Back to top

Συγκινητικές γιορτές για την 25η Μαρτίου στα ελληνικά σχολεία Καΐρου

24/03/2019 - 08:23

Συγκινητικές στιγμές χάρισαν σε όλους όσοι τις παρακολούθησαν οι σχολικές γιορτές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, των ελληνικών σχολείων του Καϊρου, που πραγματοποιήθηκαν για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά, με παρότρυνση της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στη σχολική γιορτή οι μαθητές του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου παρουσίασαν επετειακό δρώμενο και στην αραβική γλώσσα, αναδεικύοντας τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου.

Την αυλαία των σχολικών εορτών άνοιξε το Νηπιαγωγείο της Αχιλλοπουλείου Σχολής. Οι λιλιπούτειοι μαθητές παρουσίασαν δρώμενο με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Τα αγόρια χόρεψαν τα «Σαράντα Παλικάρια» και το χορό του Ζαλόγγου τα κορίτσια. Υπεύθυνη για τη διοργάνωση ήταν η δασκάλα Κατερίνα Αναγνωστοπούλου. Οι μεγαλύτεροι μαθητές του Δημοτικού παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο στα αραβικά με τίτλο: «Ελλάδα-Αίγυπτος, μια μακρόχρονη φιλία». Την επιμέλεια είχαν οι Μοχάμεντ Μόρσι και Μόνα Μοχάμεντ. Ακολούθησε άλλο ένα θεατρικό από τους μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού βασισμένο σε κείμενα του σχολικού βιβλίου, ιστορικές πηγές και ιδέες των μαθητών. Οι μαθητές παρουσίασαν μέσα από την οπτική τους την προετοιμασία της Επανάστασης, την Επανάσταση αλλά και την προσφυγιά.

Την οργάνωση της γιορτής ανέλαβε ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Γιώργος Ψάνης και η Άννα Αρακαδάκη. Την επιμέλεια των σκηνικών είχε η Ε. Χαλκιά και την τεχνική βοήθεια πρόσφερε ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος. Ολόκληρη η Αχιλλοπούλειος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές των μικρών μαθητών.

Η σχολική εορτή της Αμπετείου
Αμέσως μετά τη σκυτάλη των εορταστικών εκδηλώσεων πήρε η Αμπέτειος Σχολή. Οι μαθητές διάβασαν κείμενο για τη σημασία της 25ης Μαρτίου 1821, απήγγειλαν ποιήματα και παρακολούθησαν απόσπασμα από ιστορική ταινία με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν μαθήτρια έψαλε τον «Ακάθιστο Ύμνο».


(Φωτ.: Facebook / Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)

Επίσης οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου ερμήνευσαν τον Θούριο του Ρήγα και τραγούδια όπως τα «Σαράντα Παληκάρια». Μαθητές παρουσίασαν το θεατρικό «το κρυφό σχολειό και ο θάνατος του Αθανάσιου Διάκου», αλλά και ένα βίντεο με θέμα: «Η θέση της Αιγύπτου στην Επανάσταση του ’21 την εποχή του Μοχάμεντ Αλή και του Ιμπραήμ Πασά». Η καθηγήτρια Σοφία Αργυροπούλου μίλησε για την Παιδεία κατά τα χρόνια της Επανάστασης και αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων– και στο ρόλο του κρυφού σχολειού.

Την επιμέλεια της γιορτής στην Αμπέτειο είχαν οι Σοφία Αργυροπούλου και Αθηνά Γεωργιάδου. Υπευθυνος χορωδίας ήταν ο Νίκος Κάτσικας. Την επιμέλεια βίντεο της Γ΄ Γυμνασίου είχαν οι Σ. Αργυροπούλου και Μ. Λαμπρόπουλος. Στο τέλος των σχολικών εορτών και της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο αλλά και την Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου εκπροσώπησε ο πατ. Στέφανος. Στις σχολικές γιορτές παραβρέθηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο ακόλουθος Άμυνας Παρίσσης Κανούτος, η Α΄ σύμβουλος πρεσβείαςΕλίνα Κυριακοπούλου, ο πρόεδρος της ΕΚΚ Χρήστος Καβαλής, οι κοινοτικοί επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, ο αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης Τάσος Αναστασίου.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου