Back to top

Στις 16:30 τη Δευτέρα η συνάντηση Α. Τσίπρα και Σ. Θεοδωράκη

11/03/2018 - 20:42

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλή του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 16:30.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, στις 19:30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει ομιλία στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μαζί με τον Δήμο Αιγάλεω για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι - Γ. Βρανάς».

Τσίπρας «φλερτάρει» Θεοδωράκη, μετά το χάσμα με τον Πάνο Καμμένο

«Άνοιγμα» στον Σταύρο Θεοδωράκη, στην προσπάθειά του να βρει στηρίγματα για τα εθνικά θέματα, αφού με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης, δείχνει να επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη την Παρασκευή 9 Μαρτίου, και να του ζητήσει να συναντηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρότασή του να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ας σημειωθεί ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι είχαν φέρει πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από τον Δεκέμβριο του 2016. Κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ, όμως, και το θέμα έκλεισε εκεί. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θυμήθηκε» την πρόταση νόμου τώρα, αφού έχει μπροστά του αδιέξοδα σε πολλά εθνικά θέματα, έχει προφανώς μια πολιτική εξήγηση.

Σε αναζήτηση συμμάχου στα εθνικά

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται όσο ποτέ έναν σύμμαχο στη Βουλή για το Σκοπιανό. Η σχέση του με τον Πάνο Καμμένο έφθασε σε αδιέξοδο, ο κυβερνητικός εταίρος διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ονομασία Σκοπίων που να περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», ενώ διαφοροποιείται δημόσια πλέον από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει τεθεί υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού με ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει στηρίξει σε τέτοιο βαθμό την επίλυση του Σκοπιανού που ορισμένοι τον επικρίνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού στο Σκοπιανό

«Το Ποτάμι δεν είναι με την κυβέρνηση, δεν είναι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι με την πατρίδα. Γι’ αυτό πολεμάμε», είναι η άποψη του Σταύρου Θεοδωράκη για το «Μακεδονικό». Το Ποτάμι ζητά «ένα όνομα σε σλαβική διάλεκτο, μια λέξη», αλλά τονίζει πως «σημασία έχει το σύνολο της λύσης, δεν είναι μόνο το όνομα, είναι και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν για όλα τα θέματα που εκκρεμούν, όπως για τα σχολικά βιβλία που δίνουμε μεγάλη σημασία και για το Σύνταγμα». Ο κ. Θεοδωράκης καθώς και άλλα στελέχη του Ποταμιού, μάλιστα, έχουν δηλώσει ότι αν έρθει συμφωνία για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων στη Βουλή, θα την υπερψηφίσουν.

Το χάσμα Τσίπρα-Καμμένου διευρύνεται

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι μοιράζονται, επομένως, κοινές ευαισθησίες στα εθνικά θέματα. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός βρίσκει σημεία συνεννόησης καλύτερα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, παρά με τον Πάνο Καμμένο. Το τελευταίο κρούσμα, που δείχνει να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, είναι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο από Τούρκους και η φυλάκισή τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο μεν πρωθυπουργός κρατά χαμηλούς τόνους για το ζήτημα: αποκάλεσε «σύνηθες περιστατικό» τη σύλληψη στρατιωτικών στα σύνορα και αρνήθηκε να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για να μην προσδώσει πολιτική και διπλωματική χροιά σε ένα ζήτημα που θεωρεί μικρής σημασίας.

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή κινείται όμως ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, σε δηλώσεις του από τη Ρουμανία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, αποκάλεσε «ομήρους» τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, προσδίδοντας στην υπόθεση χαρακτηριστικά διπλωματικού πολέμου με την Τουρκία.

Ανοιγμα και για συγκυβέρνηση;

Άγνωστο παραμένει αν στη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη, που θα γίνει τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί σε ένα «φλερτ» προς το Ποτάμι για τα εθνικά θέματα ή θα κάνει «άνοιγμα» και για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία. Αν δηλαδή οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εξαιτίας διαφωνιών στα εθνικά θέματα, ενδεχομένως το Ποτάμι θα μπορούσε να πάρει τη θέση του κυβερνητικού εταίρου.

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης δείχνει να αποκλείει κάθε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και βλέπει με καλό μάτι τη συνεργασία στα εθνικά θέματα, κυρίως για την επίλυση του Σκοπιανού.

Όταν ρωτήθηκε από το περιβάλλον του μήπως η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα πυροδοτήσει σενάρια μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, στη θέση των ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός: «Συζητάμε μόνο για εθνικά θέματα. Εξάλλου, ακόμη και ο Κιμ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ!».

Τι είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι με την επιστολή του στον Νίκο Βούτση ο κ. Θεοδωράκης ζητούσε τη συζήτηση και ψήφιση πρότασης νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την οποία έχει καταθέσει το Ποτάμι από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμαινε ότι «η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναγκαία, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση».

Το Ποτάμι προτείνει το Συμβούλιο να συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών: να συγκαλείται από τον πρωθυπουργό και να μετέχουν σε αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.