Back to top

Το ταξίδι - μυστήριο Τσώρτσιλ - Αλίκης στο Λονδίνο το 1962

23/08/2018 - 09:19

Ένα ταξίδι - μυστήριο που έκαναν μαζί στο Λονδίνο το 1962, κινητοποίησε τον …. μηχανισμό της περιέργειάς μας να δούμε, αν μπορούμε, πώς και γιατί έγινε αυτό το ταξίδι ή ήταν μια απλή σύμπτωση και τίποτε άλλο!  Εάν τώρα, στο ταξίδι αυτό, η Αλίκη Βουγιουκλάκη γοήτευσε τον γηραιό Βρετανό πρωθυπουργό ή το αντίστροφο, χαλάλι τους! Έτσι κι αλλιώς ο Ουίνστων Τσώρτσιλ (για να κάνουμε και το σχετικό μας χιούμορ) συνήθιζε να υψώνει συνεχώς το δεξί χέρι του με το σήμα της νίκης. Να μην κάνει, για μία ακόμη φορά, το σήμα της νίκης όταν διαπιστώνει ότι συνταξιδεύει με μια τόσο αιθέρια ύπαρξη, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη; 

   ΤΟ να θαυμάζει κάποιος μια γυναίκα και μάλιστα τόσο όμορφη και τόσο χαρισματική, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, και θεμιτό είναι και εύλογο, έστω και αν αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να ήταν όχι ένας απλός θνητός, αλλά ο ίδιος ο … Ουίνστων Τσώρτσιλ!
Ποιος ήταν, όμως, ο Ουίνστων Τσώρτσιλ;

Εν ολίγοις, θα λέγαμε ότι ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, 30 Νοεμβρίου 1874 – 24 Ιανουαρίου1965) ήταν Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρωθυπουργός της χώρας του, κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55. Ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης γι' αυτό και ονομάστηκε «Πατέρας της νίκης», καθώς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του καθεστώτος των διεθνών συσχετισμών κατά την μεταπολεμική περίοδο.

Και η Βουγιουκλάκη; Ποια ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη;
Το έχουμε ξαναγράψει. Εν συντομία, όμως, να πούμε ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και θεατρική επιχειρηματίας, που φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε μία από τις πιο εμπορικές και πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1953 με το έργο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία Το Ποντικάκι. Ακολούθησαν 41 κινηματογραφικές ταινίες συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής διασκευής της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο» με τον τουρκικό τίτλο «Siralardaki Heyecanlar» (1963), οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της δοθεί ο χαρακτηρισμός «Εθνική Σταρ».

Το 1960, της απονεμήθηκε το Βραβείο ερμηνείας Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1960 για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Μήπως και ο Ουίνστων Τσώρτσιλ θαύμαζε την ... Αλίκη Βουγιουκλάκη;

Ένα ταξίδι - μυστήριο που έκαναν μαζί στο Λονδίνο το 1962 η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον «πατέρα της νίκης», Ουίνστων Τσώρτσιλ, , κινητοποίησε τον …. μηχανισμό της περιέργειάς μας να δούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, πώς και γιατί έγινε αυτό το ταξίδι-μυστήριο, ή ήταν μια απλή σύμπτωση και τίποτε άλλο!

Ψάξαμε, λοιπόν και βρήκαμε ένα δημοσίευμα «χαμένο» στα ψιλά γράμματα των παλιών εφημερίδων, όπως την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Φύλλο: 26/4/1962, Σελίδα: 2), όπου ενα μικρό μονόστηλο δημοσίευμα αναφερόταν στο γάμο της Αλίκης.

Επειδή το θέμα του γάμου της Αλίκης Βουγιουκλάκη με ον Δημήτρη Παπαμιχαήλ την εποχή εκείνη ήταν θέμα που απασχολούσε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά, αρχικά δεν μας προξένησε και τόσο μεγάλη εντύπωση. Διαβάζοντας όμως την τελευταία παράγραφό του δημοσιεύματος, με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η εφημερίδα αναφερόταν σε κάτι πολύ εντυπωσιακό. Διαβάζουμε:

Αυτά, λοιπόν, με το δημοσίευμα. Μπορεί το ταξίδι αυτότης Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Ουίνστων Τσώρτσιλ να ήταν και μια απλή σύμπτωση ή μια τυχαία συγκυρία!.. Ποιος μπορεί να το αποκλείσει;.

Εάν τώρα, στο ταξίδι αυτό, η Αλίκη Βουγιουκλάκη γοήτευσε τον γηραιό Βρετανό πρωθυπουργό ή το αντίστροφο, χαλάλι τους! Έτσι κι αλλιώς ο Ουίνστων Τσώρτσιλ (για να κάνουμε και το σχετικό μας χιούμορ) συνήθιζε να υψώνει συνεχώς το δεξί χέρι του με το σήμα της νίκης. Να μην κάνει, για μία ακόμη φορά, το σήμα της νίκης όταν διαπιστώνει ότι συνταξιδεύει με μια τόσο αιθέρια ύπαρξη, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη;