Back to top

Σε Google, Facebook και Hollywood ο Απ. Τζιτζικώστας

24/09/2019 - 12:03

Εταιρείες - ηγέτες του κλάδου των επιχειρήσεων τεχνολογιών και καινοτομίας, όπως η Google και η Facebook,θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο του ταξιδιού που ξεκινά σήμερα, με στόχο να προωθήσει συνεργασίες στους τομείς της επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, θα παρουσιάσει την Κεντρική Μακεδονία στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Stanford σε startupers, ερευνητές και επιχειρήσεις, ενώ έχει προγραμματίσει και σειρά συναντήσεων στο Hollywood όπου θα παρουσιάσει το film office της Περιφέρειας, με στόχο την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών. Τα παραπάνω αναφέρει ο κ. Τζιτζικώστας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, όπου γνωστοποιεί, ακόμη, ότι στο πλαίσιο της ΔΕΘ ξεκίνησε "η πρώτη συνεργασία της Περιφέρειας με την κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας, το Bollywood και τα πρώτα γυρίσματα ταινίας θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα στο 2020".
Ο κ. Τζιτζικώστας δεν παραλείπει να μιλήσει και για το θέμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι "είναι ανεπίτρεπτο μετά από τόσα χρόνια να μην υπάρχει σαφές, ρεαλιστικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του". "Αρκετά ως εδώ" λέει και προσθέτει: "οι πολίτες, οι καταστηματάρχες, οι επιχειρήσεις, όλοι μας, θέλουμε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες και η πόλη να αποκτήσει Μετρό που λειτουργεί και λειτουργεί καλά".
Σημειώνει, άλλωστε, ότι η "Περιφέρεια έχει σταθερή θέση για το σταθμό Βενιζέλου την οποία διατύπωσε δημόσια ήδη από το 2013" και υπογραμμίζει ότι "με αυτή τη λύση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα με λιγότερο κόστος, η έναρξη λειτουργίας του Μετρό για το επιβατικό κοινό δεν θα έχει άλλες καθυστερήσεις και δεν θα διακοπεί μετά την έναρξή της και ταυτόχρονα θα αναδειχτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ιστορία και ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας".
Για τη συνεργασία του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα τονίζει ότι αυτή θα συνεχιστεί σε ακόμη καλύτερες βάσεις με δράσεις στο αστικό περιβάλλον, το πολεοδομικό συγκρότημα και τις γειτονιές της πόλης ενώ αφήνει αιχμές και κατά της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου λέγοντας ότι "στα έργα και τις δράσεις του ΕΣΠΑ, ο δήμος Θεσσαλονίκης έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια".
Με αφορμή, τέλος, τις πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζει ότι "οι προτεραιότητες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχουν τη σφραγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" και τονίζει ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε "ευρωπαϊκούς πόρους με τους οποίους θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων".
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει, τέλος, στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Έδεσσας γνωστοποιώντας ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ενώ έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών για τις οποίες η Περιφέρεια έχει την ευθύνη, δηλαδή για τις δύο παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Πέπη Γιούλτση:

Ερ. Μετά το θέμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, σε τι κινήσεις θα προβεί η περιφέρεια για να συσταθεί, όπως αποφασίστηκε και στη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων, η Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό; Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις των πολιτών για το θέμα;
Απ. Να ξεκινήσουμε με μερικές αλήθειες για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Αλήθεια πρώτη: το έργο έχει ταλαιπωρήσει τους Θεσσαλονικείς όσο κανένα άλλο. Αλήθεια δεύτερη: είναι ανεπίτρεπτο μετά από τόσα χρόνια να μην υπάρχει σαφές, ρεαλιστικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. Αλήθεια τρίτη: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σταθερή θέση για το σταθμό Βενιζέλου την οποία διατύπωσε δημόσια ήδη από το 2013. Αλήθεια τέταρτη: με αυτή τη λύση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα με λιγότερο κόστος, η έναρξη λειτουργίας του μετρό για το επιβατικό κοινό δεν θα έχει άλλες καθυστερήσεις και δεν θα διακοπεί μετά την έναρξή της και ταυτόχρονα θα αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ιστορία και ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Ξεκάθαρες κουβέντες.
Από εκεί και πέρα, μαζί με όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης ζητήσαμε την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης από την Αττικό Μετρό, καθώς και ολοκληρωμένη και αναλυτική ενημέρωση από τη νέα διοίκηση. Και βέβαια, ξεκαθαρίσαμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα ανεχτεί άλλη ταλαιπωρία και άλλα οικονομικά βάρη. Αρκετά ως εδώ. Οι πολίτες, οι καταστηματάρχες, οι επιχειρήσεις, όλοι μας, θέλουμε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες και η πόλη να αποκτήσει μετρό που λειτουργεί και λειτουργεί καλά.

