Back to top

Εντίθ Πιάφ: Η θρυλική γαλλίδα τραγουδίστρια έζησε μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις, ακροβατώντας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι..

11/10/2020 - 18:31

Στις 19 Δεκέμβρη του 1915, σε μια φτωχή συνοικία του Παρισιού, γεννήθηκε από ένα ζευγάρι καλλιτεχνών, ένα κοριτσάκι με το όνομα Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν.  Το μικρό κορίτσι θα βίωνε από πολύ νωρίς τις δυσκολίες της ζωής, αφού η μητέρα του, Ανιτά Μεγιάρ, η οποία ήταν λυρική τραγουδίστρια, το εγκατέλειψε. Λίγο αργότερα εγκαταλείφθηκε και από τον πατέρα της, ο οποίος αδυνατούσε να την μεγαλώσει μόνος.

Το κορίτσι έμεινε για δύο χρόνια με την γιαγιά, από την πλευρά της μητέρας του, και αργότερα ο πατέρας, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ο οποίος εργαζόταν τότε σε ένα τσίρκο και ως ακροβάτης του δρόμου, την πήρε και την έδωσε στη δική του μητέρα. Έτσι, από το 1917, η μικρή Εντίθ βρέθηκε να μεγαλώνει με την άλλη της γιαγιά, η οποία διατηρούσε έναν οίκο ανοχής στην Νορμανδία.

Εντίθ Πιάφ

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com | Η Εντίθ Πιάφ σε μικρή ηλικία.

Η μικρή βίωνε τα πρώτα χρόνια της ζωής της σε ένα εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον και σε ηλικία τεσσάρων ετών έχασε την όρασή της από μια σπάνια ασθένεια του εγκεφάλου, που την ταλαιπώρησε για δύο ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, αν και δεν παρακολουθήθηκε από γιατρό, ανέρρωσε μόνη και η όραση της επανήλθε. Ένα χρόνο αργότερα, όταν η Εντίθ ήταν επτά χρονών, ο πατέρας της αποφάσισε να την πάρει από την γιαγιά της, για να τον συνοδεύει στις περιοδείες του.

Ένα κορίτσι τραγουδά στους δρόμους της Γαλλίας

Η Εντίθ και ο πατέρας της προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην από τις ακροβατικές επιδείξεις και τις μικρές παραστάσεις που δίνουν στους δρόμους των Γαλλικών πόλεων. Το μικρό κορίτσι όμως δεν τα καταφέρνει με τα ακροβατικά, παρά την επιμονή του πατέρα της να την εκπαιδεύει. Το ταλέντο της Εντιθ, φάνηκε από πολύ νωρίς, ότι είναι το τραγούδι. Ο πατέρας της είχε πει «όλο το ταλέντο στο λαιμό και καθόλου στο κορμί». Η φωνή της ήδη από πολύ νεαρή ηλικία μαγεύει όσους την ακούν. Στα δεκαπέντε της μόλις χρόνια, η Εντίθ, ξέρει τι είναι αυτό που την ευχαριστεί και μπορεί να κάνει καλά και έτσι παίρνει την απόφαση να αφήσει τον πατέρα της και τις περιοδείες. Έτσι, μετακόμισε μόνη στο Παρίσι για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.

Εντίθ Πιάφ

Πηγή εικόνας:gr.pinterest.com.Ένα σπουργίτι στις γειτονιές του Παρισιού

Μια μικροκαμωμένη νεαρή, γυρίζει καθημερινά στις γειτονιές του Παρισιού, τραγουδά με την ψυχή της και ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή.

Στα δεκαεφτά της χρόνια την συναντά ο Λουί Ντυπόν, ερωτεύονται, ζουν μαζί και μετά από ένα χρόνο, το 1933, έρχεται στον κόσμο η κόρη τους. Η Εντίθ συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους και δεν εγκαταλείπει την κόρη της όπως εγκαταλείφθηκε η ίδια. Ωστόσο χάνει το παιδί της από μηνιγγίτιδα, σε ηλικία δύο μόλις χρόνων. Η απώλεια αυτή θα την σημάδευε για πάντα.

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com.

