονίας ήταν διπλωματούχος και άνεργη, ανακοίνωσε η εισαγγελία που ασχολείται με υποθέσεις τρομοκρατίας. Από την επίθεση της νεαρής γυναίκας στην Τυνησία, 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι 15 είναι αστυνομικοί, ενώ δυο είναι έφηβοι. Κανείς από τους τραυματίες δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η γυναίκα που ανατινάχθηκε αναγνωρίστηκε ως η 30χρονη Μνα Γκουέμπλα. Είχε δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων και δεν ήταν γνωστή στις αρχές ως υποστηρίκτρια ακραίων ιδεολογιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας Σοφιέν Σλίτι. Όπως μετέδωσαν τα τυνησιακά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα δεν κατάφερε ποτέ να εργαστεί στον τομέα των σπουδών της, ενώ καμιά φορά εργαζόταν ως βοσκός για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της.

Η ανεργία πλήττει σχεδόν το ένα τρίτο των νέων διπλωματούχων στην Τυνησία, όπου η οικονομία παραμένει στάσιμη, οκτώ χρόνια μετά την «Αραβική Άνοιξη».

Η Γκουέμπλα καταγόταν από μια αγροτική περιοχή στην επαρχία Μαχντία στην ανατολική Τυνησία, επεσήμανε ο Σλίτι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν καμία σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

Σχεδόν 24 ώρες μετά, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, με εξαίρεση την ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας στην κεντρική οδική αρτηρία, όπου βρίσκονται το υπουργείο Εσωτερικών, η πρεσβεία της Γαλλίας και ο καθεδρικός ναός της Τύνιδας.

Οι δημοτικές αρχές καθαρίζουν την περιοχή όπου η νεαρή γυναίκα ανατινάχθηκε, ενώ τουρίστες περιδιαβαίνουν τη λεωφόρο, όπου υπάρχουν πολλά καφέ.

Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας από το 2015

Η επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας ήταν η πρώτη στην πρωτεύουσα της Τυνησίας από το 2015.

Η Τυνησία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, έχει βελτιώσει τα επίπεδα ασφαλείας ύστερα από σειρά επιθέσεων με στόχο τουρίστες προκάλεσε σχεδόν την κατάρρευση του τομέα πριν από τρία χρόνια.

Φωτογραφία Reuters

Στις 18 Μαρτίου 2015, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια σύλληψης ομήρων στο εθνικό μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ένας ένοπλος σκότωσε 38 ανθρώπους σε μια παραλία και ένα ξενοδοχείο κοντά στη Σους (ανατολικά).

Στις 24 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, εξάλλου, επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Τύνιδας εναντίον ενός λεωφορείου της προεδρικής φρουράς είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 μελών της υπηρεσίας.

Φωτογραφία Reuters

Από τότε δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις τέτοιας κλίμακας ωστόσο η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και οι αρχές ανησυχούν για τους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Λιβύη.

Η Τυνησία είναι μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες στον αραβικό κόσμο και η μοναδική χώρα που απέπεμψε έναν απολυταρχικό ηγέτη στη διάρκεια των λαϊκών εξεγέρσεων που ονομάστηκαν Αραβική Άνοιξη το 2011 χωρίς να προκληθεί μεγάλης κλίμακας αναταραχή ή εμφύλιος πόλεμος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