Back to top

Ο γόης του σινεμά Ροκ Χάντσον: O κορυφαίος αστέρας που λατρεύτηκε από κάθε γυναίκα και πάλεψε με το AIDS

31/01/2018 - 11:10

Ο «αγαπητικός» της αμερικανίδας νοικοκυράς, ο αλλοτινός κούκλος του Χόλιγουντ, ξεχώριζε στα χρόνια του με την ομορφιά και το καλοσμιλεμένο παράστημά του.

Κι όμως, ο ωραίος μπορούσε να παίξει κιόλας, γεγονός που θα αναγνώριζαν όλοι πέραν αμφιβολίας στον «Γίγαντα» του 1956, δίπλα στον Τζέιμς Ντιν και την κολλητή του φίλη Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Κατόπιν ο Χάντσον θα γινόταν αστέρας πρώτου μεγέθους, μπλέκοντας σε πρωταγωνιστικό δίδυμο με την Ντόρις Ντέι, με την οποία θα σφραγίσουν υποκριτικά μια σειρά από αξέχαστες επιτυχίες του κλασικού Χόλιγουντ. Ο ίδιος θα γινόταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των δεκαετιών του '60 και του '70.

Κάτω από το αγέρωχο όμως ύφος κρυβόταν ένα μυστικό: το 1984 ο Χάντσον διαγνώστηκε με AIDS και την επόμενη χρονιά οι αποκαλύψεις του θα συγκλόνιζαν το πάντα πουριτανικό Χόλιγουντ: ο ηθοποιός γίνεται ένα από τα πρώτα celebrity του κόσμου που μιλούν ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του και τον HIV, και όταν πεθαίνει τελικά από το AIDS το 1985, θα μνημονεύεται πλέον με την τραγική διάκριση ως η πρώτη κορυφαία διασημότητα που χάθηκε από τη μάστιγα.

Ο θάνατός του μάλιστα θα ωθούσε τη στενή του φίλη Ελίζαμπεθ Τέιλορ να στραφεί στη φιλανθρωπία, πρωτοστατώντας στη «σταυροφορία» για την καταπολέμηση της νόσου, καθώς ο Ροκ Χάντσον έγινε από τους πρώτους αστέρες που προσπάθησαν να καταπολεμήσουν το στίγμα του AIDS και τις κοινωνικές διακρίσεις των ομοφυλοφιλικών σχέσεων...

Πρώτα χρόνια

Ο Ροκ Χάντσον γεννιέται ως Roy Harold Scherer Jr. στις 17 Νοεμβρίου 1925 στο Ιλινόις των ΗΠΑ
μέσα σε οικογένεια της εργατικής τάξης. Στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, ο πατέρας του, μηχανικός αυτοκινήτων, θα μείνει άνεργος και θα εγκαταλείψει την οικογένεια, αφήνοντάς τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο 8χρονος Ρόι αναγκάζεται να κάνει δουλειές του ποδαριού για να βοηθήσει οικονομικά τη φαμίλια, ενώ σύντομα η μητέρα του ξαναπαντρεύεται. Οι σχολικές επιδόσεις του ήταν μέτριες, διέθετε ωστόσο ένα χάρισμα που έκανε τους πάντες να τον αγαπούν...

Πρώτα βήματα στην κινηματογραφία

Το 1944 θα βρει τον Ρόι να υπηρετεί τη θητεία του στο Ναυτικό και να πολεμά στα πεδία μάχης των Φιλιππίνων. Αφού αποστρατεύτηκε το 1946, αποφάσισε να μετακομίσει στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια και να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού: τόσο όμορφος νεαρός δεν θα μπορούσε να μην εμφανιστεί στο πανί!

Βρήκε λοιπόν δουλειά ως φορτηγατζής και περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του συχνάζοντας στα κινηματογραφικά στούντιο, προσπαθώντας να δικτυωθεί στον χώρο: συνήθιζε να προσεγγίζει τους ιθύνοντες των εταιριών παραγωγής πασάροντάς τους φωτογραφίες του. Δεν θα έπαιρνε βέβαια πολύ να αρχίσουν να προσέχουν τον ιδιαιτέρως όμορφο νεαρό, με τη γοητεία και τη φιλοδοξία να γίνει ηθοποιός.

Κι έτσι, μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 1947, γνωστός κυνηγός ταλέντων βάζει τον Ρόι στο μάτι, παίρνοντάς τον υπό την αιγίδα του. Ο ίδιος άνθρωπος, ο Henry Wilson, θα του βρει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο θα γινόταν γνωστός στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης: Ροκ («Βράχος», από τον Βράχο του Γιβραλτάρ) Χάντσον (από τον νεοϋορκέζικο Ποταμό Χάντσον).

Ο Χάντσον δεν είχε βέβαια καμία εκπαίδευση στην υποκριτική, εμπόδιο που θα αποδεικνυόταν πολύ δύσκολο να υπερβεί. Κι όμως, έπειτα από ουκ ολίγες απογοητεύσεις, ο κατοπινός αστέρας υπογράφει δοκιμαστικό συμβόλαιο με τη Warner Brothers και εξασφαλίζει την πρώτη του κινηματογραφική συμμετοχή στην ταινία «Fire Squadron».