Η γνωριμία της λίγο καιρό αργότερα με τον Λουί Λεπλέ, όμως, άλλαξε τη ζωή της. Ο Λεπλέ ήταν ο διευθυντής του πιο φημισμένου καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία και ακούγοντας τυχαία την Εντίθ να τραγουδά μια μέρα στον δρόμο, μαγεύτηκε. Της πρότεινε αμέσως να υπογράψουν συμβόλαιο με τον όρο να αλλάξει το  επώνυμό της, καθώς το  πραγματικό της επώνυμο «Γκασιόν», δε του φαινόταν ιδιαίτερα καλλιτεχνικό.Έτσι, ο Λεπλέ, της έδωσε το επώνυμο «Πιάφ» που σημαίνει σπουργίτι, εμπνευσμένος ίσως από το παρουσιαστικό της τραγουδίστριας.

Η Εντίθ μέσα σε μια νύχτα μπήκε σε έναν άλλο κόσμο και άλλαξε η ζωή της. Το 1935 ο πρώτος της δίσκος ήταν γεγονός.

Μια καριέρα σαν τριαντάφυλλο με αγκάθια

Η Εντίθ Πιάφ ξεκίνησε ανέλπιστα την καριέρα της και είχε γρήγορη άνοδο. Ωστόσο ο δρόμος της ήταν στρωμένος με αγκάθια και η ζωή της σημαδεύτηκε από πολλές απώλειες.

Λίγο κιόλας καιρό μετά την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου, ο μέντοράς της Λουί Λεπλέ δολοφονήθηκε, και η ίδια βρέθηκε να κατηγορείται πως σχετίζεται με τον φόνο, πράγμα το οποίο ασφαλώς και δεν ίσχυε.  Μετά από μια μεγάλη περιπέτεια που πέρασε λόγω αυτής της υπόθεσης, τελικώς αθωώθηκε και έφυγε για δύο χρόνια στην επαρχία. Στο Παρίσι επέστρεψε ξανά το 1937, όπου συνέχισε να τραγουδά. Στα είκοσι τρία της χρόνια είχε γίνει κιόλας αρκετά γνωστή μέσα από τα τραγούδια της αλλά και από την πρώτη της ταινία, η οποία και την καθιέρωσε ευρύτερα στο κοινό

Πηγή εικόνας: gernys-edithpiaf.blogspot.com | Η Εντίθ Πιάφ με τον μέντορά της Λουί Λεπλέ και άλλους συνεργάτες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, και παρά την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Εντίθ Πιάφ συνεχίζει την ανοδική της πορεία και είναι ήδη μια μεγάλη προσωπικότητα.

Κατά την διάρκεια των χρόνων της γερμανικής κατοχής, η Πιάφ συμπαραστέκεται, όσο μπορεί, σε στρατιώτες και αιχμαλώτους, βοηθώντας τους να δραπετεύσουν ή να βγάλουν άδεια εργασίας. Κυρίως όμως τους βοηθά με την δύναμη της ψυχής της, η οποία, μέσω της φωνής της, ενδυναμώνει και υψώνει το ηθικό των αιχμαλώτων κατά την διάρκεια των συναυλιών που δίνει.

Η Εντίθ Πιάφ κατακτά τον κόσμο

Τα τραγούδια της γίνονται όλο και πιο γνωστά και το 1945, όταν γράφει μόνη της το τραγούδι « La vie en rose», η φήμη της απογειώνεται.  Ακολουθούν τραγούδια που παραμένουν πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο  όπως τα «Padam… Padam», «Milord», « Les Trois Cloches», «Heaven Have Mercy», «Hymne a L’ amour» και «Non, je ne regrette rien». Κατά την διάρκεια της καριέρας της, η Πιάφ ηχογράφησε περί τα ογδόντα τραγούδια.Εντίθ Πιάφ

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com.Θρυλική και τραγική

Ο έρωτας και η αγάπη ήταν σημαντικά κομμάτια της ζωής της Πιάφ. Ερωτεύτηκε παράφορα και δόθηκε ολοκληρωτικά στους άντρες που έζησαν μαζί της, όπως ο μουσικοσυνθέτης Ζωρζ Μουστακί, ο τραγουδιστής Ζακ Πιλ, ο μεγάλος μποξέρ Μερσέλ Σερντάν και ο Θεοφάνης Λαμπουκάς, που η ίδια βάπτισε «Τεό Σαγαπό» και υπήρξε ο τελευταίος της σύζυγος, παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας που είχαν.Εντιθ Πιάφ

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com | Η Εντίθ Πιάφ με τον τελευταίο της σύζυγο “Τεό Σαγαπό”.

