Back to top

Αυτοί είναι οι θνητοί που παντρεύτηκαν γαλαζοαίματους

17/04/2019 - 10:06

Το Σάββατο 19 Μαΐου, η αμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ θα ενταχθεί σε μία επίλεκτη ομάδα «κοινών θνητών» που έχουν παντρευτεί μέλη βασιλικών οικογενειών, καθώς θα ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον βρετανό πρίγκιπα Χάρι, έκτο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Η 36χρονη Μαρκλ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κέιτ Μίντλετον, η οποία το 2011 παντρεύτηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του Χάρι, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, και της αμερικανίδας ηθοποιού Γκρέις Κέλι, η οποία εγκατάλειψε την καριέρα της στο Χόλιγουντ για να γίνει σύζυγος του πρίγκιπα Ρενιέ Γ του Μονακό.

επιμέλεια IELLADA.GR

Στον κατάλογο που ακολουθεί καταγράφονται 18 γάμοι μεταξύ γαλαζοαίματων και κοινών θνητών.

Ο βασιλιάς του Μπουτάν παντρεύτηκε τη νεαρή κοινή θνητή Τζετσούν Πέμα τον Οκτώβριο του 2011. Εκείνη ήταν μόλις 21 όταν παντρεύτηκε τον 31χρονο βασιλιά, απόφοιτο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Θεωρείται πρότυπο στυλ για τις περισσότερες Ασιάτισσες και γέννησε το πρώτο της παιδί, ένα αγόρι και πρίγκιπα διάδοχο, τον Φεβρουάριο 2016.

Η Μεσενάτε Μοχάτο Σέισο σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Λεσότο όταν γνώρισε τον βασιλιά Λέτσιε κι έγινε η πρώτη κοινή θνητή που εντάχθηκε στη βασιλική οικογένεια του Λεσότο. Τον παντρεύτηκε στην πρωτεύουσα Μαζέρου και απέκτησαν τρία παιδιά.

Η αμερικανίδα Χόουπ Κουκ, μέλος της υψηλής κοινωνίας της πατρίδας της, παντρεύτηκε τον Πάλντεν Τοντούπ Ναμγκιάλ, τον μαχαραγιά του Σικίμ. Η Κουκ είχε επισκεφθεί τη χώρα το 1959 και γνωρίστηκε με τον Πάλντεν στον προθάλαμο του ξενοδοχείου «Γουίνταμιρ», στο Νταρτζιλίνγκ της Ινδίας. Εκείνος είχε χηρέψει πρόσφατα και είχε δύο γιους και μία κόρη, ενώ είχε σχεδόν τα διπλάσια χρόνια από την Κουκ. Η Κουκ παραιτήθηκε της αμερικανικής υπηκοότητας μετά το γάμο της και ο Ναμγκιάλ έχασε τον τίτλο του, όταν το Σικίμ, που βρίσκεται στα ανατολικά Ιμαλάια, εντάχθηκε στην Ινδία το 1975.

Η πριγκίπισσα Τακάκο Σούγκα της Ιαπωνίας, η νεότερη κόρη του ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο και αδελφή τού νυν αυτοκράτορα Ακιχίτο, παντρεύτηκε τον οικονομικό αναλυτή Χισανάγκα Σιμάζου στο Τόκιο το 1960. Παραιτήθηκε του αυτοκρατορικού τίτλου της για να γίνει κοινή θνητή κι έλαβε το επίθετο του συζύγου της, οπότε και ονομάστηκε Τακάκο Σιμάζου.

Ο πρίγκιπας Γιόακιμ (Ιωακείμ), τέταρτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου της Δανίας, γνώρισε τη γεννημένη στη Γαλλία Μαρία Αγάθη Οδέττη Καβαλιέ (Μαρί Αγκάτ Οντίλ Καβαλιέ) σ’ ένα ταξίδι για κυνήγι το 2002. Το 2005 εκείνος χώρισε, κοινή συναινέσει, με τη γεννημένη στο Χονγκ Κονγκ σύζυγό του Αλεξάντρα, με την οποία έχει δύο γιους. Ο πρίγκιπας έκανε πρόταση γάμου στην Καβαλιέ στη διάρκεια διακοπών τους στην Τουρκία και το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Μάιο 2008, σε μία παραδοσιακή τελετή σε μία αρχαία εκκλησία του μικρού χωριού Μεγκελτέντερ. Η Καβαλιέ έγινε Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Μαρία της Δανίας.

