Back to top

Βουλή: 154 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο μέσα, μολότοφ και επεισόδια έξω

15/01/2018 - 20:44

Με τρία διαφορετικά συλλαλητήρια αντέδρασαν οργανώσεις και συνδικάτα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή, ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, στο οποίο θα εκτιμηθεί η πορεία πλήρωσης των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις κατέληξαν στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, όπου υπήρξε για αρκετή ώρα ένταση και σποραδικές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Τα συνδικάτα και οι οργανώσεις αντιδρούν τόσο στο νόμο περί απεργιών, όσο και στις περαιτέρω περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, αλλά και για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών με ηλεκτρονική μορφή.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, μεταξύ μελών της ΛΑΕ και αστυνομικών, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, προκειμένου να ωθήσουν μακριά από το κτήριο της Βουλής τους συγκεντρωμένους. Την ίδια στιγμή, αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες και μία μολότοφ στα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν αμέσως και να γίνει χρήση χημικών από τους αστυνομικούς.

Λίγα λεπτά αργότερα, διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν εκ νέου το κτήριο της Βουλής, με συνέπεια να ξεκινήσει δεύτερος γύρος συγκρούσεων.

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά τις 7:30 το απόγευμα, καθώς μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών εφορμούσαν εναντίον των αστυνομικών που είχαν φράξει τις εισόδους της Βουλής, πετώντας πέτρες και φωτοβολίδες. Η ομάδα αυτή των 50 ατόμων που πραγματοποιούσαν σποραδικές επιθέσεις, είχε σπάσει μάρμαρα και άλλα υλικά από τους γύρω δρόμους και τα πετούσε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους τηρούσαν στάση άμυνας, κάνοντας χρήση χημικών όταν οι επιτιθέμενοι πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, οι συγκεντρωμένοι της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και οι αντιεξουσιαστές, αποχώρησαν από το Σύνταγμα, με προορισμό τους τα Προπύλαια. Κατά τη διαδρομή, αντιεξουσιαστές και αναρχικοί κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν στο δρόμο τους, προκαλώντας ζημιές σε πεζοδρόμια, φανάρια και σε δημόσια κτίρια.


Με 154 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και της ανεξάρτητης Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας και η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δήλωσε πως καταψηφίζει το άρθρο 377 που αφορά τα καζίνο, χωρίς ωστόσο η ψήφος του να προσμετρηθεί, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη δεν είχε μπει σε διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου για δεύτερη φορά σε κρίσιμη ψηφοφορία (σ.σ. είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό) επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποκτήσει ένα «μαξιλαράκι» ασφάλειας. 
Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν τα άρθρα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα πυρά της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση που προηγήθηκε -και συγκεκριμένα, η διάταξη για τα οικογενειακά επιδόματα (από την ΝΔ), η τροπολογία γα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (από ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι), τα άρθρα για τον τρόπο κήρυξης απεργιών (από το ΚΚΕ) και οι διατάξεις για τους διαμεσολαβητές και την εξαίρεση των μελών του ΤΧΣ από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες (από ΔΗΣΥ και Ποτάμι). Επίσης, το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική και επί της αρχής.

Οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν «ναι σε όλα», ενώ το ίδιο έπραξε και η κυρία Μεγαλοοικονόμου, επιβεβαιώνοντας το «φλερτ» με μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και της ΧΑ καταψήφισαν τόσο επί της αρχής όσο και επί των συγκεκριμένων άρθρων. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» μόνο στην διάταξη που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών» στην ρύθμιση για τις απεργίες.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ ο κ.  Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες.

Με δήλωσή του, το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι ψηφίζει «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, «διότι παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχιας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι η ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Από την διαδικασία απουσίαζαν οι: Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) και Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι). Να σημειωθεί τέλος ότι την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν οι ΚΟ ΔΗΣΥ και Ποταμιού συνυπέγραψε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καρράς.