Back to top

Ανθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη του Μέιν: Οπλισμένος κι επικίνδυνος, μπορεί να σκοτώσει ξανά

27/10/2023 - 11:30

Σοκαρισμένοι και φοβισμένοι οι κάτοικοι του Λιούιστον στο Μέιν παρέμειναν κλειδωμένοι στα σπίτια τους για δεύτερη νύχτα την Πέμπτη, ενώ εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και πράκτορες του FBI έψαχναν εντατικά τον Ρόμπερτ Καρντ, έφεδρο του αμερικανικού στρατού, που φέρεται να πυροβόλησε θανάσιμα 18 άτομα τουλάχιστον, σε μία αίθουσα μπόουλινγκ και ένα μπαρ στη χειρότερη μαζική κυκλοφορία στην ιστορία της πολιτείας.

Την Πέμπτη οι έρευνες των αρχών επικεντρώθηκαν σε ένα ακίνητο, το οποίο άνηκε σε συγγενή του Καρντ στην περιοχή Bowdoin, όπου οχήματα γεμάτα ένοπλους πράκτορες του FBI και άλλων υπηρεσιών περικύκλωσαν το σπίτι, ενώ διέταξαν επανειλημμένα όποιον ήταν μέσα να παραδοθεί. «Πρέπει να βγεις έξω τώρα, χωρίς τίποτα στα χέρια σου. Τα χέρια στον αέρα», προειδοποιούσε η αστυνομία από ένα μεγάφωνο, χωρίς καμία αντίδραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η αστυνομία εκτελεί εντάλματα σύλληψης, ακόμα και για υπόπτους που αναζητούνται για βίαια εγκλήματα, κινούνται γρήγορα, για να εισέλθουν στο σπίτι.

Όμως, εχθές, μετά από πολλές ώρες και ενώ είχαν κάνει επανειλημμένες προειδοποιήσεις και έρευνα σε όλη την γύρω περιοχή, οι αρχές αποχώρησαν, χωρίς να έχει καταστεί σαφές εάν ο Καρντ είχε βρεθεί ποτέ στο σημείο, όπως δήλωσε η τοπική αστυνομία.

Ο Ρίτσαρντ Γκόνταρντ, ζει στον δρόμο όπου έγινε η έρευνα και μίλησε στο ΑΡ, λέγοντας ότι γνωρίζει την οικογένεια Καρντ. «Ο Ρομπερντ Καρντ, γνωρίζει καλά την περιοχή», είπε. «Εδώ μεγάλωσε, ξέρει κάθε σημείο, κάθε κρυψώνα».

BBC

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν πολλά σπίτια και έλεγξαν κάθε πιθανό σημείο που θα μπορούσε να είναι ο Καρντ, ακόμα και από αέρος, με ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ έχουν προειδοποιήσει ότι πρέπει να θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος και να μην τον πλησιάσει κανένας.

Ο Ρόμπερτ Καρντ θεωρείται ύποπτος ότι άνοιξε πυρ με τουλάχιστον ένα ημιαυτόματο τουφέκι σε ένα μπαρ αλλά και μία αίθουσα μπόουλινγκ την Τετάρτη στο Λιούιστον,τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μέιν, που απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από το Bowdoin, όπου επικέντρωσαν τις έρευνές τους οι αρχές.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δράστης.

BBC

Το χρονικό του μακελειού

Από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 13, ενώ 3 άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές δεν έχουν πει εάν χρησιμοποιήθηκαν παραπάνω από ένα όπλα και πώς τα απέκτησε ο δράστης.

Σχολεία, ιατρεία και καταστήματα έκλεισαν και οι άνθρωποι κλειδώθηκαν μέσα στα σπίτια τους σε πόλεις που απέχουν ακόμα και 80 χιλιόμετρα από τη σκηνή των πυροβολισμών. Η μεγαλύτερη πόλη του Μέιν, το Πόρτλαντ έκλεισε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ η Υπηρεσία Συνοριακών Υπηρεσιών του Καναδά εξέδωσε προειδοποίηση για «ένοπλο και επικίνδυνο» στους αξιωματικούς της που περιπολούν κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ.

maine-3-bbc.jpeg
BBC

Η Έιπριν Στίβενς ζει στη γειτονιά που σημειώθηκε ένας από τους πυροβολισμούς. Τη νύχτα άναψε όλα τα φώτα της και κλείδωσε τις πόρτες. Ήξερε ότι κάποιος σκοτώθηκε σε ένα μπαρ και ότι ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε και χρειαζόταν χειρουργείο.

Μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της η Στίβενς είπε «Προσευχόμαστε για όλους».

Οι επιθέσεις έγιναν σε μία πολιτεία με πληθυσμό μόλις 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, που κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στη χώρα, με 29 δολοφονίες όλο το 2022.

Η Κυβερνήτης του Μέιν, Τζάνετ Μιλς, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρει τον Καρντ και «όποιος ευθύνεται για αυτή την θηριωδία να λογοδοτήσει» και ότι «θα αναζητήσει πλήρη δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους».