Back to top

Στην ιστορική Πύλο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»ΕΙΚΟΝΕΣ

17/10/2020 - 16:00

Την Πύλο, εκεί όπου το 1827 έλαβε χώρα η ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου που οδήγησε στην ολοσχερή καταστροφή του στόλου του κατακτητή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους Έλληνες για την πολυπόθητη ελευθερία, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 

«Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τα παιχνίδια της ιστορίας μάς ευνόησαν. Οι μεγάλες δυνάμεις μάς βοήθησαν. Δεν πρέπει, όμως, να βασιζόμαστε στην τύχη. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση ότι αφέντες της μοίρας μας είμαστε εμείς. Γιατί έχουμε δείξει στην ιστορία μας ότι μπορούμε και στεκόμαστε όρθιοι παρά τις δυσκολίες και να προχωράμε μπροστά», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και πρόσθεσε: «Εδώ στην Πύλο, στο Μανιάκι, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει και το μεγαλείο της θυσίας του Παπαφλέσσα. Του ιερωμένου οπλαρχηγού, του ήρωα της Επανάστασης που ανάγκασε τον ίδιο τον Ιμπραήμ να υποκλιθεί στο άψυχο σώμα του, δηλώνοντας έτσι τον απεριόριστο σεβασμό του».

Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής συμμετείχαν, επίσης, τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, καθηγητές, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Δέσποινα Μουζάκη.

Την πρόεδρο και τα μέλη της Ολομέλειας υποδέχθηκε στην πόλη ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, στην Πλατεία των 3 Ναυάρχων. «Η Πύλος είναι ένα μέρος ιστορικό, ευλογημένο, ένα μέρος που συμβολίζει το αθάνατο ελληνικό πνεύμα διαχρονικά. Εδώ, πριν από 193 χρόνια, η Ναυμαχία έβαλε τη σφραγίδα στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, δικαιώνοντας τις θυσίες των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Καρβέλας.

Όμως, η Πύλος δεν αποτελεί σημείο αναφοράς μόνο για την Επανάσταση, αλλά και για το σήμερα και το αύριο, στα οποία επικεντρώθηκε ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που είχε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκτός από τον δήμαρχο Πύλου, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, πολιτιστικοί και εμπορικοί σύλλογοι από την Κορώνη, τη Μεθώνη και το Μανιάκι, καθώς και η διευθύντρια Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ του Ομίλου ΤΕΜΕΣ, Μαρία Παπατσώνη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκαν ότι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στην περιοχή, τα μουσεία, η μοναδική λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, αλλά και η λειτουργία σημαντικών ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν αναδείξει την περιοχή σημαντικό τουριστικό, μεταφορικό και εμπορικό κέντρο. «Οδεύουμε δυναμικά προς το 2021, για ανάπτυξη, για πρόοδο. Είμαστε σε μία περιοχή που στέριωσε η Επανάσταση του 1821. Όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι γεμάτη από μνήμες από εκείνα τα γεγονότα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε με σωστό τρόπο και να του δώσουμε προστιθέμενη αξία», επεσήμανε ο κ. Αναστασόπουλος.

Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε όλους τους παριστάμενους φορείς να προχωρήσουν σε συνέργειες, προκειμένου τα οφέλη που προκύπτουν από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου να μεγιστοποιηθούν. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα διακεκριμένα προϊόντα μεσογειακής διατροφής που παράγει η περιοχή, όπως το λάδι, οι ελιές, τα σύκα, το κρασί και οι σταφίδες. «Πρέπει να κάνουμε στους τόπους μας πράγματα, δράσεις, συνεργασίες των παραγωγών. Να δείξουμε τις σημαντικές τεχνικές που έχει η παράδοσή μας. Και να δούμε το 2021 σαν την πύλη, μέσα από την οποία μπαίνουμε στον επόμενο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας», υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.

«Η επαφή μας με τα μέρη που επισκεπτόμαστε και τους ανθρώπους που συναντάμε είναι μάθημα για εμάς. Μαθαίνουμε καινούργια πράγματα για την ιστορία τού κάθε τόπου. Και βλέπουμε το πώς θα συντελεστεί η ανάπτυξη με βάση τον παραγωγικό πλούτο της κάθε περιοχής», υποστήριξε ο κ. Κιτρομηλίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

«Αυτός ο τόπος, με την ιστορική και συμβολική του σημασία, ήταν και είναι μία έμπνευση για εμάς. Μέσα από τον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και τις προτάσεις της, η Πύλος μάς δίνει θάρρος για το μέλλον», παρατήρησε η κ. Μουζάκη.

Σημειώνεται, ότι για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχει υποβάλει στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δύο προτάσεις, με τις οποίες θέλει να τιμήσει τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Η πρώτη πρόταση αφορά δράση αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τη μάχη στο Μανιάκι και αφορά τη δημιουργία μνημείου και τη φύλαξη των οστών του Παπαφλέσσα, στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης.

 Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το περίφημο Κάστρο της Πύλου (Νιόκαστρο), όπου ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και στα δύο μουσεία που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το πρώτο μουσείο έκθεσης ενάλιων αρχαιολογικών ευρημάτων στον ελλαδικό χώρο, και το Αρχαιολογικό Μουσείο.