Χάρηκε την αγάπη και τον έρωτα, όμως πληγώθηκε και τραυματίστηκε παράλληλα τόσο που κατέρρευσε η υγεία της.  Όταν ο τότε αγαπημένος της Μερσέλ Σερντάν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα η Εντίθ Πιάφ έπεσε σε κατάθλιψη και βρήκε παρηγοριά στο αλκοόλ. Αργότερα, εθίστηκε στην μορφίνη, καθώς την βοηθούσε να απαλλαγεί από τους φοβερούς πόνους μετά από τα δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα που της συνέβησαν. Ο συνδυασμός αλκοόλ και μορφίνης την έκανε σταδιακά να καταρρεύσει, και μάλιστα δύο φορές επί σκηνής κατά τη διάρκεια κονσέρτων στην Νέα Υόρκη και στην Στοκχόλμη αντίστοιχα, όπου και διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο.

Παρόλα αυτά το τραγούδι πάντα την επανέφερε στη ζωή. Οι δυσκολίες και οι ατυχίες της ζωής της δεν κατάφεραν να σπάσουν τη φωνή της και ενώ στην προσωπική της ζωή υπέφερε, ταυτόχρονα έκανε εκπληκτικές ηχογραφήσεις.

«Non, je ne regrette rien»

«Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα» ήταν το τραγούδι που ερμήνευσε με τεράστια επιτυχία η Εντιθ Πιάφ το 1960, και ίσως η επιτυχία αυτού του τραγουδιού να οφείλεται περισσότερο στην συναισθηματική φόρτιση της ίδιας, κάθε φορά που το τραγουδούσε.

Το μικρόσωμο κορίτσι που δεν κατάφερε να μάθει να ακροβατεί και να συνοδεύει τις παραστάσεις του πατέρας της, ακροβατούσε μια ολόκληρη ζωή ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com.

Η Πιάφ έζησε μία μυθιστορηματική ζωή, κατά την διάρκεια της οποίας  υψώθηκε μα και βυθίστηκε. Ταξίδευε στον κόσμο και χανόταν από τον κόσμο. Βίωσε στο έπακρο όλα όσα της έφερε η ζωή και όλα όσα διεκδίκησε η ίδια από την ζωή. Έζησε τους έρωτές της, την επιτυχία της, τις απώλειες, την εγκατάλειψη και στο τέλος την ασθένεια που της έφερε τον θάνατο, μόλις στα σαράντα οχτώ της χρόνια.

Ο επίλογος

Η Εντίθ Πιάφ έφυγε από την ζωή στις 10 Οκτωβρίου του 1963. Ο τάφος της βρίσκεται στο  Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, στο Παρίσι και κοντά στο νοσοκομείο Τενό, όπου γεννήθηκε,. Επιπλέον, σε πλατεία που φέρει το όνομά της, στήθηκε ένα γλυπτό προς τιμήν της. Στο Παρίσι επίσης υπάρχει και το μουσείο Musée Edith Piaf, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης ντίβας και μπορεί να μάθει κανείς περισσότερα για την ζωή της.Εντίθ Πιάφ.

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com | Αλέν Ντελόν και Εντίθ Πιάφ.

Σαράντα επτά  χρόνια μετά τον θάνατό της ο Αλέν Ντελόν, ο οποίος υπήρξε προσωπικός της φίλος και την γνώριζε καλά, έγραψε και ανέβασε την μουσική παράσταση «Edith Piaf, Une Vie en Rose et Noir» («Εντίθ Πιαφ, μια ζωή σε ροζ και μαύρο»), η οποία περιόδευσε παγκοσμίως και ήρθε και στην Ελλάδα το 2010 και 2011, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Η ζωή της Εντίθ Πιάφ ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες να γυρίσουν ταινία με περιεχόμενο την πολυτάραχη ζωή της, με πιο γνωστή την ταινία «La Môme» («Το νεαρό κορίτσι»), του Olivier Dahan,  η οποία στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Ζωή σαν τριαντάφυλλο». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας παίζει η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία  κέρδισε το 2008 το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Η συγκεκριμένη ταινία εμφανίστηκε και στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για την Εντίθ Πιάφ και την ζωή της:

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

10 πράγματα που μου έμαθε η Édith Piaf για τη ζωή – Λουκία Μητσάκου – 10/10/2013 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: look.athensvoice.gr – Τελευταία πρόσβαση: 8-10-2020.