Back to top

Άγγελος Αντωνόπουλος: Ο ζεν πρεμιέ με τη διαχρονική γοητεία, η διεθνής αποθέωση και ο μεγάλος καημός του

25/09/2022 - 16:40

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1932, στον Πειραιά αλλά μεγάλωσε στην Ολυμπία, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του. Σήμερα είναι 87 χρονών, και μιλάει αγγλικά, γαλλικά ενώ κατοικεί μόνιμα στην Νέα Φιλοθέη δίνοντας επιλεκτικές συνεντεύξεις.

Ήταν και είναι πάντα πλαισιωμένος από πολύ αγαπητούς φίλους. Όσον αφορά τις σχέσεις του τον ενδιέφερε να υπάρχει πάντοτε επένδυση συναισθηματική και να υπάρχει συγκινησιακή λειτουργία.

Μετά την απελευθέρωση, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ξαναγύρισε στο πατρικό του στον Πειραιά

Αρχικά ο Άγγελος Αντωνόπουλος βρήκε δουλειά στο ταμείο ενός μπακάλικου στη Σταδίου. Ένα βράδυ αποφάσισε να πάει στο θέατρο. Βγαίνοντας από το Εθνικό, παρακολούθησε τον “Θείο Βάνια”, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, με πρωταγωνιστή, τότε, τον Διαμαντόπουλο.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος χτύπησε την πόρτα του Κουν για να γίνει ηθοποιός

Προβληματίστηκε και πήγε στο Υπόγειο, βρήκε τον Κουν και του είπε: «θέλω να γίνω ηθοποιός». Εκείνος του είπε: «Ελάτε αύριο». Όταν τον δέχθηκε, κάθισε στη μέση της σκηνής και απήγγειλε την «Ιθάκη» και του πρότεινε να πάει στη σχολή, από το φθινόπωρο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Επί πολλά χρόνια, υπήρξε και ο ίδιος δάσκαλος υποκριτικής.

Ο γάμος του με τη Νινέτα

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος παντρεύτηκε τον έναν και μοναδικό γάμο της ζωής του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με κουμπάρους τους αγαπημένους του συναδέλφους και φίλους Τζένη Καρέζη και Κώστα Καζάκο.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη Νάξο όταν ο ηθοποιός διέμενε για τις ανάγκες μιας ταινίας και μόλις αντίκρισε τη 17χρονη καλλονή, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Παρότι ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, μέχρι σήμερα παραμένουν δυο καλοί και αγαπημένοι φίλοι. Με την ειλικρίνεια μάλιστα που χαρακτηρίζει τον κ. Αντωνόπουλο, παραδέχεται πως το μόνο που του λείπει σήμερα είναι ένα παιδί.

Τι έχει πει για την έλλειψη παιδιού:  «Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω ένα παιδί. Δεν ήρθε το παιδί στη ζωή μου όταν ήμουν νέος. Τώρα όμως σε αυτή την ηλικία μελαγχολώ.

Ήθελα να έχω ένα παιδάκι. Να κουβεντιάζουμε, να πηγαίνουμε σινεμά, να μου λέει τους πρώτους ερωτικούς της ερεθισμούς, να τα κουβεντιάζουμε μαζί, να λέμε διάφορα, να της λέω κι εγώ αναμνήσεις. Τέτοια πράγματα, ανθρώπινα και ωραία.»

Η διεθνής αποθέωση

Στα επόμενα χρόνια, ο Άγγελος Αντωνόπουλος αποθεώθηκε στην παράσταση των “Ορνίθων” στο Παρίσι. Όταν τελείωσε, τον αγκάλιασε και τον φίλησε μ’ ενθουσιασμό η Ζαν Μορό, ο Ιονέσκο, ο Ζαν Βιλάρ…

Οι κομβικές επαγγελματικές συναντήσεις

Ο Αντωνόπουλος, αργότερα συναντιέται στον κινηματογράφο με τον Τάκη Κανελλόπουλο, στις ταινίες «Επιδρομή» και «Παρένθεση» και εν συνεχεία γνωρίστηκε με τον Βασίλη Γεωργιάδη. Το ίδιο καλοκαίρι έπαιξε στο «Χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1964. Ακολούθησαν ταινίες, όπως: ο «Εγωισμός», το «Δόλωμα», «Δεσποινίς διευθυντής», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Κοντσέρτο για πολυβόλα» κ.ά.