Το 1948 θα έρθει η στιγμή του: η Universal Pictures πιστεύει στις υποκριτικές του ικανότητες, εξαγοράζει το συμβόλαιό του από τη Warner Bros και του παρέχει μαθήματα σε δραματική σχολή...

Καταξιωμένος ηθοποιός

Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να εξασφαλίσει μικρορολάκια σε έναν ικανό αριθμό ταινιών, μέχρι να τον εμπιστευτεί ο Ντάγκλας Σερκ στο «Magnificent Obsession»! Η ταινία θα εγκαθιδρύσει τον Χάντσον στις συνειδήσεις του κοινού και θα κάνει την καριέρα του να εκτοξευτεί...

Σειρά είχαν κατόπιν αρκετά δραματικά φιλμ, στα οποία περιλαμβάνεται ο μνημειώδης «Γίγαντας» (1956), τον οποίο λάτρεψαν τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί της εποχής. Αλλά και η Ακαδημία Κινηματόγραφου φυσικά, που εμπιστεύτηκε στον Χάντσον υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η ακμή της καριέρας του θα έρθει στη δεκαετία του 1960, με τον ίδιο να γνωρίζει την αποθέωση στο πλευρό της Ντόρις Ντέι, της καλλιτεχνικής του παρτενέρ, με την οποία θα πρωταγωνιστήσουν σε ουκ ολίγα ρομαντικά φιλμ. Και η αρχή έγινε με το «Pillow Talk» του 1959.

Ο τολμηρός ηθοποιός σύντομα θα γίνει ένας από τους εκλεκτούς τόσο του Χόλιγουντ όσο και του παγκόσμιου κοινού: όλες οι γυναίκες τον ποθούσαν, όλοι οι άντρες ήθελαν να του μοιάσουν. Με την Ντόρις Ντέι θα εκτοξευτούν στην απόλυτη δόξα, όντας πλέον ένα από τα πιο καυτά κινηματογραφικά ζευγάρια του Χόλιγουντ, όπως στα «Lover Come Back» (1961) και «Send Me No Flowers» (1964).

Το 1966 ο Ροκ Χάντσον θα δοκιμάσει να κάνει στροφή στην υποκριτική του καριέρα, καθώς θεωρούσε πως οι ρόλοι του ήταν πια μανιέρα: αποδέχεται πρόταση για το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του John Frankenheimer «Seconds», το οποίο θάβουν όμως οι κριτικοί και μισεί το κοινό!

Το 1971, ο Ροκ Χάντσον θα κάνει το πέρασμα στο γυαλί, προσχωρώντας στο καστ της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς «Macmillin and Wife», ενώ στη δεκαετία του '80 θα εμφανιστεί στην τηλεοπτική «Δυναστεία».


Προσωπική ζωή και μάχη με το AIDS

O Ροκ Χάντσον παντρεύτηκε το 1955 την επίδοξη ηθοποιό Phyllis Gates. Χωρίς βέβαια να το γνωρίζει η ίδια, το ειδύλλιο και ο γάμος ήταν σχέδιο του ατζέντη του Χάντσον για να τηρηθούν τα προσχήματα.

Στο πουριτανικό κλίμα του Χόλιγουντ, ο Χάντσον δεν μπορούσε να δηλώσει ανοιχτά τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές του προτιμήσεις, μια κομψή «βιτρίνα» έπρεπε λοιπόν να βρεθεί για την προσωπική ζωή του αστέρα. Ο σχεδόν λευκός γάμος κράτησε 3 χρόνια και πήρε απρόοπτο τέλος όταν ο Χάντσον ήταν στην Ιταλία το 1957 για τα γυρίσματα του «Αποχαιρετισμού στα Όπλα»...

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, η δημόσια εικόνα του Χάντσον παρέμεινε αψεγάδιαστη, αν και η προσωπική του ζωή ήταν σχεδόν βασανιστική, καθώς έπρεπε πάντα να κρύβει επιμελώς τα ίχνη και τους εραστές του, διατηρώντας την ερωτική του ταυτότητα κρυφή.

Και ήταν τον Ιούνιο του 1984 όταν ο μεγάλος σταρ διαγνώστηκε με τη νόσο του AIDS. Αφού το κράτησε και αυτό κρυφό, έναν χρόνο αργότερα θα σόκαρε το παγκόσμιο κοινό αποκαλύπτοντας δημόσια τόσο ότι ήταν ασθενής του AIDS όσο και ομοφυλόφιλος, γινόμενος πραγματικά μια από τις πρώτες διασημότητες που μίλησαν χωρίς περιστροφές για την προσωπική τους ζωή.

Η αποκάλυψή του λειτούργησε καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την παγκόσμια πανδημία, με τον ίδιο να αναιρεί το κοινωνικό στίγμα της νόσου. Ο Ροκ Χάντσον πέθανε από επιπλοκές της νόσου στις 2 Οκτωβρίου 1985, σε ηλικία 59 ετών, στο Μπέβερλι Χιλς, όντας μάλιστα το πρώτο celebrity που έχασε ποτέ τη μάχη με τον HIV.

Κι αν σήμερα τον θυμόμαστε, δεν είναι μόνο για τις ταλαντούχες ερμηνείες και τους αξιομνημόνευτους ρόλους του, αλλά και για το κουράγιο του να μιλήσει ανοιχτά για θέματα ταμπού, συντελώντας με τον τρόπο του στην άρση του στίγματος και της κατακραυγής...