Η Σοφία Χέλκβιστ ήταν μοντέλο και πρωταγωνίστρια σε ριάλιτι σόου προτού γίνει πριγκίπισσα της Σουηδίας, όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο Φίλιππο, τέταρτο στη σειρά διαδοχής του σουηδικού θρόνου.

Η Κέιτ Μίντλετον, κόρη ενός πιλότου και μιας αεροσυνοδού, η οποία στη συνέχεια ξεκίνησε διαδικτυακή επιχείρηση με δωράκια για παιδικά πάρτι, γνώρισε τον βρετανό πρίγκιπα Γουίλιαμ στο πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους της Σκοτίας το 2001. Παντρεύτηκαν το 2011 και η Κέιτ έγινε η πρώτη κοινή θνητή εδώ και τουλάχιστον 350 χρόνια που παντρεύεται έναν πρίγκιπα τόσο ψηλά στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου.

Η Αυστραλή Μαίρη Ντόναλντσον γνώρισε τον διάδοχο του θρόνου της Δανίας Φρέντερικ σ’ ένα μπαρ  το 2000. Παντρεύτηκαν στην Κοπεγχάγη το 2014.

Η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας εργαζόταν ως ξεναγός στο Μόναχο, όταν γνώρισε τον τότε διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Κάρολο Γουσταύο. Παντρεύτηκε τον σημερινό βασιλιά.

Η Νορβηγίδα κοινή θνητή και ανύπανδρη μητέρα Μέτε – Μάριτ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα διάδοχο Χάακον (Χάκων στα ελληνικά) της Νορβηγίας το 2001. Είχαν γνωριστεί σε φεστιβάλ μουσικής στα τέλη του περασμένου αιώνα. Ο Χάκων είναι ο μοναχογιός του βασιλιά Χάραλντ Ε’ και της βασίλισσας Σόνιας.

Η Μάξιμα Σορεγκιέτα, πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας στην Αργεντινή, γνωρίστηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Γουλιέλμο – Αλέξανδρο (Βίλεμ – Αλεξάντερ) της Ολλανδίας τον Απρίλιο 1999 στη Σεβίλλη της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Γιορτής της πόλης. Ο πατέρας της είχε υπηρετήσει ως υπουργός Γεωργίας της Αργεντινής, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Βιδέλα. Παντρεύτηκαν το 2002 κι έγιναν βασιλιάς και βασίλισσα της Ολλανδίας το 2013, όταν παραιτήθηκε από το δικαίωμά της η μητέρα του Βίλεμ – Αλεξάντερ, η βασίλισσα Βεατρίκη. Η Μάξιμα έγινε η πρώτη βασιλική σύζυγος της Ολλανδίας από το 1890.

Τον Ιούλιο του 2011 ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό παντρεύτηκε την πρώην ολυμπιονίκη της κολύμβησης Σαρλίν Γουίτστοκ. Γεννημένη στο Μπουλαβάγιο της Ροδεσίας (νυν Ζιμπάμπουε), το1978, η Σαρλίν εκπροσώπησε τη Νότια Αφρική στους ολυμπικαούς αγώνες  προτού παντρευτεί τον Αλβέρτο. Το ζευγάρι είχε δεσμό από το 2006. Παντρεύτηκαν σε μία λαμπρή τελετή στο Μόντε Κάρλο με προσκεκλημένους πολλούς ευρωπαίους γαλαζοαίματους και μέλη της διεθνούς ελίτ. Ο Αλβέρτος είναι γιος της Γκρέις Κέλι και του πρίγκιπα Ρενιέ Γ’.

Η Λετίθια Ορτίθ ήταν μία διαζευγμένη δημοσιογράφος και γνωστή παρουσιάστρια ειδήσεων προτού παντρευτεί τον πρίγκιπα Φίλιππο, πρωτότοκο γιο του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και της ελληνίδας πριγκίπισσας Σοφίας, το 2004. Έγινε η πρώτη κοινή θνητή βασίλισσα της Ισπανίας το 2014, όταν ο Φίλιππος διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο των Βουρβώνων. Η Λετίθια, κόρη ενός δημοσιογράφου και μιας νοσηλεύτριας και εγγονή ενός ταξιτζή, διατηρούσε μυστικό δεσμό με τον Φίλιππο προτού ανακοινωθεί ο αρραβώνας τους τον Νοέμβριο 2003. Γνωρίστηκαν σ’ ένα δείπνο που είχε διοργανώσει ένας κοινός τους φίλος δημοσιογράφος.

Κόρη γιατρού, η γεννημένη στο Κουβέιτ από παλαιστίνιους γονείς Ράνια Αλ-Γιασίν γνώρισε τον πρίγκιπα διάδοχο της Ιορδανίας σ’ ένα πάρτι. Σπούδασε στο Κάιρο κι εργάστηκε στη Citibank και την Apple στην Ιορδανία. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1993 και ο Αμπντάλα ανήλθε στο θρόνο το 1999.

Η Σόνια Χάραλντσεν, κόρη εμπόρου, είχε δεσμό επί χρόνια με τον πρίγκιπα διάδοχο Χάραλντ της Νορβηγίας προτού εκείνος πληροφορήσει τον πατέρα του, τον βασιλιά Όλαφ Ε’, ότι δεν προτίθεται να παντρευτεί καμία άλλη πλην της αγαπημένης του Σόνιας, θέτοντας έτσι το θρόνο σε κίνδυνο, καθώς ήταν ο μοναδικός διάδοχος. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1968, αφού ο βασιλιάς Όλαφ συμβουλεύτηκε την κυβέρνηση κι έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Η νεαρή Ασπασία Μάνου, κόρη του επιλάρχου Πέτρου Μάνου, γνώρισε και ερωτεύτηκε το 1915 τον βασιλόπαιδα Αλλεξανδρο, γιο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και της βασίλισσας Σοφίας, παρά την αντίδραση της οικογένειά του. Όταν ο Αλέξανδρος ανέβηκε στον ελληνικό θρόνο το 1917, μετά την παραίτηση του αδελφού του Κωνσταντίνου, θέλησε να παντρευτεί την αγαπημένη του. Μάταια ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος τον συμβούλευσε να διακόψει τον δεσμό του με την Ασπασία και να παντρευτεί την πριγκίπισσα Μαίρη, κόρη του Βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Ε’. Παρά τις αντιρρήσεις της βασιλικής οικογένειας και του πολιτικού κόσμου, ο Αλέξανδρος προχώρησε σε μοναργατικό γάμο με την αγαπημένη του, το 1919. Το γεγονός προκάλεσε σκάνδαλο και παραλίγο να στοιχίσει την απομάκρυνση της μοναρχίας από την Ελλάδα. Το ζήτημα διευθετήθηκε ένα χρόνο αργότερα, αλλά ο Αλέξανδρος δεν μακροημέρευσε στο θρόνο, καθώς πέθανε από στρεπτόκοκκο το  1920, μετά από δήγμα πιθήκου στα βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου. Η Ασπασία Μάνου πέθανε στη Βενετία το 1972, σε ηλικία 76 ετών.

Η αμερικανίδα κοσμική Γουόλις Σίμσον, παντρεμένη σε δεύτερο γάμο, γνωρίστηκε το 1931 με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου Εδουάρδο και σύντομα έγιναν εραστές, παρά τη σφοδρή αντίδραση του παλατιού. Όταν ο Εδουάρδος ανέβηκε στο θρόνοτο 1936) θέλησε να παντρευτεί επίσημα τη Σίμσον, αλλά ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Στάνλεϊ Μπόλντουϊν τον προειδοποίησε ότι η Σίμπσον δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία ως βασίλισσα. Τότε, ο Εδουάρδος προτίμησε να παραιτηθεί από το θρόνο (το 1936), προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του. Μετά την παραίτησή του, ο Εδουάρδος και η Γουόλις έφυγαν από τη χώρα και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, όπου παντρεύτηκαν το  1937. Η Σίμσον πέθανε το 1980 σε ηλικία 90 ετών και ο Εδουάρδος το 1972, σε ηλικία 78 ετών.

Η λαμπερή σταρ του Χόλιγουντ Γκρέις Κέλι , πρωταγωνίστρια ταινιών του Άλφρεντ Χίτσκοκ («Σιωπηλός Μάρτυς», «Το Κυνήγι του Κλέφτη», «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως») και κάτοχος βραβείου όσκαρ εγκατέλειψε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα στο χώρο του θεάματος για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ μονάρχη του πριγκιπάτου του Μονακό, το1956. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί ένα χρόνο νωρίτερα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η Κέλι σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982 και ο Ρενιέ πέθανε το 2005.

πηγες san simera , wikipaidia