Η δεκαετία του ’70 έφερε και ταινίες, όπως η «Αναζήτηση» με την Έλενα Ναθαναήλ. Πέρασε ωραίες στιγμές στα πλατό και στη σκηνή με πρωταγωνίστριες, όπως η Παξινού, η Ζαβιτσιάνου, η Καρέζη, η Βουγιουκλάκη, η Μαυροπούλου κ.ά.

Ήταν ήδη, πρωταγωνιστής γύρω στα 35 και προβληματιζόταν, αν έπρεπε να διακινδυνεύσει να παίξει στον «Άγνωστο πόλεμο».

Ο «Άγνωστος πόλεμος», του Νίκου Φώσκολου, τελικά, τον καθόρισε. Ερήμωνε η Ελλάδα όταν παιζόταν. Τέτοιες σειρές τις νοσταλγούμε… Μακάρι να ξαναγυρίσουν τέτοιας εμβέλειας έργα, στην τηλεόραση.…

Ως ηθοποιός, υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου. H δραστηριότητά του είναι επίσης, μεγάλη στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων: «Ιούλιος Καίσαρ» (του Σαίξπηρ), «Η άνοδος του Αρτούρου Ούι» (του Μπρεχτ), «Έρωτες των τεσσάρων Συνταγματαρχών» (του Ουστίνοφ), «Ο Γλάρος» (του Τσέχωφ), «Τοβάριτς» (του Ζακ Ντε Βαλ) κ.ά.

Πρωταγωνίστησε στο τηλεοπτικό σίριαλ Άγνωστος Πόλεμος (του Ν. Φώσκολου) και στο Οι Πανθέοι (του Τ. Αθανασιάδη) καθώς και σε πολλές ελληνικές ταινίες. Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στα «Παιδιά της Νιόβης», το 2004, που άφησαν τη δική τους εποχή…

Συνεργάστηκε με τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού, την Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Μάνο Κατράκη, τον Ερρίκο Ανδρέου, τον Βασίλη Γεωργιάδη κ. ά. Έπαιξε στο θέατρο τον «Μαρξ», το 2007.

Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Οι επιβάτες του φεγγαριού» (Εκδόσεις Αιώρα, 2006) και την ποιητική συλλογή «Αφύλακτη Διάβαση» (Εκδόσεις Αιώρα, 2011).

Η σχέση του Άγγελου Αντωνόπουλου με την πολιτική

Ο Άγγελος Άντωνόπουλος έχει μια ενοχή διότι δεν υπήρξε τόσο μάχιμος όσο θα ήθελε.Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Μου έγιναν προτάσεις, όχι μόνο από το ΚΚΕ αλλά και από άλλα κόμματα. Το μόνο που με εξιλέωνε ήταν ότι έκανα αυτή τη δουλειά. Ήταν ένα ανάχωμα από το οποίο και εγώ μπορώ να βγαίνω δικαιωμένος για αυτά που πιστεύω» δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν μας δικαίωσε για την αρχική μας εκτίμηση, μπορώ να πω ότι ο Τσίπρας ήταν χαρισματικός, για πολλά πράγματα μας βρήκε αντίθετους όμως, αστικό κόμμα με αριστερό αφήγημα» συμπλήρωσε. «Ήμουνα στη θεωρία τόσο πιστός στην Αριστερά αλλά επειδή είχα από νέος ξεκινήσει να είμαι θρησκευόμενος, δεν είδα τα δύο αυτά να συγκρούονται», τόνισε.

Έπη Τρίμη www.enimerotiko.gr