Ερ. Από τις αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, σε ποιες δίνει έμφαση η Περιφέρεια και σε ποια βήματα θα προχωρήσει από την πλευρά της ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα οι σχετικές εξαγγελίες; (για την ανάπλαση της ΔΕΘ, την ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων, τον σχεδιασμό Ελεύθερης Ζώνης επιχειρήσεων στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, την οργάνωση της βιομηχανικής ζώνης στο Καλοχώρι, την αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, τις επενδύσεις στο λιμάνι, το δρόμο Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και την υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο στην περιφερειακή, την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τη φιλοξενία του πάρκου καινοτομίας στην Περαία).
Απ. Οι προτεραιότητες που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχουν τη σφραγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για την ανάπλαση της ΔΕΘ εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους με τους οποίους θα χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων.
Εξασφαλίσαμε επίσης, πόρους για τα πρώτα έργα στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, για να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο που θα αποδοθεί στους συμπολίτες μας. Χρηματοδοτούμε τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το Σιδηροδρομικό Δίκτυο, ένα έργο που θα δώσει ώθηση, στο εμπόριο, στις εξαγωγές και στις μεταφορές. Η καινοτομία είναι ο πυλώνας που χτίζουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια, με διεθνείς συνεργασίες όπως το σύμφωνο με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, με εγχώριες συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την αναβάθμιση των υποδομών έρευνας και τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι να γίνει η Κεντρική Μακεδονία κόμβος καινοτομίας της χώρας και της νότιας Ευρώπης.
Στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Έδεσσας ολοκληρώνουμε τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων έχοντας ήδη ολοκληρώσει το σύνολο των μελετών για τις οποίες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει την ευθύνη, δηλαδή για τις δυο παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, καθιστώντας το έργο μελετητικά ώριμο. Είμαστε επίσης, έτοιμοι να συνδράμουμε στην κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή. Αναλάβαμε ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και το σύνδεσμο εξαγωγέων για τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία προβάλλουμε σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία, ενώ παράλληλα καθιερώνουμε το νέο ισχυρό brand name Μακεδονική Κουζίνα.
Τέλος, ολοκληρώνουμε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ενοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, ένα μεγάλο έργο που αντιμετωπίζει και τα προβλήματα ρύπανσης, όπως στο δυτικό μέτωπο του Θερμαϊκού όπου ξεκινούμε τις εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης. Είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι πλέον έχουμε μία κυβέρνηση που γνωρίζει τη δυναμική και το ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη και θέτει ως εθνικές προτεραιότητες τις δράσεις και τα έργα που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε.

Ερ. Εν όψει της επικείμενης επίσκεψής σας στις ΗΠΑ, τι συνεργασίες θα προωθήσετε στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής ταινιών; Στο πλαίσιο της ΔΕΘ “ έκλεισαν” κάποιες συμφωνίες της Περιφέρειας με παραγωγούς του Bοllywood;
Απ. Η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην καρδιά της Silicon Valley, πραγματοποιείται με στόχο να φέρουμε πιο κοντά τους τεχνολογικούς κολοσσούς με ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο της καινοτομίας, ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες, να κερδίσουμε σε τεχνογνωσία και να παρουσιάσουμε τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως περιοχή με κορυφαίο το ανθρώπινο κεφάλαιο και την έρευνα που παράγεται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά μας κέντρα. Θα επισκεφθώ εταιρείες - ηγέτες του κλάδου όπως μεταξύ άλλων τη Google και τη Facebook, θα παρουσιάσω την Κεντρική Μακεδονία στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Stanford σε startuppers, ερευνητές και επιχειρήσεις και θα συναντηθώ με κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων στον κλάδο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.
Παράλληλα, έχω προγραμματίσει σειρά συναντήσεων στο Hollywood, όπου θα παρουσιάσουμε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι το πρώτο και πλήρως λειτουργικό και οργανωμένο γραφείο στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών και την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών. Ήδη άλλωστε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ ξεκινήσαμε την πρώτη συνεργασία με την κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας, το Bollywood, καθώς τα πρώτα γυρίσματα ταινίας θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα το 2020.

Ερ. Δεν έχει ακόμη κλείσει μήνα η νέα θητεία των αυτοδιοικητικών και ήδη είχατε συνεργασία με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για το θέμα του Μετρό. Στην πρώτη σας, μάλιστα, συνάντηση, μετά τις εκλογές είχατε πει ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσετε κάποιες από τις δράσεις που θα προωθήσετε από κοινού. Ποιους τομείς αφορούν; Θεωρείτε ότι μετά την αλλαγή της διοίκησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα συνεργαστείτε καλύτερα με τη νέα αρχή, από ό,τι με την προηγούμενη;
Απ. Η καλή και εποικοδομητική συνεργασία με τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η σταθερή επιδίωξη και προτεραιότητά μας, κάτι που πιστεύω έχουμε αποδείξει στην πράξη και με τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε. Εμείς βάζουμε πάνω και πρώτα απ’ όλα αυτά που μας ενώνουν, τα συμφέροντα του τόπου μας, την περιφέρειά μας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Στη Θεσσαλονίκη με το νέο Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα θα συνεχίσουμε το έργο μας σε ακόμα καλύτερες βάσεις συνεργασίας. Με δράσεις και παρεμβάσεις που θα ολοκληρώσουμε στο αστικό περιβάλλον, το πολεοδομικό συγκρότημα, στις γειτονιές της πόλης, για να γίνει η Θεσσαλονίκη περισσότερο πράσινη, πιο φιλική και πιο λειτουργική. Με συνεργασίες επίσης, στα έργα και τις δράσεις του ΕΣΠΑ, όπου ο δήμος Θεσσαλονίκης έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά στον τομέα του τουρισμού χτίζοντας πάνω στα γερά θεμέλια που βάλαμε με την Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών τα τελευταία χρόνια. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, η συνεργασία είναι το κλειδί για να πετυχαίνουμε καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.