Back to top

Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη μέρα που η Ελλάδα άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

02/04/2018 - 10:53

«Με βέτο της Ελλάδας η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ» είχε δηλώσει σε ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, σαν σήμερα 2 Απριλίου 2008. Ο τίτλος «Τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ» είχε τυπωθεί σε εφημερίδες, είχε προβληθεί στα δελτία ειδήσεων και ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της ημέρας.

«Τα Σκόπια θα μπορέσουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ μόνο εφόσον προηγουμένως έχει λυθεί η διαφορά με το όνομα. Στις διαφορές μας δεν επιδιώκουμε να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Επιδιώκουμε συνεννόηση», είχε πει μεταξύ άλλων ο Καραμανλής.

Σε κάθε περίπτωση, η  ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ που 2008, που έλαβε χώρα στη Ρουμανία εξάλλου έγραφε ότι μη λύση στο ονοματολογικό σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα δελτία ειδήσεων πριν από 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα το κείμενο των συμπερασμάτων έγραφε:

Η πρόσκληση της ΠΓΔΜ θα δοθεί μόλις μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα έχει επιτευχθεί. Ενθαρρύνουμε την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση και περιμένουμε να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατόν.

Η στάση του Καραμανλή είχε απογοητεύσει τότε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δηλώσει: “Είμαι απογοητευμένος από το θέμα της ονομασίας, δεν θέλω όμως να κατηγορήσω κανέναν, ούτε να μιλήσω άσχημα για φίλους”. Από την πλευρά της, η Σκοπιανή αντιπροσωπεία υπέστη σοκ, ενώ ήταν έτοιμη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι επιδεινώνονται οι σχέσεις Σκοπίων - Ελλάδας.

Σκοπιανό 10 χρόνια μετά

Σήμερα 10 χρόνια μετά, το ζήτημα της ονομασίας τον Σκοπίων φαίνεται να δρομολογείται προς επίλυση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα παρόλο που τα εμπόδια παραμένουν.

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις 23 Μαρτίου 2018 : «Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση, που να λαμβάνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς», ενώ από την πλευρά του ο ομόλογος του Ντιμιτρόφ, μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του, δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη.

Πλέον υπάρχουν φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε Σκόπια και Ελλάδα, ωστόσο παράλληλα ποικίλες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας μας, οι οποίες δείχνουν ότι ο κόσμος δεν είναι και τόσο ευχαριστημένος με αυτού του είδους τον «έντιμο συμβιβασμό» που πάει να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία συνεχίζεται και οι εξελίξεις στο ζήτημα θα δείξουν αν θα υπάρξουν κερδισμένοι ή ηττημένοι ή κατά πόσο αυτός ο έντιμος συμβιβασμός θα είναι ωφέλιμος τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο για την σταθερότητα στην περιοχή.