Back to top

Αλόις Αλτσχάιμερ: Ο νευροπαθολόγος της λήθης

22/12/2019 - 15:54

Η νόσος «Αλτσχάιμερ» είναι μια από τις δημοφιλέστερες ασθένειες που πλήττουν κατά κύριο λόγο τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Στις μέρες μας καταγράφονται πάνω από 50.000.000 κρούσματα παγκοσμίως, ενώ το 30% αντιστοιχεί σε άτομα άνω των 65 ετών. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για τον άνθρωπο που η συγκεκριμένη ασθένεια έχει πάρει το όνομά του; Ο Γερμανός νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ κατέγραψε και παρουσίασε στον κόσμο για πρώτη φορά μια περίπτωση ατόμου που έπασχε από άνοια. Ο μεγάλος νευρολόγος Εμίλ Κρεπελίν που ήταν και δάσκαλος του Αλτσχάιμερ φρόντισε η ασθένεια να πάρει το όνομα του μαθητή του.

Η βιογραφία του μεγάλου ψυχίατρου

Ο Αλόις Αλτσχάιμερ γεννήθηκε στις 14 Ιούνη του 1864 στο Μαρκτμπράιτ της Βαυαρίας. Ο πατέρας του δούλευε σε γραφείο συμβολαιογράφων. Ο γνωστός νευροπαθολόγος φοίτησε σε τέσσερα πανεπιστήμια του Ασάφενμπουργκ, του Τύμπινγκεν, του Βερολίνου και του Βίρτσμπουργκ. Κατάφερε να πάρει με άριστα το πτυχίο του το 1887. Τον επόμενο χρόνο πέρασε πέντε μήνες σε ίδρυμα με διανοητικά άρρωστες γυναίκες. Έπειτα προσλήφθηκε στο ίδρυμα της Φρανκφούρτης «Städtische Anstalt für Irre und Epileptische» που ασχολούνταν με διανοητικά καθυστερημένα άτομα.Αλόις ΑλτσχάιμερΠηγή εικόνας: verywellhealth.com

Το ενδιαφέρον του Αλτσαχάιμερ τράβηξε μια ασθενής ονόματι Αουγκούστε Ντέτερ το 1901. Η ασθενής χαρακτηριζόταν από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, δεν μπορούσε να προσανατολιστεί τοπικά και χρονικά, ενώ η συμπεριφορά της περιγραφόταν ως περίεργη. Όταν την γνώρισε, εκείνη ήταν 51 ετών και πέθανε ύστερα από περίπου πέντε χρόνια, τον Απρίλιο του 1906. Μετά τον θάνατό της ο Αλόις Αλτσχάιμερ ζήτησε να εξετάσει τους φακέλους της ασθενούς και να μεταφερθεί ο εγκέφαλός της στο Μόναχο. Στο ίδιο εργαστήριο εργαζόταν και ο δάσκαλός του, Εμίλ Κρεπελίν.

Εργάστηκε μαζί με δύο Ιταλούς για να μελετήσει τις πρωτεΐνες Tau που παρουσιάζονταν ως υψίστης σημασίας για την νόσ

 Πραγματοποίησε ομιλία στις 3 Νοεμβρίου του 1906 που ενημέρωνε για πρώτη φορά την επιστημονική κοινότητα για την βιοπαθολογία και τα συμπτώματα της ασθένειας. Το 1907 δημοσίευσε ένα άρθρο με τα αποτελέσματα της έρευνάς του με τίτλο «Περί μιας ιδιόμορφης νόσου του εγκεφαλικού φλοιού».

Ο Αλτσχάιμερ πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου του 1915 σε ηλικία μόλις 51 ετών από καρδιακή προσβολή. Τον Ιούλιο του 1912, έξι χρόνια μετά την δημοσίευση της έρευνάς του, ο διάσημος πλέον νευροπαθολόγος διορίστηκε καθηγητής ψυχιατρικής  στο πανεπιστήμιο του Μπρεσλάου. Δυστυχώς, όμως, λίγες μέρες πριν την άφιξή του θα αρρωστήσει βαριά – μάλλον από στρεπτόκοκκο – τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Η κατάστασή του όσο περνούσε ο καιρός επιδεινωνόταν όλο και περισσότερο σε σημείο που του προκάλεσε καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Τρία χρόνια αργότερα και καθώς η υγεία του είχε ήδη επιβαρυνθεί αρκετά, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Μπρεσλάου της Πολωνίας, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο της Φρανκφούρτης.

Το κλειδί για ένα πιο δυνατό εγκέφαλο μπορεί να εντοπιστεί στην φράση:

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Όσα άτομα εξασκούν το σώμα και το πνεύμα τους εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Επίσης, η μορφή του «αλτσχάιμερ» με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι σαφώς θα είναι και πιο ήπια. Μέσω των παιχνιδιών όπως το σκάκι ή τα χαρτιά, την λύση σταυρόλεξων, την γυμναστική, ακόμα και με την ανάγνωση ενός βιβλίου οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι πιο νέοι μπορούν να καθυστερήσουν και να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου. Ακολουθεί σχετικό βίντεο με την βιογραφία του Αλτσχάιμερ: