Back to top

Προσκυνητές από όλον τον κόσμο στην Παναγία Τσαμπίκα

10/09/2019 - 15:23

Χιλιάδες προσκυνητές από την Ρόδο, την Ελλάδα και το εξωτερικό πέρασαν από την Παναγία Τσαμπίκα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα τιμώντας με ευλάβεια «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου».
Τόσο το Σάββατο, παραμονή της εορτής τους Παναγίας Τσαμπίκας, όσο και ανήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2019, προσκυνητές στέκονταν υπομονετικά στη σειρά για να ανάψουν ένα κερί, ενώ εκατοντάδες ήταν κι εκείνοι που ανέβηκαν στο Μοναστήρι της Παναγιάς Τσαμπίκας της Ψηλής για να προσευχηθούν στη θαυματουργή εικόνα.

Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός, πως πέρα από τους Ρόδιους προσκυνητές, και πολλοί επισκέπτες -Ελληνες και αλλοδαποί- που βρίσκονται στο νησί μας για τις διακοπές τους, έσπευσαν να προσκυνήσουν στη χάρη Της, τόσο στην εκκλησία όσο και στο μοναστήρι που βρίσκεται στο βουνό, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ήρθαν αποκλειστικά στο νησί, για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγία Τσαμπίκα.

Η Παναγία Τσαμπίκα είναι ένα από τα επιφανέστερα και γνωστότερα προσκυνήματα προς τιμήν της Θεομήτορος στη Δωδεκάνησο. Εδώ ευδόκησε η υπεραγία Θεοτόκος να καταστήσει φανερή τη μητρική πρόνοια και κηδεμονία της με τα αναρίθμητα θαύματα που επιτέλεσε και επιτελεί σ’ όσους καταφεύγουν με πίστη και επικαλούνται την μεσιτεία της προς τον Χριστό. Η Παναγία Τσαμπίκα μέχρι σήμερα δείχνει την αγάπη της στα άτεκνα ζευγάρια δίνοντάς τους τη χαρά της μητρότητας και πατρότητας και είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις τεκνοποίησης που έχουν καταγραφεί ως θαύματα, αφού εκεί που επιστήμη είχε εξαντλήσει τις δυνατότητες, η χάρη Της έδωσε τη Θεία λύση σε απογοητευμένα ζευγάρια που είχαν χάσει κάθε ελπίδα.
Ένα από τα παλιότερα θαύματα της Παναγίας Τσαμπίκας είναι και εκείνο που συνδέεται με τα μεγάλα κτήματα γύρω από το Μοναστήρι. Αυτά τα κτήματα ανήκαν σε τούρκο πασά, του οποίου η γυναίκα δεν τεκνοποιούσε. Εκείνη μαθαίνοντας για την Παναγία, προσευχήθηκε κι έφαγε το φυτιλάκι που έκαιγε στο καντήλι της εικόνας της. Η γυναίκα σύμφωνα με την παράδοση έμεινε έγκυος. Ο άντρας της δεν μπορούσε να πιστέψει πως το παιδί ήταν δικό του. Ούτε πίστευε πως επρόκειτο για θαύμα. Ο θρύλος λέει ότι όταν γεννήθηκε το μωρό κρατούσε στη χούφτα του το φυτιλάκι του καντηλιού. Ο Τούρκος πασάς δώρισε στην εκκλησία όλα τα κτήματα που βρίσκονται γύρω από το ναό. Εκτοτε πολλά θαύματα έχουν καταγραφεί γι αυτό και κάθε χρόνο στη χάρη Της, συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία προ δύο ετών στη «δ», του ζεύγους Joey Westenberg και Ashley Vransen από την Ολλανδία. Η μητέρα της μικρής Τσαμπίκας, η κα Ashley Vransen είναι μια υγιέστατη, νεαρή κοπέλα, στην οποία όμως οι ιατροί διέγνωσαν δυσκολία τεκνοποίησης. Όπως η ίδια περιέγραψε στη «δημοκρατική», «είχα κάνει στην Ολλανδία όλες τις εξετάσεις που γίνονται συνήθως και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν θέλω παιδιά θα πρέπει να καταφύγω στην τεχνητή γονιμοποίηση». Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώθηκε ξανά και ξανά από διάφορα ιατρικά κέντρα.
Ως φυγή από την απογοητευτική καθημερινότητα, ο Joey Westenberg, σύζυγος της Ashley, πρότεινε να έρθουν για ολιγοήμερες διακοπές στη Ρόδο. Αλλωστε, ο κ. Westenberg κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε έρθει στο νησί αρκετές φορές και γνώριζε καλά πως εδώ θα είχαν την ευκαιρία πραγματικής ξεκούρασης. Ο ίδιος ο κ. Joey θυμάται: «ήμασταν στην παραλία Τσαμπίκας και απολαμβάναμε το λαμπερό ήλιο. Τότε, κοιτώντας προς το βουνό είδα το μοναστήρι και πρότεινα στη σύζυγό μου ν’ ανεβούμε μέχρι εκεί. Λίγες ώρες αργότερα ήμασταν στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο εκκλησάκι της κορυφής. Όταν φτάσαμε στην είσοδο, είδαμε κι άλλους τουρίστες και όλοι διάβαζαν το βιβλίο των επισκεπτών. Σε αυτό διαβάσαμε κι εμείς ιστορίες γυναικών που παρακάλεσαν την Παναγιά Τσαμπίκα για εκείνο που ποθούσαν πιο πολύ και τελικά κατάφεραν να τεκνοποιήσουν. Το ίδιο κάναμε με τη σύζυγό μου».

Ο Joey Westenberg μιλούσε προς τη «δημοκρατική» γεμάτος ενθουσιασμό, προσπαθούσε να τα πει όλα με μια ανάσα. «Η σύζυγός μου δάκρυζε με τα όσα διάβαζε και με τα δάκρυα αυτά παρακαλέσαμε την Παναγία να βοηθήσει κι εμάς».
Ολοκληρώνοντας τις διακοπές του, το ζευγάρι επέστρεψε στην Ολλανδία και τρεις μήνες μετά η Ashley νιώθοντας πως έχει κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα, επισκέφθηκε τον ιατρό της και από τις εξετάσεις που έκανε, διαπιστώθηκε ότι ήδη βρισκόταν την τέταρτη εβδομάδα της κύησης. «Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, τη μικρή την ονομάσαμε Τσαμπίκα και ως δεύτερο όνομα της δώσαμε και το Μπέλα, την φέραμε στη Ρόδο και την ανεβάσαμε στην Παναγιά, να τη δει, να δει τη νονά της» εξήγησε η μητέρα. Η ίδια δήλωσε ότι «ουδέποτε ήμασταν θρησκευόμενοι άνθρωποι, έτσι έχουμε μεγαλώσει στην ολλανδική κοινωνία, όμως αυτό που ζήσαμε έχει αλλάξει την κοσμοθεωρία μας».
Από τη δική του πλευρά ο πατέρας της μικρής Τσαμπίκας δήλωσε βέβαιος ότι στην οικογένειά θα έρθει κι ένα αγόρι και σε αυτό θα δοθεί το όνομα Τσαμπίκος

Πηγή:www.dimokratiki.gr